Generalnie praca w szkole podstawowej jest fajna.
Dużo się dzieje, jest wesoło, z dzieciakami można porozmawiać, podyskutować już czasem na całkiem poważne tematy. Ponadto można się z nimi fajnie bawić, pograć w planszówkę czy rozwiązać zagadkę.
Dzieci w szkole podstawowej są bardziej samodzielne, niż przedszkolaki. Są lepiej rozwinięte manualnie, w związku z tym robią już ciekawe prace plastyczne i może to być coś więcej, niż tylko zwykła wycinanka. Można z nimi poeksperymentować albo ugotować coś smacznego. Można na nich polegać i zlecać im małe zadania.
Lubię tę moją pracę. Posiada ona jednak jeden wielki minus, a tym minusem są…
Zarazki!
Szkoła to jedna wielka siedziba bakterii.
Dzieci prychają, kichają, kaszlą. Na ciebie, obok ciebie, na inne dzieci. Na zeszyty, na książki i swoje ubrania. Przy talerzu, przy dystrybutorze do wody, podczas wspólnego gotowania. Na swoje ręce, którymi dotykają później stoły, krzesła czy klamki. W klasie, w stołówce, na korytarzu. Zarazki otaczają nas, wychowawców, nauczycieli, same dzieci, wszystkich – wszędzie.
I tak oto siedzę sobie właśnie w domu, na zwolnieniu. Z zawalonym nosem, bólem gardła i bólem głowy. Bez sił. To już kolejny raz w tym sezonie, a ponieważ ostatnio zaniedbałam swoją dietę wiem, że sama jestem sobie winna. Teraz już biorę się za siebie, bo choć siedzenie w domu jest kuszącą opcją, tak kolejnego przeziębienia już mi się nie chce zwalczać.
Najlepszy sposób na zimę
A co jest najlepszego na przeziębienie? I na zimowe dni?
Niewątpliwie są to ciepłe, rozgrzewające wegańskie zupy jarzynowe.
Przychodzę dzisiaj z taką zupą. Nada się idealnie, kiedy męczy cię choróbsko, ale także wtedy, gdy po prostu masz ochotę otulić swoje wnętrze ciepłym daniem, zwłaszcza gdy na dworze mróz.
Wegańska zupa jarzynowa
Składniki:
100 g cebuli
50 g pora
łyżeczka majeranku
łyżka oleju
230 g ziemniaków
200 g korzenia selera
150 g marchwi
50 g korzenia pietruszki
1,5 l bulionu
5 suszonych pomidorów
2 zielone cebulki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i por drobno posiekaj, wraz z majerankiem wrzuć do garnka i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki, seler, marchew i pietruszkę. Podsmaż przed 2-3 minuty. Całość zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut.
Na łyżce oliwy z pomidorów, podsmaż przez 2 minuty pokrojone w kostkę pomidory i posiekaną zieloną cebulkę. Tuż przed końcem gotowania dodaj do garnka z zupą.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Składniki:
100 g cebuli
50 g pora
łyżeczka majeranku
łyżka oleju
230 g ziemniaków
200 g korzenia selera
150 g marchwi
50 g korzenia pietruszki
1,5 l bulionu
5 suszonych pomidorów
2 zielone cebulki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i por drobno posiekaj, wraz z majerankiem wrzuć do garnka i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, seler, marchew i pietruszkę. Podsmaż przed 2-3 minuty. Całość zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut.
Na łyżce oliwy z pomidorów, podsmaż przez 2 minuty pokrojone w kostkę pomidory i posiekaną zieloną cebulkę. Tuż przed końcem gotowania dodaj do garnka z zupą.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Inne wegańskie zupy, które możesz znaleźć na moim blogu.