Dziś ruszamy z cyklem #weganizujemyświat. Będzie pysznie i kolorowo. Jestem tego pewna. I nie mogę się doczekać tych wszystkich dań, które się tutaj pojawią!
Na pierwszy ogień Kasia i Kornel (i Komo). W sumie cykl ten powstał trochę z ich pomysłu, bo u nich na Instagramie trwa właśnie wyzwanie, w którym przygotowują po wegańsku tradycyjne dania z różnych europejskich krajów.
Kasia i Kornel to małżeństwo przed czterdziestką, które kocha podróże, jedzenie, gotowanie oraz wolność. Od prawie 12 lat szwendają się po Europie i pracują na winnicach. Przez 10 lat podróżowali starym kamperem, w którym mieszkali większość roku. Razem raźniej, więc gotują najczęściej wspólnie. Na dietę roślinną przeszli ponad 8 lat temu. I mówią, że była to bardzo dobra decyzja.
Kasię i Kornela znajdziesz także na ich blogu.

Wegańskie spätzle.
Spätzle, czyli kluseczki kładzione z mąki pszennej, mleka lub wody oraz jaj.
Zdecydowanie jest to potrawa, którą w południowych Niemczech kochają wszyscy. Tradycyjnie szpecle gotuje się w osolonym wrzątku, a następnie podsmaża na maśle. Podaje się je z tartym żółtym serem oraz smażoną cebulą, skwarkami lub gulaszami. Daniem tym zajadają się nie tylko Niemcy, ale również Szwajcarzy oraz Austriacy.
Choć gotowe szpecle można kupić w każdym markecie (od jakiegoś czasu również wersje wegańskie), to zdecydowanie warto zrobić je samemu w domu. Ja dojrzałam do tego dopiero po siedmiu latach mieszkania w Niemczech. Przez tyle lat nie było mi dane zjeść tych popularnych kluseczek, bo najczęściej zawierają jajko, jednak teraz będą częstym gościem na moim talerzu, gdyż robi się je szybko i prosto. Przepis, który proponuję nie zawiera oczywiście jajek oraz masła, a zamiast żółtego sera proponuje sos „serowy”. Do tego smażona cebulka i przepyszny, sycący posiłek gotowy.



Wegańskie spätzle.
Składniki na szpecle
400 g mąki pszennej
60 g kaszy manny (Hartweizengrieß)
70 g mąki ziemniaczanej
500 ml mleka sojowego
2 łyżeczki oleju
szczypta kurkumy (opcjonalnie, dla koloru)
łyżeczka soli (można dodać kala namak)
Do dzieła:
1. W misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Konsystencja powinna być dosyć gęsta, ale lejąca.
2. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Na deskę do krojenia nakładaj stopniowo porcję ciasta i zeskrobuj je nożem do wrzątku (można użyć specjalnych sitek, wyciskarek i desek do szpecli).
3. Gdy kluseczki wypłyną na powierzchnię wody, wyłów je łyżką cedzakową, przelej zimną wodą i odstaw na bok.
4. Na patelni podsmaż posiekaną cebulą, gdy się zarumieni zdejmij ją na talerz i wrzuć na patelnię kluseczki. Smaż kilka minut, a następnie wlej sos serowy. Zamieszaj. Po 2-3 minutach przełóż na talerz. Na wierzch połóż podsmażoną cebulę.
Składniki na sos
200 ml mleka kokosowego
4 łyżki płatków drożdżowych
łyżeczka wędzonej papryki
2 płaskie łyżki mąki z tapioki
szczypta soli
Przygotowanie:
W rondelku zagotuj mleko kokosowe. Dodaj płatki, mąkę oraz przyprawy. Mieszaj dokładnie, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia.
Dodatek: skwarki z cebuli.



Smacznego!