Potrafisz się zatrzymać? Zwolnić?

Nie jest to łatwe zadanie w pędzącym świecie. Ciągle przecież jesteśmy gdzieś spóźnieni. Wiedzieć jednak powinnaś, że nie potrzeba dużo czasu, by złapać oddech. Wystarczy tylko pare chwil i podróż do własnego wnętrza oraz chwila TU i TERAZ będą możliwe. Wydaje nam się jedynie, że relaksacja to trudne zadanie, do którego musimy się w jakiś szczególny sposób przygotować.

Nic bardziej mylnego.

wegańskie pesto

Zrelaksuj się.

Zatrzymaj się i rozejrzyj lub zamknij oczy i posłuchaj otaczającego cię świata. Dzięki temu poczujesz się spokojniejsza oraz będziesz tu i teraz.

Weź głęboki oddech nosem i wypuść go ustami. Zaczynając od stóp, napnij i zrelaksuj mięśnie całego ciała. Zastanów się, jak się teraz czujesz.

Wyłącz się słuchając ulubionej melodii. Wybierz tę o wolniejszym tempie lub zdecyduj się na melodię relaksacyjną.

Spróbuj jogi lub pilatesu. Wyjdź na spacer. Spróbuj popracować nad dobrym samopoczuciem. Pomyśl o pozytywnych rzeczach, które cię otaczają. Pozwolą pozbyć się uczucia smutku.

Przywołaj miłe wspomnienia. Zastanów się, gdzie jesteś najszczęśliwsza i przenieś się tam myślami. Skup się na dźwiękach dochodzących z tego miejsca, poczuj zapach, który unosi się w powietrzu. Jak się czujesz?

Nie martw się, jeśli na początku nie będzie ci łatwo. Relaksowania się można się nauczyć. Poświęć temu ćwiczeniu parę chwil każdego dnia. Znajdź miejsce, w którym możesz złapać oddech i mieć chwilę tylko dla siebie.

A kiedy już poczujesz się lepiej, idź do kuchni i przygotuj razem ze mną pachnące bazylią wegańskie pesto.

Wegańskie pesto

Składniki:

30 g listków bazylii

20 g natki pietruszki

2 ząbki czosnku

40 g nerkowców

70 g pestek słonecznika

20 ml oleju z pestek dyni

120 ml oliwy

2 łyżki płatków drożdżowych

sól

Przygotowanie:

Na suchej patelni upraż nerkowce i słonecznik. Kiedy ostygną wrzuć do miksera razem z resztą składników. Dopraw do smaku. Podawaj z ulubionym makaronem.


Wegańskie pesto
Prep Time
20 mins
 

Składniki:

30 g listków bazylii

20 g natki pietruszki

2 ząbki czosnku

40 g nerkowców

70 g pestek słonecznika

20 ml oleju z pestek dyni

120 ml oliwy

2 łyżki płatków drożdżowych

sól

Przygotowanie:

Na suchej patelni upraż nerkowce i słonecznik. Kiedy ostygną wrzuć do miksera razem z resztą składników. Dopraw do smaku. Podawaj z ulubionym makaronem.

Author: Martyna