Emigracyjna tęsknota…
Bób, to chyba jedna z moich większych emigracyjnych bolączek i tęsknot. Lato bez bobu to dla mnie jak basen bez wody…
W ubiegłym roku miałam dużo szczęścia, bo lato obrodziło w dwie rundy bobu i cały sierpień, podczas pobytu w Polsce, mogłam się obżerać do woli i jeszcze przewieźć sobie trochę do zamrożenia. Nie wiem czy w tym roku w sierpniu jeszcze uda mi się znaleźć go gdzieś na ryneczku. Mam nadzieję!
Ale, miałam szczęście. Michał był w podróży służbowej w Polsce i przywiózł mi trochę, a ostatnio spotkaliśmy się „w drodze” z moimi rodzicami i też przywieźli mi kilka woreczków. Niestety, na kolejne się nie zanosi…
Teraz pozostaje mi żyć jedynie wspomnieniami.

Mój bobiku, mój kochany
Najbardziej lubię bób taki zwyczajny, ugotowany, prosto z wody. Opycham się nim wtedy oglądając jakiś serial. To takie uzależniające sięganie do miski z bobem i łuskanie go (należę do tej grupy, która jada bób raczej bez skórki, a ty?).
Czasem przygotowuję jednak z bobu coś więcej. Zawsze mam wtedy problem, by go nie zjeść całego w trakcie przygotowań… Jednym z moich NAJ przepisów jest taki z bobem podsmażanym na patelni. Na pewno się nim tutaj kiedyś podzielę. Kiedy tylko będę miała nieograniczoną ilość bobu bobowego wokół siebie…
A dzisiaj dzielę się sałatką. Sałatka z burakami i bobem oraz szpinakiem. Oczywiście po wegańsku.



Sałatka z burakami i bobem
Składniki:
1 kg buraków
400 g bobu
200 g szpinaku
40 ml oliwy
2 łyżki soku z cytryny
łyżka musztardy
łyżka syropu z agawy
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki wyszoruj i wrzuć do wrzątku, gotuj ok. 10 minut, następnie odcedź i odstaw, by ostygły. Następnie obierz ze skórki i pokrój w półplasterki. W międzyczasie ugotuj bób w osolonej wodzie. Wymieszaj ze sobą składniki dressingu. Na talerzu układaj oczyszczony szpinak, plastry buraków i bób, a całość zalej musztardowym dressingiem. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na ciepło.



Składniki:
1 kg buraków
400 g bobu
200 g szpinaku
40 ml oliwy
2 łyżki soku z cytryny
łyżka musztardy
łyżka syropu z agawy
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki wyszoruj i wrzuć do wrzątku, gotuj ok. 10 minut, następnie odcedź i odstaw, by ostygły. Następnie obierz ze skórki i pokrój w półplasterki. W międzyczasie ugotuj bób w osolonej wodzie. Wymieszaj ze sobą składniki dressingu. Na talerzu układaj oczyszczony szpinak, plastry buraków i bób, a całość zalej musztardowym dressingiem. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na ciepło.
Inne wakacyjne przepisy: