
#gotujzMartyną
A we wspólnym gotowaniu na Instagramie w tym tygodniu wygrała letnia sałatka z ciecierzycą i awokado. Cytryna i świeżość mięty nadają jej iście wakacyjny posmak. Przygotujesz ją w każdej kuchni, a nawet w plenerze. Dostałam wiadomość, że pierwsze sałatki już zostały zjedzone. Jedna z zamienionym na pomidora awokado. Ponoć wyszła super. Na pewno sama przetestuję tę opcję już niebawem!
Cieszę się bardzo, że to sałatka z ciecierzycą i awokado wygrała poniedziałkowe starcie. Stacjonujemy właśnie w Chorwacji i temperatury zachęcają do jedzenie właśnie takich letnich sałatek.



Sałatka z ciecierzycą i awokado.
Składniki:
puszka ciecierzycy
300 g ogórka
3 łyżki oliwy
3 łyżki wody
3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
kilka listków świeżej mięty
płatki chili (tak jak lubisz)
sól
300 g awokado
Przygotowanie:
Odcedzoną ciecierzycę i pokrojonego w grubsze półplasterki ogórka wymieszaj dobrze z trzema łyżkami oliwy, trzema łyżkami wody i trzema łyżkami soku z cytryny. Dodaj otartą ze sparzonej cytryny skórkę oraz posiekane kilka listków mięty. Wsyp trochę soli i płatki chili. Zmieszaj i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Następnie dodaj pokrojony w dużą kostkę miąższ z awokado. Wszystko ostrożnie wymieszaj i dopraw solą. Podawaj z listkiem mięty.



Składniki:
puszka ciecierzycy
300 g ogórka
3 łyżki oliwy
3 łyżki wody
3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
kilka listków świeżej mięty
płatki chili (tak jak lubisz)
sól
300 g awokado
Przygotowanie:
Odcedzoną ciecierzycę i pokrojonego w grubsze półplasterki ogórka wymieszaj dobrze z trzema łyżkami oliwy, trzema łyżkami wody i trzema łyżkami soku z cytryny. Dodaj otartą ze sparzonej cytryny skórkę oraz posiekane kilka listków mięty. Wsyp trochę soli i płatki chili. Zmieszaj i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Następnie dodaj pokrojony w dużą kostkę miąższ z awokado. Wszystko ostrożnie wymieszaj i dopraw solą. Podawaj z listkiem mięty.
Letnia sałatka to też ta z makaronem i pomidorami. Idealnie nadaje się jako dodatek do grilla.