PRZEPISY

Kreolska surówka brèdes. Eliza, Reunion.

Reunion! Do tego maleńkiego raju przenosimy się wspólnie z Elizą w cyklu #weganizujemyświat. Eliza – z wykształcenia Italianistka, która zamiast we Włoszech kilka ostatnich lat spędziła w różnych częściach Francji. Z zamiłowania podróżniczka, fotografka, blogerka, a...

Wegańskie haggis. Mariola, Szkocja.

Szkocja pojawiła się już w naszym kulinarno-podróżniczym cyklu #weganizujemyświat. Wtedy było jednak na słodko. Mariola, dla odmiany, przygotowała dla nas danie obiadowe. Mariola mieszka w pięknej Szkocji, gdzie deszcz pada poziomo, a lato trwa aż cały tydzień. Za to...

Vegeviking. Aneta, Norwegia.

Vegeviking, prostota w każdym wydaniu. Z upalnej Chorwacji przenosimy się do chłodniejszej Skandynawii. Tym razem, w cyklu #weganizujemyświat, do świata lukrecji zabierze nas Aneta. Z urodzenia warszawianka. Po przeprowadzce najczęściej bywa w Gdańsku i uwielbia ten...

Soparnik. Monika, Chorwacja.

Nie umówiłyśmy się! Ale właśnie, kiedy sami podróżujemy po Bałkanach, Monika przygotowała dla nas soparnik. Kolejny wegański przepis w cyklu #weganizujemyświat. Gotowa na podróż do Chorwacji? Monika to rodowita Krakowianka. W Chorwacji zakochała się dosyć późno, ale...

Ciasto migdałowe möndlukaka. Agnieszka, Islandia.

A co powiesz na deser? Ciasto migdałowe möndlukaka prosto z Islandii przygotowała dla nas Agnieszka. To już kolejna odsłona cyklu #weganizujemyświat Agnieszka od 6 lat mieszka na północy Islandii. Psychicznie odpręża ją bieganie i gotowanie, a fizycznie dobra książka...
Sałatka z pieczonymi ziemniakami

Sałatka z pieczonymi ziemniakami

Wyobraź sobie... Pyszne, pieczone w piekarniku ziemniaki o chrupiącej skórce, do tego ciepłe pieczarki i czerwona papryka. Wszystko to ułożone na twojej ulubionej sałacie i polane prostym i pysznym dressingiem. W moim przypadku na rukoli, ale możesz zdecydować się na...

Wegańska restauracja Tökmag w Budapeszcie

Wegańska restauracja Tökmag w Budapeszcie

Czy weganin naje się w Budapeszcie? Weganin naje się w każdym mieście. Tak myślę. A w Budapeszcie się nawet napije. Zupy. Z kubka. Na wynos! Pierwszy raz spotkałam się z takim patentem podawania zupy. I jak widzisz, podbił on moje serce. Sprawił mi tyle radości, że...

Kokosowy dahl z czerwonej soczewicy

Kokosowy dahl z czerwonej soczewicy

Tekst wprowadzający i przepis pochodzą z książki Magdaleny Pieńkos „Kuchnia wegańska”. Zachowałam oryginalną pisownię tekstu. Zobacz moją recenzję „Kuchni wegańskiej”. Dahl to pochodzące z Azji aromatyczne i zawiesiste danie, coś w pół drogi pomiędzy zupą i gulaszem....