Złap przepis na wegańskie pesto z jarmużu.

 

Kiedy mieszkałam na południu Niemiec właściwie nigdy nie jadłam jarmużu. W ostatnim roku trafiłam na te piękniaste zielone liście, gdzieś w bio sklepie, otwartym raz w tygodniu… Było nam więc z jarmużem średnio po drodze…

wegańskie pesto z jarmużu

Natomiast w Polsce, jarmuż stał się w ostatnich latach bardzo popularny. To właśnie dlatego tak cierpiałam nie mogąc go nigdzie dostać. (Czy wiesz, że na południu mieliśmy też wielki problem z zakupem świeżego bobu czy boczniaków?)

Teraz, kiedy mieszkamy tak blisko Polski korzystam w pełni z tego co ma mi do zaoferowania polski targ. A jest tego mnóstwo! Cieszę się na dostęp do polskiego rynku, bo warzywa w Polsce S M A K U J Ą, są różnorodne i nie pozwalają na nudę w kuchni.

Mam jakąś niewyjaśnioną potrzebę najedzenia się jarmużem za wszystkie te zmarnowane lata. Gdybym tylko miała już piekarnik, to chyba codziennie robiłabym chipsy, ale na ten luksus musimy jeszcze poczekać…

Wegańskie pesto z jarmużu to moje nowe odkrycie. Można je podać z makaronem, ale świetnie też sprawdzi się jako pasta kanapkowa czy dodatek do zupy, np. tej ziemniaczanej. W ogóle pesto to taki fajny wynalazek. Wydaje się, że pracy przy nich mnóstwo, a wcale tak nie jest, a mały słoiczek pesto wystarcza naprawdę na wiele dni.

Wegańskie pesto z jarmużu.

Wegańskie pesto z jarmużu
Total Time
15 mins
 

Składniki:

70 g płatków migdałowych

30 g orzeszków pinii

200 g jarmużu

3 ząbki czosnku

125 ml oliwy

15 g płatków drożdżowych

sól, pieprz

Przygotowanie:

Na suchej patelni upraż płatki migdałowe i orzeszki pinii. W garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej jarmuż. Gotuj 2-3 minuty następnie odcedź i przelej zimną wodą. Wszystkie składniki pesto zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Author: Martyna