świąteczne ciasteczka marcepanowe

Świąteczne ciasteczka marcepanowe – po wegańsku

Kiedy Renata podesłała mi swój tekst o slow life, od razu pomyślałam, że upiekę jej ciacha, o których wspominała. Za chwilę jednak przyszedł mi do głowy inny przepis, którym już od dawna chciałam się z tobą podzielić. Nie było jednak jeszcze ku temu okazji. Teraz nadeszła.

Ciasteczka, które mam dzisiaj dla ciebie, wypełnione są masą marcepanową, która jak niewiele innych słodkich rzeczy kojarzy mi się ze smakami świątecznymi. Ciacha są wyjątkowo proste, no i wegańskie. Od wielu lat od czasu do czasu pojawiają się na naszym stole. Nie tylko w czasie Bożego Narodzenia. 

To tak jeszcze w odniesieniu do świątecznego rytmu slow, ponieważ samo przygotowanie masy to jedynie 20 minut, a później to już jedynie pieczenie, studzenie i polewa czekoladowa. 

świąteczne ciasteczka marcepanowe

Papierniczy slow…

Wysyłasz kartki świąteczne? Ja już mam wszystkie zakupione, do niektórych wrzucam małe upominki. Dwie moje mikołajkowe paczki już dotarły na miejsce. Będę jutro, albo w piątek od rana kończyć przesyłkową zabawę. 

Uwielbiam wypisywać i wysyłać kartki. Lubię sprawiać nimi radość, a przy okazji bardzo mnie to relaksuje. Sama też dostaję i zawsze stoją w takim miejscu, żebym mogła sobie na nie zerkać i cieszyć nimi oczy. 

W ogóle to jestem tym typem tęskniącym za listami, kartkami, ręcznym pismem. Teraz to tylko sms, szybkie pozdrowienie, klik usunąć. Fast, nie slow. Ja tam lubię papierniczy slow. A ty?

świąteczne ciasteczka marcepanowe

Świąteczne ciasteczka marcepanowe

Składniki:

300 g masy marcepanowej

100 g brązowego cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka skórki z cytryny

łyżka oleju

2 łyżki wody

150 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Masę marcepanową rozdrobnij i wraz z pozostałymi składnikami (oprócz czekolady) wrzuć do miski i wyrób na gładką masę. Wilgotnymi (!) dłońmi uformuj z niej kuleczki. Rozkładaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskaj je lekko i jednym palcem zrób w każdym dziurę, do której później wlejesz czekoladę. Piecz w 150°C przez 15 minut. Kiedy ciastka będą gotowe wyjmij je z piekarnika do lekkiego przestygnięcia. W międzyczasie rozpuść czekoladę. Wypełnij nią ciasteczka. Zjedz dopiero kiedy czekolada zastygnie, jeśli masz na tyle silnej woli…


Świąteczne ciasteczka marcepanowe
Prep Time
30 mins
Cook Time
15 mins
Total Time
1 hr
 

Składniki:

300 g masy marcepanowej

100 g brązowego cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka skórki z cytryny

łyżka oleju

2 łyżki wody

150 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Masę marcepanową rozdrobnij i wraz z pozostałymi składnikami (oprócz czekolady) wrzuć do miski i wyrób na gładką masę. Wilgotnymi (!) dłońmi uformuj z niej kuleczki. Rozkładaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskaj je lekko i jednym palcem zrób w każdym dziurę, do której później wlejesz czekoladę. Piecz w 150°C przez 15 minut. Kiedy ciastka będą gotowe wyjmij je z piekarnika do lekkiego przestygnięcia. W międzyczasie rozpuść czekoladę. Wypełnij nią ciasteczka. Zjedz dopiero kiedy czekolada zastygnie, jeśli masz na tyle silnej woli…

Course: ciasteczka
Servings: 30 ciasteczek
Author: Martyna