Pyszny wegański kapuśniak z tofu to zupa, do której bardzo chętnie wracamy zimą. Myślę, że też ją polubisz!

wegański kapuśniak z tofu

Wegański kapuśniak z tofu

Składniki:

4 łyżki oleju

130 g cebuli

100 g marchwi

50 g selera naciowego

250 g czerwonej papryki

2 łyżeczki majeranku

600 g ziemniaków

2 l bulionu

2 łyżeczki wędzonej papryki

500 g kiszonej kapusty

250 g wędzonego tofu

sól, pieprz

Przygotowanie:

Na dwóch łyżkach oleju podsmaż przez 2 minuty drobno pokrojone: cebulę, marchew i seler naciowy. Następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę i smaż kolejne 3 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, 2 łyżeczki majeranku i 2 łyżeczki wędzonej papryki. Smaż, ciągle mieszając, przez 3 minuty. Zalej bulionem. Gotuj ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie dodaj pokrojoną kiszoną kapustę (nie musisz odciskać jej z wody). W międzyczasie, na pozostałym oleju, podsmaż pokrojone w kostkę tofu. Kiedy się zrumieni (ok. 5 min.) dorzuć je do zupy. Kapuśniak dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Zupa smakuje lepiej następnego dnia. 


 

Więcej przepisów na wegańskie zupy znajdziesz na blogu. Czy zupy są zdrowe?