PRZEPISY

Kreolska surówka brèdes. Eliza, Reunion.

Reunion! Do tego maleńkiego raju przenosimy się wspólnie z Elizą w cyklu #weganizujemyświat. Eliza – z wykształcenia Italianistka, która zamiast we Włoszech kilka ostatnich lat spędziła w różnych częściach Francji. Z zamiłowania podróżniczka, fotografka, blogerka, a...

Wegańskie haggis. Mariola, Szkocja.

Szkocja pojawiła się już w naszym kulinarno-podróżniczym cyklu #weganizujemyświat. Wtedy było jednak na słodko. Mariola, dla odmiany, przygotowała dla nas danie obiadowe. Mariola mieszka w pięknej Szkocji, gdzie deszcz pada poziomo, a lato trwa aż cały tydzień. Za to...

Vegeviking. Aneta, Norwegia.

Vegeviking, prostota w każdym wydaniu. Z upalnej Chorwacji przenosimy się do chłodniejszej Skandynawii. Tym razem, w cyklu #weganizujemyświat, do świata lukrecji zabierze nas Aneta. Z urodzenia warszawianka. Po przeprowadzce najczęściej bywa w Gdańsku i uwielbia ten...

Soparnik. Monika, Chorwacja.

Nie umówiłyśmy się! Ale właśnie, kiedy sami podróżujemy po Bałkanach, Monika przygotowała dla nas soparnik. Kolejny wegański przepis w cyklu #weganizujemyświat. Gotowa na podróż do Chorwacji? Monika to rodowita Krakowianka. W Chorwacji zakochała się dosyć późno, ale...

Ciasto migdałowe möndlukaka. Agnieszka, Islandia.

A co powiesz na deser? Ciasto migdałowe möndlukaka prosto z Islandii przygotowała dla nas Agnieszka. To już kolejna odsłona cyklu #weganizujemyświat Agnieszka od 6 lat mieszka na północy Islandii. Psychicznie odpręża ją bieganie i gotowanie, a fizycznie dobra książka...
Daktyle i przepis na pyszną pastę wegańską

Daktyle i przepis na pyszną pastę wegańską

Gdzie się podziały moje daktyle?Wyszedłem z domu tylko na chwilę.Wyszedłem z domu wracam po chwili,patrzę - o rety! Nie ma daktyli!Gdzie się podziały moje daktyle?Może je zjadły straszne goryle?Z okropnym rykiem do domu wpadły,moje daktyle bezczelnie zjadły!A te...

Wiosenne kanapki z papryką. Lekki posiłek

Wiosenne kanapki z papryką. Lekki posiłek

Wymagająca wiosna... Jak to jest z tą wiosną? Przychodzi i wymaga pięknej figury? Nagle zaczynają ci przeszkadzać fałdki, które tak dzielnie zbierałeś w ciągu zimowego sezonu. Myślisz o lecie i może trochę się martwisz, że nie wyjdziesz nigdzie w kostiumie? A co z...

Zupa minestrone, włoskie smaki w twoim domu

Zupa minestrone, włoskie smaki w twoim domu

O zupie minestrone… Pozostając we włoskich klimatach, które zdecydowanie zapanowały nad naszym życiem w ostatnim okresie, przychodzę z zupą. I choć nie zdarzyło mi się jeść tej zupy we Włoszech, to w domu przygotowujemy ją od lat. Wczoraj dopracowałam przepis,...

4 wegańskie zupy. Czy są zdrowe?

4 wegańskie zupy. Czy są zdrowe?

W marcu jak w garncu. Jedzmy więc wegańskie zupy. Wzmacniajmy się, nie dajmy się zarazkom. Przy takiej marcowej pogodzie trzeba uważać. Raz chodzimy w zimowych ubraniach, po to by za chwilę rozebrać się do samej koszulki. A potem chorujemy. Czy zupy są zdrowe?...

Najlepsza wegańska zupa gulaszowa

Najlepsza wegańska zupa gulaszowa

W marcu jak w garncu Jesteśmy w górach, we włoskich Dolomitach. Pogoda jest wredna dla narciarzy. Jest wiosna i jest powyżej 10°C. Zdarzyło się nawet 17°C. Czasem popada deszcz. Zdarza się mgła, która nie pozwala cieszyć się widokami podczas zjazdów. Wspaniałe szczyty...

Wegańskie ciasto z jabłkami – ekspresowe

Wegańskie ciasto z jabłkami – ekspresowe

Ciasta jeszcze na blogu nie było. Może dlatego, że jestem mało ciastowa? Przyznam się jednak szczerze, że w gościach rzadko jestem w stanie oprzeć się czekoladowo-kremowemu czemuś. W domu natomiast piekę rzadko, bo kto miałby zjeść taki kawał ciacha, skoro my tylko we...

Wegański gulasz – zachwyci każde podniebienie

Wegański gulasz – zachwyci każde podniebienie

Lubię polską kuchnię i lubię do polskiej kuchni wracać. Polska kuchnia nie jest jednak stworzona dla wegan. Nie jest to też kuchnia stworzona dla wegetarian, choć mamy sporo wegetariańskich potraw. Do wegańskich należą kiszona kapusta i kiszone ogórki… Do moich NAJ...

Wegańska zupa jarzynowa z suszonymi pomidorami

Wegańska zupa jarzynowa z suszonymi pomidorami

Generalnie praca w szkole podstawowej jest fajna. Dużo się dzieje, jest wesoło, z dzieciakami można porozmawiać, podyskutować już czasem na całkiem poważne tematy. Ponadto można się z nimi fajnie bawić, pograć w planszówkę czy rozwiązać zagadkę. Dzieci w szkole...

Świąteczne ciasteczka marcepanowe – po wegańsku

Świąteczne ciasteczka marcepanowe – po wegańsku

Kiedy Renata podesłała mi swój tekst o slow life, od razu pomyślałam, że upiekę jej ciacha, o których wspominała. Za chwilę jednak przyszedł mi do głowy inny przepis, którym już od dawna chciałam się z tobą podzielić. Nie było jednak jeszcze ku temu okazji. Teraz...

Czarna fasola o smaku curry – pasta do chleba

Czarna fasola o smaku curry – pasta do chleba

Czarna fasola Nie jest zbyt popularna w polskiej kuchni. Dotarła do nas aż z Ameryki Południowej, gdzie jest jednym z najczęściej używanych składników w kuchni. Powoli skrada serca kolejnym europejczykom. Nadaje się idealnie do różnego rodzaju zimowych dań...

Dlaczego warto jeść buraki? Sałatka.

Dlaczego warto jeść buraki? Sałatka.

Miłość ma Koooocham to czerwoniutkie, okrąglutnie warzywo. Jedną z moich ulubionych zup jest barszcz czerwony z ziemniakami. Od dziecka opróżniam słoiki wypełnione po brzegi ćwikłą. A z tych mniej oczywistych to piekę z nim ciasta i przygotowuję przepyszne pasty o...

Pyszny wegański pasztet z pieczarkami

Pyszny wegański pasztet z pieczarkami

Pasztet wegański? Pasztety wegańskie to takie wspaniałe wytwory, które można wykonać na wiele sposobów. Bardzo je lubię. Wbrew pozorom ich przygotowanie i upieczenie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Ten pasztet, który mam dla ciebie dzisiaj zrobisz już w pół godziny, a...