Wreszcie jest!

Dziś przychodzę do ciebie z czymś wyjątkowym. Czymś, czego jeszcze u mnie nie było. E-book kulinarny, bo o nim mowa, możesz już od kilku dni pobrać z mojej strony zupełnie za darmo! Przepisy, które w nim są znasz już zapewne z mojego bloga, ale specjalnie dla ciebie zebrałam w jedno miejsce te, które idealnie wpasują się w wakacyjne gotowanie. Każdy z nich bowiem będziesz mogła przygotować na działce, w vanie lub na grillu. 

Szybko i łatwo, by móc w pełni korzystać z lata i nie tracić zbyt wiele czasu w kuchni. E-book możesz pobrać, a ulubione przepisy możesz w łatwy sposób wydrukować, by mieć je zawsze przy sobie. Wystarczy, że zaczniesz drukować od 25 strony e-booka. 

Będzie mi bardzo miło, jeśli wykorzystasz je i podzielisz się efektami. Zawsze niezwykle cieszy mnie fakt, że ktoś gotuje razem ze mną.

sałatka z ciecierzycą i awokado

#gotujzMartyną

A we wspólnym gotowaniu na Instagramie w tym tygodniu wygrała letnia sałatka z ciecierzycą i awokado. Cytryna i świeżość mięty nadają jej iście wakacyjny posmak. Przygotujesz ją w każdej kuchni, a nawet w plenerze. Dostałam wiadomość, że pierwsze sałatki już zostały zjedzone. Jedna z zamienionym na pomidora awokado. Ponoć wyszła super. Na pewno sama przetestuję tę opcję już niebawem!

Cieszę się bardzo, że to sałatka z ciecierzycą i awokado wygrała poniedziałkowe starcie. Stacjonujemy właśnie w Chorwacji i temperatury zachęcają do jedzenie właśnie takich letnich sałatek.

Sałatka z ciecierzycą i awokado.

Składniki:

puszka ciecierzycy

300 g ogórka

3 łyżki oliwy

3 łyżki wody

3 łyżki soku z cytryny

skórka otarta z cytryny

kilka listków świeżej mięty

płatki chili (tak jak lubisz)

sól

300 g awokado

Przygotowanie:

Odcedzoną ciecierzycę i pokrojonego w grubsze półplasterki ogórka wymieszaj dobrze z trzema łyżkami oliwy, trzema łyżkami wody i trzema łyżkami soku z cytryny. Dodaj otartą ze sparzonej cytryny skórkę oraz posiekane kilka listków mięty. Wsyp trochę soli i płatki chili. Zmieszaj i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Następnie dodaj pokrojony w dużą kostkę miąższ z awokado. Wszystko ostrożnie wymieszaj i dopraw solą. Podawaj z listkiem mięty.


Sałatka z ciecierzycą i awokado.
Total Time
45 mins
 

Składniki:

puszka ciecierzycy

300 g ogórka

3 łyżki oliwy

3 łyżki wody

3 łyżki soku z cytryny

skórka otarta z cytryny

kilka listków świeżej mięty

płatki chili (tak jak lubisz)

sól

300 g awokado

Przygotowanie:

Odcedzoną ciecierzycę i pokrojonego w grubsze półplasterki ogórka wymieszaj dobrze z trzema łyżkami oliwy, trzema łyżkami wody i trzema łyżkami soku z cytryny. Dodaj otartą ze sparzonej cytryny skórkę oraz posiekane kilka listków mięty. Wsyp trochę soli i płatki chili. Zmieszaj i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Następnie dodaj pokrojony w dużą kostkę miąższ z awokado. Wszystko ostrożnie wymieszaj i dopraw solą. Podawaj z listkiem mięty.

Course: sałatka
Author: Martyna


Letnia sałatka to też ta z makaronem i pomidorami. Idealnie nadaje się jako dodatek do grilla.