Go Back
Najlepsza wegańska zupa gulaszowa
Prep Time
2 hrs 30 mins
Cook Time
1 hr
Total Time
3 hrs 30 mins
 

Składniki:

200 g granulatu sojowego

600 ml bulionu

4 łyżki sosu sojowego

łyżeczka proszku curry

łyżka słodkiej papryki

200 ml czerwonego wytrawnego wina

świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Zalej granulat ciepłym bulionem, zmieszaj z przyprawami i odstaw na 2-3 godziny.

Składniki:

2 łyżki oleju

200 g cebuli

3 ząbki czosnku

200 g pieczarek

2 łyżki papryki wędzonej

4 łyżki przecieru pomidorowego

500 g ziemniaków

100 g marchwi

120 g korzenia selera

230 g pora

220 g żółtej papryki

3 łyżeczki suszonego majeranku

2 łyżeczki suszonej pietruszki

3l bulionu

100 g ogórków konserwowych

sól, pieprz

sos sojowy

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę. Smaż 3 minuty, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone drobno pieczarki. Podsmażaj przez 2 minuty, następnie wsyp wędzoną paprykę oraz dorzuć przecier pomidorowy. Smaż ok. 2 minuty. Dodaj granulat wraz z płynem i gotuj razem przez 5 minut. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, seler, por i paprykę. Dosyp majeranek oraz pietruszkę. Zalej bulionem i gotuj całość przez 35-40 minut. Następnie dodaj pokrojone ogórki i gotuj jeszcze 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie sosem sojowym.

Najlepiej jeść ją na drugi, trzeci dzień po przygotowaniu.

Course: zupa
Author: Martyna