Go Back
Cytrynowe ziemniaki
Prep Time
20 mins
Cook Time
40 mins
Total Time
1 hr
 

Składniki:

1 kg ziemniaków

3 ząbki czosnku

cytryna

2 łyżki oliwy

łyżeczka ulubionych ziół

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki wyczyść szczoteczką i wrzuć do wrzącej, osolonej wody na ok. 15 minut. Następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia. Kiedy już będzie można wziąć je w rękę, pokrój je na ćwiartki. Wrzuć do miski razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką startą ze sparzonej cytryny, grubo zmielonym pieprzem, ziołami i solą. Skrop sokiem z cytryny. Lekko przemieszaj.

Podziel folię na 4 części, każdą część nasmaruj oliwą. Ułóż na nich połówki ziemniaków, a następnie dobrze zamknij paczuszki i grilluj przez ok 20 minut (po 10 minut z każdej strony).

Course: grill
Servings: 4
Author: Martyna