Składniki:
450 g pieczarek
cebula
2 ząbki czosnku
czerwona papryka
30 ml bulionu
30 ml białego wina
łyżka zmielonego siemienia lnianego
50 g bułki tartej
łyżeczka świeżego tymianku
łyżeczka świeżego rozmarynu
puszka czerwonej fasoli (ok. 400 g)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wrzuć: pokrojone w plasterki pieczarki, posiekane cebulę i czosnek, pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Wlej bulion i wino, a następnie przykryj i gotuj przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wrzuć wszystko do miski i zostaw, by trochę ostygło. Następnie zmiksuj wraz z odcedzoną fasolą. Do masy dodaj siemię lniane, zioła, i bułkę tartą (do konsystencji pasztetu), dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piecz 45-60 minut w temperaturze 180°C. Pasztet ostudź, a następnie przykryj i włóż do lodówki na kilka godzin. Dopiero wtedy wyjmij go z formy.