Przejdź do przepisu

Lubię polską kuchnię i lubię do polskiej kuchni wracać. Polska kuchnia nie jest jednak stworzona dla wegan. Nie jest to też kuchnia stworzona dla wegetarian, choć mamy sporo wegetariańskich potraw. Do wegańskich należą kiszona kapusta i kiszone ogórki…

Do moich NAJ dodatków w kuchni polskiej zaliczam okrasę. Każde, nawet najbardziej wegańskie danie da się w restauracji zamienić w sekundę na mięsne. W Polsce zasady są jasne – jakiś tam skwareczek nikomu jeszcze nie zaszkodził, a danie przynajmniej jest konkretne i dopełnione. No bo jak to tak bez mięsa.

W Polsce i w Niemczech

Trochę przerysowuję oczywiście, ale wielokrotnie się z tym spotykam. Ziemniaczki – z tłuszczykiem, kapusta – ze skwarkami, pierogi – z okrasą, itd. Nie narzekam na Polskę. Mieszkam na południu Niemiec, tutaj jest pod tym kątem jeszcze gorzej niż u nas. Dlatego tak rzadko wygodzimy coś zjeść poza domem.

Weganizm, to nie takie proste…

Ja nie mówię, weganizm nie jest łatwy. Sama po zmianie diety trochę cierpiałam. Nie umiałam zrobić sobie placków ziemniaczanych, sałatki jarzynowej czy na przykład właśnie wegańskiego gulaszu, który mam dla ciebie dzisiaj. Porządne leczo powinno mieć w sobie smak kiełbasy, porządny bigos – wiadomo. A rosół? Rosół to już w ogóle bez kury przecież nie istnieje.

Nie to, że jadłam te rzeczy będąc na diecie wegetariańskiej, ale kiedy przeszła mi fascynacja kuchnią włoską (która także na diecie wegańskiej nie jest już tak “popularna”, bo większość potraw zawiera w sobie nabiał) czy zachłyśnięcie się kuchnią azjatycką, wróciłam do korzeni.

Gdyby nie internet, byłoby o wiele trudniej. Potraw z wegańskiej kuchni nie przekazuje się przecież z pokolenia na pokolenie. Podstaw nauczyliśmy się w sieci, a teraz sami testujemy, kombinujemy, łączymy smaki, zmieniamy proporcje, dopieszczamy na ile się da. Chcemy, by nasze wegańskie odpowiedniki polskiej kuchni smakowały absolutnie każdemu, nie tylko roślinożercom.

wegański gulasz

Wegański gulasz dla wszystkich

Testujemy smaki na naszych gościach, gotujemy do upadłego naszym przyjaciołom, którzy z weganizmem mają wspólnego tyle, że mają nas za znajomych… Wegańskie pierogi, wegański gulasz, wegańskie leczo, wegański ser czy wegańskie ciasta. O tym, jak reagują na takie przysmaki, przeczytasz w poście o gościach u weganina.

Zaproś swoich niewegańskich znajomych na pyszny wegański gulasz. Zachwyci on podniebienie każdego weganina, wegetarianina i mięsożercy. Jestem o tym w pełni przekonana.

Wegański gulasz

Składniki:

150 g kostki sojowej

1 l bulionu

łyżka oleju

250 g cebuli

ząbek czosnku

3 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

łyżeczka wędzonej papryki

4 łyżki przecieru pomidorowego

100 ml wytrawnego czerwonego wina

150 g wędzonego tofu

500 g zielonej i czerwonej papryki

400 g pomidorów

2 łodygi selera

150 g ogórków konserwowych

50 ml sosu sojowego

200 ml wody

pół łyżeczki płatków chili 

Przygotowanie:

W bulionie ugotuj kostkę sojową (przez ok. 10  minut), przełóż na sitko, a kiedy ostygnie odciśnij z nadmiaru bulionu.

W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziele angielskie i liście laurowe. Dodaj paprykę wędzoną i 3 łyżki przecieru pomidorowego. Duś 1-2 minuty.

Następnie dodaj wino, chwilę odparuj i dodaj kostkę sojową oraz pokrojone w kostkę tofu i warzywa: paprykę, pomidory, seler i ogórki. Podlej sosem sojowym, wodą i dodaj chili. Zamieszaj, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 40 minut. W razie potrzeby podlej wodą.

Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj z ziemniakami bądź kaszą. 


Wegański gulasz
Prep Time
35 mins
Cook Time
45 mins
Total Time
1 hr 20 mins
 

Składniki:

150 g kostki sojowej

1 l bulionu

łyżka oleju

250 g cebuli

ząbek czosnku

3 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

łyżeczka wędzonej papryki

4 łyżki przecieru pomidorowego

100 ml wytrawnego czerwonego wina

150 g wędzonego tofu

500 g zielonej i czerwonej papryki

400 g pomidorów

2 łodygi selera

150 g ogórków konserwowych

50 ml sosu sojowego

200 ml wody

pół łyżeczki płatków chili 

Przygotowanie:

W bulionie ugotuj kostkę sojową (przez ok. 10  minut), przełóż na sitko, a kiedy ostygnie odciśnij z nadmiaru bulionu. W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziele angielskie i liście laurowe. Dodaj paprykę wędzoną i 3 łyżki przecieru pomidorowego. Duś 1-2 minuty. Następnie dodaj wino, chwilę odparuj i dodaj kostkę sojową oraz pokrojone w kostkę tofu i warzywa: paprykę, pomidory, seler i ogórki. Podlej sosem sojowym, wodą i dodaj chili. Zamieszaj, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 40 minut. W razie potrzeby podlej wodą. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ziemniakami bądź kaszą. 

Course: danie główne
Author: Martyna