Przepisem na przepyszny wegański cranachan, czyli szkocki deser podzieliła się z nami Dominika. Zapraszam na kolejną odsłonę cyklu #weganizujemyświat

Dominika to rodowita Torunianka, która osiemnaście lat temu zamieniła toruńskie pierniki na szkockie owsiane ciasteczka. Naukowczyni z duszą marzycielki i głową w chmurach, najlepiej czująca się na szkockich bezdrożach. Uzależniona od podróżowania – jeśli akurat w podróży nie jest, to na pewno planuje kolejną, najlepiej poza utartym szlakiem. Miłośniczka szkockich wysp, które z pasją kolekcjonuje pomimo dającej się we znaki choroby morskiej.

Znajdziesz ją na Instagramie.


Cranachan, król szkockich deserów.

Cranachan to niezwykle prosty, ale przepyszny deser, przyrządzany z tradycyjnych szkockich składników. Wystarczy garść dojrzałych malin, świeża śmietana i płatki owsiane, plus odrobina magii w postaci szkockiej whisky i miodu ze szkockich wrzosowisk i… gotowe! Uwielbiam Cranachan nie tylko za wspaniały smak, ale też za łatwość jego przygotowania.

Oryginalnie cranachan serwowano w miesiącach letnich, w sezonie zbioru szkockich malin, kiedy owoce były najbardziej dojrzałe i słodkie. Zamiast śmietany tradycyjnie używano crowdie, czyli szkockiego twarogu z mleka krowiego (ta wersja potrawy zwana była cream-crowdie) i jadano te pyszności na śniadanie. Dzisiaj cranachan uchodzi za niekoronowanego króla szkockich deserów i serwowany jest przez cały rok, często jako zakończenie uroczystej tradycyjnej kolacji, na przykład z okazji Nowego Roku lub rocznicy urodzin szkockiego barda, Roberta Burnsa. Co ciekawe, w wielu restauracjach i domach panuje zwyczaj podawania na stół poszczególnych składników deseru, aby każdy z biesiadników mógł sobie przygotować cranachan tak jak lubi, dobierając własne proporcje malin i śmietany.

Cranachan łatwo jest przygotować w wersji wegańskiej, wystarczy zastąpić śmietanę z mleka krowiego substytutem z płatków owsianych, kokosu lub soi.

Jeśli nie macie pod ręką świeżych malin też nie ma problemu – deser ten smakuje świetnie z dodatkiem mrożonych malin lub truskawek.

Wegański cranachan

Wegański cranachan.

Składniki (na 4 porcje):

  • 60 g płatków owsianych
  • 350 g malin
  • 450 ml śmietanki 18% 
  • 3 łyżki stołowe whisky (najlepiej szkockiej)
  • 1-2 łyżki stołowe płynnego miodu wrzosowego (lub z innych kwiatów; miód można też zastąpić słodzikiem lub syropem klonowym).

Przygotowanie:

Rozgrzej ciężką patelnię na średnim ogniu (bez tłuszczu). Dodaj płatki owsiane i podsmażaj, cały czas mieszając, aż się zrumienią i zaczną wydzielać intensywny aromat (około 5 minut). Odstaw aby ostygły.

Rozgnieć widelcem większość malin. Zostaw część owoców w całości do dekoracji.

Ubij śmietanę razem z whisky. Na końcu dodaj miód i delikatnie wymieszaj.

Do ubitej śmietany dodaj zrumienione płatki owsiane. 

W szklance albo miseczce nakładaj warstwami maliny i śmietanę z płatkami owsianymi. Na końcu posyp deser płatkami owsianymi i udekoruj kilkoma malinami. Cranachan jest gotowy do jedzenia natychmiast, ale dobrze smakuje też schłodzony przez kilka godzin w lodówce.

Wegański cranachan

 Smacznego!