Go Back
Zupa pieczarkowa ze szpinakiem
Prep Time
25 mins
Cook Time
20 mins
Total Time
45 mins
 

Składniki:

średnia cebula

łyżka oleju

220 g pieczarek

3 ząbki czosnku

pół łyżeczki suszonego tymianku

200 ml białego wytrawnego wina

700 ml bulionu

200 ml mleka kokosowego z puszki

60 g mrożonego szpinaku

Przygotowanie:

Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie w garnku, w którym gotujesz zupę. Podsmażaj ok. 2 minuty. Następnie dodaj pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i smaż dalej na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Dokładnie wymieszaj z resztą składników. Dolej wino i pozostaw całość na gazie przez kolejne 5 minut. Następnie dolej mleko kokosowe, bulion, szpinak oraz dopraw wszystko solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Course: zupa
Servings: 2
Author: Martyna