wegański krem z pomidorów

Dostałam wyróżnienie i mój blog został nominowany w konkursie Blogs from the Heart – Blogi pisane sercem. Jest mi niezwykle miło! Nie spodziewałam się takiego wyróżnienia. Do tej nominacji przyznała się Viola z My British Journey, na którą też możesz głosować w konkursie.

Na mój blog, ale też na każdy inny w kategorii, głosy można oddawać codziennie, raz na 24 godziny.

Życie w rytmie slow bierze udział w trzech kategoriach konkursowych:
– blogi kulinarne
– lifestyle
– podróże i odkrycia.

Będzie mi szalenie przyjemnie, jeśli poświęcisz chwilkę i oddasz głos na mój blog. Ode mnie niewiele już tutaj zależy.

A w podziękowaniu ugotuję ci zupę – wegański krem z pomidorów z cukinią. To co? Umowa stoi?

wegański krem z pomidorów

Wegański krem z pomidorów z cukinią 

Składniki:

łyżka oleju

120 g czerwonej cebuli

100 g marchwi

320 g cukinii

320 g pomidorów

1l bulionu warzywnego

łyżka słodkiej papryki

łyżeczka mrożonego koperku

łyżeczka ziół prowansalskich

sól, pieprz

łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

Posiekaj 120 g czerwonej cebuli i podsmaż ją w garnku na rozgrzanej łyżce oleju. Smaż ok. 4 minuty. Pokrój w kostkę 100 g marchwi i 320 g cukinii. Dodaj do garnka. Smaż kolejne 2 minuty. Następnie dodaj pokrojone w kostkę 320 g pomidorów. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Zalej 1l bulionu. Przykryj i gotuj 10 minut. Wsyp przyprawy – łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę mrożonego koperku i łyżeczkę ziół prowansalskich. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Zmiksuj na krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Podawaj z kromką pieczywa.

wegański krem z pomidorów


Wegański krem z pomidorów z cukinią
Prep Time
15 mins
Cook Time
25 mins
Total Time
40 mins
 

Składniki:

łyżka oleju

120 g czerwonej cebuli

100 g marchwi

320 g cukinii

320 g pomidorów

1l bulionu warzywnego

łyżka słodkiej papryki

łyżeczka mrożonego koperku

łyżeczka ziół prowansalskich

sól, pieprz

łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

Posiekaj 120 g czerwonej cebuli i podsmaż ją w garnku na rozgrzanej łyżce oleju. Smaż ok. 4 minuty. Pokrój w kostkę 100 g marchwi i 320 g cukinii. Dodaj do garnka. Smaż kolejne 2 minuty. Następnie dodaj pokrojone w kostkę 320 g pomidorów. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Zalej 1l bulionu. Przykryj i gotuj 10 minut. Wsyp przyprawy – łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę mrożonego koperku i łyżeczkę ziół prowansalskich. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Zmiksuj na krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Podawaj z kromką pieczywa.

Course: zupa
Author: Martyna


A może masz ochotę na krem ziemniaczany?

Przypominam ci też, że nadal czeka na ciebie mój wakacyjny e-book z mega łatwymi przepisami na lato. Zupełnie za darmo!