
Dostałam wyróżnienie i mój blog został nominowany w konkursie Blogs from the Heart – Blogi pisane sercem. Jest mi niezwykle miło! Nie spodziewałam się takiego wyróżnienia. Do tej nominacji przyznała się Viola z My British Journey, na którą też możesz głosować w konkursie.
Na mój blog, ale też na każdy inny w kategorii, głosy można oddawać codziennie, raz na 24 godziny.
Życie w rytmie slow bierze udział w trzech kategoriach konkursowych:
– blogi kulinarne
– lifestyle
– podróże i odkrycia.
Będzie mi szalenie przyjemnie, jeśli poświęcisz chwilkę i oddasz głos na mój blog. Ode mnie niewiele już tutaj zależy.
A w podziękowaniu ugotuję ci zupę – wegański krem z pomidorów z cukinią. To co? Umowa stoi?

Wegański krem z pomidorów z cukinią
Składniki:
łyżka oleju
120 g czerwonej cebuli
100 g marchwi
320 g cukinii
320 g pomidorów
1l bulionu warzywnego
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka mrożonego koperku
łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
Posiekaj 120 g czerwonej cebuli i podsmaż ją w garnku na rozgrzanej łyżce oleju. Smaż ok. 4 minuty. Pokrój w kostkę 100 g marchwi i 320 g cukinii. Dodaj do garnka. Smaż kolejne 2 minuty. Następnie dodaj pokrojone w kostkę 320 g pomidorów. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Zalej 1l bulionu. Przykryj i gotuj 10 minut. Wsyp przyprawy – łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę mrożonego koperku i łyżeczkę ziół prowansalskich. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Zmiksuj na krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Podawaj z kromką pieczywa.


Składniki:
łyżka oleju
120 g czerwonej cebuli
100 g marchwi
320 g cukinii
320 g pomidorów
1l bulionu warzywnego
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka mrożonego koperku
łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
Posiekaj 120 g czerwonej cebuli i podsmaż ją w garnku na rozgrzanej łyżce oleju. Smaż ok. 4 minuty. Pokrój w kostkę 100 g marchwi i 320 g cukinii. Dodaj do garnka. Smaż kolejne 2 minuty. Następnie dodaj pokrojone w kostkę 320 g pomidorów. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Zalej 1l bulionu. Przykryj i gotuj 10 minut. Wsyp przyprawy – łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę mrożonego koperku i łyżeczkę ziół prowansalskich. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Zmiksuj na krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Podawaj z kromką pieczywa.