Składniki:
200 g granulatu sojowego
600 ml bulionu
4 łyżki sosu sojowego
łyżeczka proszku curry
łyżka słodkiej papryki
200 ml czerwonego wytrawnego wina
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Zalej granulat ciepłym bulionem, zmieszaj z przyprawami i odstaw na 2-3 godziny.
Składniki:
2 łyżki oleju
200 g cebuli
3 ząbki czosnku
200 g pieczarek
2 łyżki papryki wędzonej
4 łyżki przecieru pomidorowego
500 g ziemniaków
100 g marchwi
120 g korzenia selera
230 g pora
220 g żółtej papryki
3 łyżeczki suszonego majeranku
2 łyżeczki suszonej pietruszki
3l bulionu
100 g ogórków konserwowych
sól, pieprz
sos sojowy
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę. Smaż 3 minuty, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone drobno pieczarki. Podsmażaj przez 2 minuty, następnie wsyp wędzoną paprykę oraz dorzuć przecier pomidorowy. Smaż ok. 2 minuty. Dodaj granulat wraz z płynem i gotuj razem przez 5 minut. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, seler, por i paprykę. Dosyp majeranek oraz pietruszkę. Zalej bulionem i gotuj całość przez 35-40 minut. Następnie dodaj pokrojone ogórki i gotuj jeszcze 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie sosem sojowym.
Najlepiej jeść ją na drugi, trzeci dzień po przygotowaniu.