Pyszny wegański kapuśniak z tofu to zupa, do której bardzo chętnie wracamy zimą. Myślę, że też ją polubisz!
Wegański kapuśniak z tofu
Składniki:
4 łyżki oleju
130 g cebuli
100 g marchwi
50 g selera naciowego
250 g czerwonej papryki
2 łyżeczki majeranku
600 g ziemniaków
2 l bulionu
2 łyżeczki wędzonej papryki
500 g kiszonej kapusty
250 g wędzonego tofu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na dwóch łyżkach oleju podsmaż przez 2 minuty drobno pokrojone: cebulę, marchew i seler naciowy. Następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę i smaż kolejne 3 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, 2 łyżeczki majeranku i 2 łyżeczki wędzonej papryki. Smaż, ciągle mieszając, przez 3 minuty. Zalej bulionem. Gotuj ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie dodaj pokrojoną kiszoną kapustę (nie musisz odciskać jej z wody). W międzyczasie, na pozostałym oleju, podsmaż pokrojone w kostkę tofu. Kiedy się zrumieni (ok. 5 min.) dorzuć je do zupy. Kapuśniak dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupa smakuje lepiej następnego dnia.
Więcej przepisów na wegańskie zupy znajdziesz na blogu. Czy zupy są zdrowe?