Go Back
Zapiekane figi z lodami

Składniki:

4 figi

2 łyżki syropu z agawy

2 łyżki brandy 

laska cynamonu

150 g mrożonej mieszanki owoców leśnych

125 g borówki amerykańskiej

lody śmietankowe (wegańskie dla wegan, niewegańskie dla reszty świata)

Przygotowanie:

Figi przekrój na pół i umieść w formie do pieczenia. Zalej brandy i syropem z agawy, dorzuć laskę cynamonu. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 200°C i zapiekaj przez 10 minut. Następnie wyjmij formę i dorzuć do niej mrożone owoce. Piecz przez kolejne 10 minut. Wyjmij z piekarnika i dodaj borówkę. Delikatnie wymieszaj całość, by owoce obtoczyły się w sosie, jednocześnie nie niszcząc ich. Odczekaj chwilę, by całość ostygła. Podawaj z dodatkiem lodów.