Dziś ruszamy z cyklem #weganizujemyświat. Będzie pysznie i kolorowo. Jestem tego pewna. I nie mogę się doczekać tych wszystkich dań, które się tutaj pojawią!

Na pierwszy ogień Kasia i Kornel (i Komo). W sumie cykl ten powstał trochę z ich pomysłu, bo u nich na Instagramie trwa właśnie wyzwanie, w którym przygotowują po wegańsku tradycyjne dania z różnych europejskich krajów.

Kasia i Kornel to małżeństwo przed czterdziestką, które kocha podróże, jedzenie, gotowanie oraz wolność. Od prawie 12 lat szwendają się po Europie i pracują na winnicach. Przez 10 lat podróżowali starym kamperem, w którym mieszkali większość roku. Razem raźniej, więc gotują najczęściej wspólnie. Na dietę roślinną przeszli ponad 8 lat temu. I mówią, że była to bardzo dobra decyzja. 

Kasię i Kornela znajdziesz także na ich blogu.


Wegańskie spätzle.

Spätzle, czyli kluseczki kładzione z mąki pszennej, mleka lub wody oraz jaj. 

Zdecydowanie jest to potrawa, którą w południowych Niemczech kochają wszyscy. Tradycyjnie szpecle gotuje się w osolonym wrzątku, a następnie podsmaża na maśle. Podaje się je z tartym żółtym serem oraz smażoną cebulą, skwarkami lub gulaszami. Daniem tym zajadają się nie tylko Niemcy, ale również Szwajcarzy oraz Austriacy. 

Choć gotowe szpecle można kupić w każdym markecie (od jakiegoś czasu również wersje wegańskie), to zdecydowanie warto zrobić je samemu w domu. Ja dojrzałam do tego dopiero po siedmiu latach mieszkania w Niemczech. Przez tyle lat nie było mi dane zjeść tych popularnych kluseczek, bo najczęściej zawierają jajko, jednak teraz będą częstym gościem na moim talerzu, gdyż robi się je szybko i prosto. Przepis, który proponuję nie zawiera oczywiście jajek oraz masła, a zamiast żółtego sera proponuje sos „serowy”. Do tego smażona cebulka i przepyszny, sycący posiłek gotowy. 

Wegańskie spätzle.

Wegańskie spätzle.

Składniki na szpecle

400 g mąki pszennej

60 g kaszy manny (Hartweizengrieß)

70 g mąki ziemniaczanej

500 ml mleka sojowego

2 łyżeczki oleju

szczypta kurkumy (opcjonalnie, dla koloru)

łyżeczka soli (można dodać kala namak)

Do dzieła:

1. W misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Konsystencja powinna być dosyć gęsta, ale lejąca.

2. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Na deskę do krojenia nakładaj stopniowo porcję ciasta i zeskrobuj je nożem do wrzątku (można użyć specjalnych sitek, wyciskarek i desek do szpecli).

3. Gdy kluseczki wypłyną na powierzchnię wody, wyłów je łyżką cedzakową, przelej zimną wodą i odstaw na bok.  

4. Na patelni podsmaż posiekaną cebulą, gdy się zarumieni zdejmij ją na talerz i wrzuć na patelnię kluseczki.  Smaż kilka minut, a następnie wlej sos serowy. Zamieszaj. Po 2-3 minutach przełóż na talerz. Na wierzch połóż podsmażoną cebulę. 

Składniki na sos

200 ml mleka kokosowego

4 łyżki płatków drożdżowych

łyżeczka wędzonej papryki

2 płaskie łyżki mąki z tapioki

szczypta soli

Przygotowanie:

W rondelku zagotuj mleko kokosowe. Dodaj płatki, mąkę oraz przyprawy. Mieszaj dokładnie, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia.

Dodatek: skwarki z cebuli.

Wegańskie spätzle.

Smacznego!