Ciasta jeszcze na blogu nie było. Może dlatego, że jestem mało ciastowa? Przyznam się jednak szczerze, że w gościach rzadko jestem w stanie oprzeć się czekoladowo-kremowemu czemuś.
W domu natomiast piekę rzadko, bo kto miałby zjeść taki kawał ciacha, skoro my tylko we dwójkę? Dzisiaj, pomimo tego że jestem sama i całkiem kulinarnie od dłuższego czasu rozleniwiona, upiekłam dla ciebie wegańskie ciasto z jabłkami, by móc się podzielić sprawdzonym przepisem.
Zabiorę je jutro do pracy i rozdam współpracownikom, żeby się nie zmarnowało. Swoje zjadłam już dzisiaj, popchnę jeszcze porcję jutro i wystarczy.
Wegańskie ciasto z jabłkami.
Może nie uwierzysz, ale przygotowanie tego wegańskiego ciacha zajmuje tylko 20 minut. Tyle czasu potrzebujesz na wymieszanie składników, pokrojenie i wyłożenie jabłek oraz wrzucenie wszystkiego do piekarnika.
Ciasto idealnie spisze się więc, kiedy nagle okaże się, że za moment wpadną do ciebie mało spodziewani goście. Składniki na to ciasto też nie są wyszukane i jest duże prawdopodobieństwo, że będziesz mieć je u siebie. W ten sposób zresztą to ciasto powstało, kiedy w którąś niedzielę z samego rana, wymyśliłam je na szybko ze składników, znalezionych w domu.
Zmieniając temat…
Czy do ciebie też już zawitała wiosna? Od tygodnia, mamy u nas mroźne poranki, natomiast w ciągu dnia świeci piękne słońce i temperatury dochodzą nawet do 15°C! Od rana świergolą ptaszki, dając do zrozumienia, że czas się budzić do życia. Moje dziewczynki dzisiaj już zaliczyły pierwsze ogródkowe wygrzewanie się na słońcu i pilnowanie dzielni.
Cudnie jest. Trochę boję się cieszyć, bo przecież to dopiero połowa lutego i zima może wrócić w każdej chwili, ale żyję tu i teraz. Cieszę się i korzystam ile mogę. Czuję, że razem z przyrodą też budzę się powoli do życia. Moja energia i chęć do działania i planowania wreszcie wracają.
Nie mogę się doczekać, kiedy krzaki zaczną wypuszczać pierwsze liście, a trawa się zazieleni. W gnieździe w drodze do pracy już w tym tygodniu pojawił się bocian….
Wegańskie ciasto z jabłkami.
Składniki:
250 g jabłek
sok z połowy cytryny
250 g mąki żytniej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g brązowego cukru
cukier waniliowy op. 8g
100 g oleju kokosowego (należy rozpuścić)
150 ml mleka roślinnego
Przygotowanie:
Jabłka pokrój w grubsze plastry i skrop je sokiem z cytryny. Pozostałe składniki wymieszaj ze sobą. Tortownicę o wymiarze 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Rozprowadź w formie. Następnie ułóż na cieście plasterki jabłek, lekko je wciskając. Piecz w temperaturze 180°C (góra, dół) przez 35 minut. Przed podaniem możesz posypać cynamonem bądź kakao.
Składniki:
250 g jabłek
sok z połowy cytryny
250 g mąki żytniej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g brązowego cukru
cukier waniliowy op. 8g
100 g oleju kokosowego (należy rozpuścić)
150 ml mleka roślinnego
Przygotowanie:
Jabłka pokrój w grubsze plastry i skrop je sokiem z cytryny. Pozostałe składniki wymieszaj ze sobą. Tortownicę o wymiarze 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Rozprowadź w formie. Następnie ułóż na cieście plasterki jabłek, lekko je wciskając. Piecz w temperaturze 180°C (góra, dół) przez 35 minut. Przed podaniem możesz posypać cynamonem bądź kakao.
A jak u ciebie z klimatem? Co w powietrzu? Wiosna już czy nadal zima?
Bez względu na klimat zapraszam cię na wegańskie ciasteczka. Nadadzą się nie tylko na święta.
Funkcja trackback/Funkcja pingback