wegański krem z pomidorów

Wegański krem z pomidorów z cukinią 

Składniki:

łyżka oleju

120 g czerwonej cebuli

100 g marchwi

320 g cukinii

320 g pomidorów

1l bulionu warzywnego

łyżka słodkiej papryki

łyżeczka mrożonego koperku

łyżeczka ziół prowansalskich

sól, pieprz

łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

Posiekaj 120 g czerwonej cebuli i podsmaż ją w garnku na rozgrzanej łyżce oleju. Smaż ok. 4 minuty. Pokrój w kostkę 100 g marchwi i 320 g cukinii. Dodaj do garnka. Smaż kolejne 2 minuty. Następnie dodaj pokrojone w kostkę 320 g pomidorów. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Zalej 1l bulionu. Przykryj i gotuj 10 minut. Wsyp przyprawy – łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę mrożonego koperku i łyżeczkę ziół prowansalskich. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Zmiksuj na krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Podawaj z kromką pieczywa.

wegański krem z pomidorów


Wegański krem z pomidorów z cukinią
Prep Time
15 mins
Cook Time
25 mins
Total Time
40 mins
 

Składniki:

łyżka oleju

120 g czerwonej cebuli

100 g marchwi

320 g cukinii

320 g pomidorów

1l bulionu warzywnego

łyżka słodkiej papryki

łyżeczka mrożonego koperku

łyżeczka ziół prowansalskich

sól, pieprz

łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

Posiekaj 120 g czerwonej cebuli i podsmaż ją w garnku na rozgrzanej łyżce oleju. Smaż ok. 4 minuty. Pokrój w kostkę 100 g marchwi i 320 g cukinii. Dodaj do garnka. Smaż kolejne 2 minuty. Następnie dodaj pokrojone w kostkę 320 g pomidorów. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Zalej 1l bulionu. Przykryj i gotuj 10 minut. Wsyp przyprawy – łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę mrożonego koperku i łyżeczkę ziół prowansalskich. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Zmiksuj na krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Podawaj z kromką pieczywa.

Course: zupa
Author: Martyna