Go Back
Wegański pasztet z pieczarkami
Prep Time
20 mins
Cook Time
1 hr 10 mins
Total Time
1 hr 30 mins
 

Składniki:

450 g pieczarek

cebula

2 ząbki czosnku

czerwona papryka

30 ml bulionu

30 ml białego wina

łyżka zmielonego siemienia lnianego

50 g bułki tartej

łyżeczka świeżego tymianku

łyżeczka świeżego rozmarynu

puszka czerwonej fasoli (ok. 400 g)

sól, pieprz

Przygotowanie:

Do garnka wrzuć: pokrojone w plasterki pieczarki, posiekane cebulę i czosnek, pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Wlej bulion i wino, a następnie przykryj i gotuj przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wrzuć wszystko do miski i zostaw, by trochę ostygło. Następnie zmiksuj wraz z odcedzoną fasolą. Do masy dodaj siemię lniane, zioła, i bułkę tartą (do konsystencji pasztetu), dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piecz 45-60 minut w temperaturze 180°C. Pasztet ostudź, a następnie przykryj i włóż do lodówki na kilka godzin. Dopiero wtedy wyjmij go z formy.

Course: pasztet
Author: Martyna