PRZEPISY

Taze Fasulye, fasolka w sosie. Wiola, Turcja.

#weganizujemyświat i tym razem z Kanady wracamy do Turcji! Ostatnio była turecka zupa, a tym razem będzie tradycyjna fasolka, którą można podawać z ryżem lub ulubioną kaszą. Wiola od ponad 5 lat mieszka w środkowej części Turcji. Zawodowo copywriterka, prywatnie żona,...

Curry. Wiola, Pakistan.

W kolejnym odcinku #weganizujemyświat będziemy stołować się po pakistańsku. Kuchnię pakistańską/indyjską Wiola poznała dzięki swojemu mężowi i tak metodą różnych prób i błędów nauczyła się gotować kilka potraw. Wiola mieszka w Kanadzie, w kraju, w którym kuchnie z...

Turecka zupa ezogelin çorbası. Magda, Turcja.

Razem z cyklem #weganizujemyświat tym razem wybieramy się w kulinarną podróż do Turcji. Zabiera nas tam Magda. Mieszkająca w regionie Egejskim, codziennie odkrywająca nowe twarze Turcji Polka. Od kilku lat ucząca też tureckiego innych zafascynowanych tych krajem...

Wegański cranachan. Dominika, Szkocja.

Przepisem na przepyszny wegański cranachan, czyli szkocki deser podzieliła się z nami Dominika. Zapraszam na kolejną odsłonę cyklu #weganizujemyświat Dominika to rodowita Torunianka, która osiemnaście lat temu zamieniła toruńskie pierniki na szkockie owsiane...

Przepis na wegański tagine.

Przepis na wegański tagine. Składniki: 2 łyżki oliwy 200 g cebuli 150 g marchwi 150 g czerwonej papryki pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki kuminu łyżeczka wędzonej papryki 1/4 łyżeczki cynamonu 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru 2 łyżki przecieru pomidorowego 500 ml bulionu...
Wyjątkowa tapenada z karczochami

Wyjątkowa tapenada z karczochami

Grecja w rytmie slow Siedzę sobie w tej mojej Grecji, coraz bardziej ją lubię. Jestem na Peloponezie. W miejscu zapomnianym przez turystów. Wszyscy bowiem podróżują na wyspy, a ja zrobiłam na przekór. Jest upał, ale są góry, jest morze i przepiękne widoki. Nie ma w...

Wegańska restauracja Vegan Inspiratsioon w Tallinnie

Wegańska restauracja Vegan Inspiratsioon w Tallinnie

  Kafeteria z jedzeniem w starym mieście Miałam szczęście, bo w estońskim Tallinnie udało mi się odwiedzić dwie wegańskie restauracje. Jedna zupełnie inna od drugiej. Każda wyjątkowa na swój sposób. Vegan Inspiratsioon to miejsce, w którym możesz spędzić cały...

Sałatka z ziemniakami i suszonymi pomidorami

Sałatka z ziemniakami i suszonymi pomidorami

Sałatki ziemniaczane na grilla Była już ostatnio na blogu sałatka z pieczonymi ziemniakami. Tym razem czas na coś innego, ale również z moimi ulubionymi ziemniakami. Nie będą tym razem w wersji pieczonej a gotowanej. Kiedy zostaję sama w domu jest to moje comfort...

Wegańska restauracja Foodstock w Bratysławie

Wegańska restauracja Foodstock w Bratysławie

  Kto nie kocha ramen? Ze wszystkich restauracji wegańskich, które znalazłam w Bratysławie dzięki aplikacji Happy Cow, wiedziałam, że to właśnie ta będzie najodpowiedniejsza. Dlaczego? Z prostej przyczyny - serwowali w niej wegański ramen, który uwielbiam i...

Pożywna zupa z brązową soczewicą

Pożywna zupa z brązową soczewicą

Ulubiona książka kucharska... Czy masz swoją ulubioną książkę kucharską z wegańskimi przepisami? Ja bardzo często sięgam do La Veganista. Nikole Just, blogerka i autorka tej pozycji, stała się również bardzo popularna w Polsce i jak można podejrzeć na jej stronie,...

Tortilla z kapustą kiszoną. Ekspresowo.

Tortilla z kapustą kiszoną. Ekspresowo.

Tortilla to najlepszy sposób na lunch poza domem. Kiedy sałatka po kilku godzinach zrobi się mokra i mało apetyczna, kiedy trzeba poszukiwać miejsca do podgrzania zupy, a fast foody to generalnie średnia opcja, na pomoc przychodzą tortille. Do środka takiego naleśnika...

Wegańska restauracja Bhajan Cafe w Rydze

Wegańska restauracja Bhajan Cafe w Rydze

Ryga po wegańsku? Da się? Pewnie, że tak! I to jak smacznie się da! Podczas mojej podróży po krajach bałtyckich udało mi się odwiedzić kilka wegańskich miejsc. Miałam szczęście i dania w większości z nich były bardzo smaczne. Jedną z restauracji, która tak pysznie...

Sałatka z pieczonymi ziemniakami

Sałatka z pieczonymi ziemniakami

Wyobraź sobie... Pyszne, pieczone w piekarniku ziemniaki o chrupiącej skórce, do tego ciepłe pieczarki i czerwona papryka. Wszystko to ułożone na twojej ulubionej sałacie i polane prostym i pysznym dressingiem. W moim przypadku na rukoli, ale możesz zdecydować się na...

Wegańska restauracja Tökmag w Budapeszcie

Wegańska restauracja Tökmag w Budapeszcie

Czy weganin naje się w Budapeszcie? Weganin naje się w każdym mieście. Tak myślę. A w Budapeszcie się nawet napije. Zupy. Z kubka. Na wynos! Pierwszy raz spotkałam się z takim patentem podawania zupy. I jak widzisz, podbił on moje serce. Sprawił mi tyle radości, że...

Kokosowy dahl z czerwonej soczewicy

Kokosowy dahl z czerwonej soczewicy

Tekst wprowadzający i przepis pochodzą z książki Magdaleny Pieńkos „Kuchnia wegańska”. Zachowałam oryginalną pisownię tekstu. Zobacz moją recenzję „Kuchni wegańskiej”. Dahl to pochodzące z Azji aromatyczne i zawiesiste danie, coś w pół drogi pomiędzy zupą i gulaszem....