Dziś zauważyłam, że…
…naprawdę cieszą mnie poranne spacery. Jest wtedy na dworze tak pusto i spokojnie. Wiele osób pewnie jeszcze wyleguje się w łóżkach, a ja już korzystam z „mojego” lasu. Mogę chodzić w ciszy, słysząc w górze jedynie śpiew ptaków. Podziwiam nienaruszony jeszcze po nocy krajobraz. Mam czas na ułożenie sobie w głowie planu dnia i złapanie oddechu. I psy później tak dobrze śpią, kiedy porządnie przespacerują się o poranku.
Przejdź do przepisu
Lubię rano wstawać.
Często jestem na nogach już o 5:00, a im wcześniej wyjdę, tym mam większą szansę na spokojny spacer. Ale nie spaceruję po ciemku. Boję się. Dlatego zawsze czekam, aż minie ten całkowity mrok.
Nie lubię zimy. Myślę, że głównie dlatego, że odbiera mi tę poranną frajdę samotnego spaceru. Kiedy robi się jasno, wtedy inni też już są na nogach. Pędzą do pracy, na autobus, skrobią szyby w aucie, wyprowadzają swoje psy, robi się tłoczno nawet na moim odludziu.
Czasem myślę sobie, że chyba trochę na tej wsi zdziczałam. Spotykam na spacerze kilka osób i już sobie myślę, że zakłócają mi mój spokój. A przecież to może właśnie ja zakłócam go im?
Dziś się cieszę. Byłam na spacerze już o 7:00. Codziennie widzę, że idzie już w stronę wiosny i lata. O tej porze spotykam tylko jedną panią z pieskiem. Zawsze tę samą. Ona chyba też lubi poranne spacery. Ale ja mam nadzieję już niedługo być w domu PO spacerze, kiedy ona będzie na swoim.
Zanim przejdziesz do przepisu na zupę fasolową, którą można przygotować już w 30 minut, poznaj 5 powodów dlaczego warto wybrać się dziś na spacer.



Wegańska zupa fasolowa
Składniki:
500 g ziemniaków
1,5 l bulionu warzywnego
100 g drobnego makaronu
2 łyżki oleju
120 g cebuli
biała fasola ze słoika (słoik 350g)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, a następnie dorzuć makaron. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie i mieszkaj od czasu do czasu, by makaron nie przywarł do dna garnka. Następnie dodaj fasolę wraz z zalewą. Gotuj razem jeszcze przez chwilę.W międzyczasie rozgrzej na patelni olej i na małym ogniu zrumień pokrojoną drobno cebulę. Dodaj do zupy i zamieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.



Składniki:
500 g ziemniaków
1,5 l bulionu warzywnego
100 g drobnego makaronu
2 łyżki oleju
120 g cebuli
biała fasola ze słoika (słoik 350g)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, a następnie dorzuć makaron. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie i mieszaj od czasu do czasu, by makaron nie przywarł do dna garnka. Następnie dodaj fasolę wraz z zalewą i gotuj razem jeszcze przez chwilę. W międzyczasie rozgrzej na patelni olej i na małym ogniu zrumień pokrojoną drobno cebulę. Dodaj do zupy i zamieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Funkcja trackback/Funkcja pingback