Wymagająca wiosna…
Jak to jest z tą wiosną? Przychodzi i wymaga pięknej figury? Nagle zaczynają ci przeszkadzać fałdki, które tak dzielnie zbierałeś w ciągu zimowego sezonu. Myślisz o lecie i może trochę się martwisz, że nie wyjdziesz nigdzie w kostiumie? A co z krótkimi spodenkami i lekkimi bluzeczkami? Zwiewne wakacyjne sukienki? Zmieścimy się w ogóle w te z ubiegłego roku?

Prawda jest taka, że do trzydziestki nie musiałam patrzeć na to co jem. Wszyscy zawsze dziwili się, jaka to jestem zawsze głodna i ile to mogę w siebie wrzucić jedzenia. Po trzydziestce zaczęło się to jedzenie wreszcie, ku mojemu nieszczęściu, odkładać.
A w tym sezonie jesienno-zimowym to już sobie na maksa poszalałam. Do tego stopnia, że nawet zaczęło mi być źle ze sobą. I zarządziłam sobie dietę. Nie jakąś drastyczną, bo nie lubię się ograniczać. Jeśli mam na coś ochotę, to lubię to jednak pożreć, ale obiecałam sobie trochę więcej uważności w tym co wrzucam w siebie w ciągu dnia. I w jakich ilościach.
Przede wszystkim – koniec z podjadaniem w pracy!
Sałatki – dobre zawsze i wszędzie.
Słodycze i słone przekąski – be i fuj, o zgrozo! Weekendy są najgorsze…
Z piciem odpowiedniej ilości płynów na szczęście nie mam żadnego problemu. Jeden mały sukces.
No to do dzieła mówię i na pierwszy ogień szykuję sobie wiosenne kanapki z papryką, jako główny posiłek dnia. I jest mi tak dobrze, i lekko na duszy. Od razu czuję, jakbym już zrzuciła te zbędne 5 kg…
Wiosenne kanapki z papryką
Składniki:
łyżka oleju
150 g żółtej i czerwonej papryki
100 g cebuli
łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól
płatki chili
2 łyżeczki kaparów
pieczywo
kilka listków bazylii
Przygotowanie:
Drobno posiekane paprykę i cebulę podsmaż na łyżce oleju. Po ok. 2 minutach dodaj koncentrat pomidorowy oraz dopraw do smaku solą i płatkami chili. Podsmażaj razem kolejne 2 minuty. Odstaw na 10 minut. Następnie dodaj posiekane kapary i dokładnie wymieszaj. Układaj na ulubionym pieczywie i udekoruj listkiem bazylii.



Składniki:
łyżka oleju
150 g żółtej i czerwonej papryki
100 g cebuli
łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól
płatki chili
2 łyżeczki kaparów
pieczywo
kilka listków bazylii
Przygotowanie:
Drobno posiekane paprykę i cebulę podsmaż na łyżce oleju. Po ok. 2 minutach dodaj koncentrat pomidorowy oraz dopraw do smaku solą i płatkami chili. Podsmażaj razem kolejne 2 minuty. Odstaw na 10 minut. Następnie dodaj posiekane kapary i dokładnie wymieszaj. Układaj na ulubionym pieczywie i udekoruj listkiem bazylii.
Czy zaglądałeś już do blogów, które polecam w akcji Share Week? Koniecznie zajrzyj!