Sos do szparagów o smaku cytrynowym.

Lubię ten czas w roku, kiedy przed wjazdem do „mojego” rolnika pojawia się wielki szyld z napisem SPARGEL, szparagi. Czuję wtedy niemal wiosnę w powietrzu, nawet jeśli pogoda za oknem wydaje się iście jesienna, a temperatura na zewnątrz to jedynie kilka stopni na plusie.

Za szparagi nie dałabym się pociąć, ale są dla mnie takim smakiem wiosny, świadomością, że świat budzi się do życia. Nie jadam ich codziennie, ale lubię celebrować dania z nimi. Mam bowiem świadomość, że sezon na nie jest taki krótki. 

Podobnie mam na przykład z figami. Ani się człowiek obejrzy, a już znikają ze sklepowych półek. A przecież czasem nie wiadomo nawet, kiedy się pojawiły.

sos do szparagów

To już kolejne szparagowe danie, którym się z tobą dzielę. Lubię je tak po prostu, bez żadnych zbędnych dodatków. Z sosem i ziemniakiem. Lubię też szparagowe zupy, jeszcze jednak nie robiłam żadnej wegańskiej wersji. Mam jeszcze w zanadrzu pyszne risotto ze szparagami. Tym się z tobą na pewno w przyszłości podzielę. 

Niestety, u mojego rolnika szyld SPARGEL, został już zamieniony na młode KARTOFFELN i ERDBEEREN (truskawki). Jeszcze są do zdobycia u konkurencji, ale to już na pewno też ostatnie podrygi…

Dzisiaj po raz kolejny sos do szparagów, tym razem jest to wegański sos cytrynowy, który nada się także jako dodatek dip do innych dań.

sos do szparagów

Sos do szparagów

Składniki:

łyżka oleju

1,5 łyżki mąki 

150 ml śmietanki sojowej

150 ml bulionu

skórka z cytryny

1-2 łyżki soku z cytryny

łyżeczka słodkiej musztardy

sól, pieprz

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzej olej i dodaj mąkę. Podsmażaj chwilę intensywnie mieszając. Zdejmij z ognia. Ciągle mieszając dodaj śmietankę i bulion, dorzuć skórkę ze sparzonej cytryny i sok oraz musztardę. Postaw rondelek ponownie na ogniu, mieszaj aż całość się zagotuje i gotuj aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. 

Sos do szparagów
Total Time
15 mins
 

Składniki:

łyżka oleju

1,5 łyżki mąki 

150 ml śmietanki sojowej

150 ml bulionu

skórka z cytryny

1-2 łyżki soku z cytryny

łyżeczka słodkiej musztardy

sól, pieprz

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzej olej i dodaj mąkę. Podsmażaj chwilę intensywnie mieszając. Zdejmij z ognia. Ciągle mieszając dodaj śmietankę i bulion, dorzuć skórkę ze sparzonej cytryny i sok oraz musztardę. Postaw rondelek ponownie na ogniu, mieszaj aż całość się zagotuje i gotuj aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. 

Course: sos
Author: Martyna

Częstuj się. 


Wypróbuj także sos musztardowy.