PRZEPISY
Hummus buraczany i świat za oknem.
Wiosna Za oknem słońce. Piękne, pierwsze wiosenne dni właśnie nastały. Temperatury wzrastają do niemal 20°C. Sąsiedzi wylegują się w ogródku. Mimo, że zima nie była zbytnio zimowa, wszyscy spragnieni są ciepła i promieni słonecznych. Ci z lewej robią remonty, ci z...
Wegańskie leczo z tofu i Polki na Obczyźnie.
Klub Polek Polki na Obczyźnie. Klub Polek. To miejsce wyjątkowe. I cieszę się, że mogę być jego częścią. Jest pełne porozrzucanych po świecie kobiet, które wspólnie tworzą treści internetowe i organizują różnego rodzaju projekty. Mimo, że każda z nas żyje gdzie...
Zupa z sałatą i ciecierzycą. Powyjazdowo.
Po wakacjach Kiedy wracamy z podróży, szczególnie w zimowym sezonie, tęsknimy za zupami. Wynika to prawdopodobnie z tego, że zupy na wyjazdach rzadko jadamy. W knajpach serwują najczęściej jedynie kremy, za którymi sama nie przepadam, albo są to zupy na mięsie, które...
Wegańska zupa fasolowa w 30 minut
Dziś zauważyłam, że... ...naprawdę cieszą mnie poranne spacery. Jest wtedy na dworze tak pusto i spokojnie. Wiele osób pewnie jeszcze wyleguje się w łóżkach, a ja już korzystam z „mojego” lasu. Mogę chodzić w ciszy, słysząc w górze jedynie śpiew ptaków. Podziwiam...
Brukselka z kasztanami, brytyjska tradycja.
Brukselka z kasztanami zachwyciła nasze podniebienia po raz pierwszy wiele lat temu w naszej jadalni. Mieszkaliśmy wtedy w Chinach i spędzaliśmy tam święta wraz z naszą chińską rodziną. Należeli do niej ludzie z całego świata. Nasze dania świąteczne były więc...
Wegańska wigilijna zupa grzybowa
Najlepsza wegańska wigilijna zupa grzybowa. Zupa grzybowa to jedna z najbardziej tradycyjnych zup w polskiej kuchni. Na wigilijnych stołach gości głównie w centralnej Polsce. Przepisów na nią jest wiele, jedni przepadają za wersją klarowną z łazankami, inni za wersją...
Legoland w Niemczech i curry z dynią
Całkiem niedawno nasze życie na chwilę uległo dużej zmianie, a to za sprawą naszej chrześnicy, która postanowiła odwiedzić nas na czas ferii jesiennych. Nigdy nie mieliśmy dziecia pod swoim dachem na tak długo, do tego jeszcze bez rodziców, więc całkowity obowiązek...
Zupa z soczewicą i batatem. Witając jesień.
Idzie jesień, a może nawet już przyszła. Poranki są chłodne i ciemne. Dzisiaj pada deszcz. O dziwo, choć zdecydowanie jestem fanką lata, nie zasmuca mnie to. W tym roku nawet cieszę się z jesieni. Mam poczucie, że zwolnię po tym cudownym, aczkolwiek niezwykle szalonym...
Wysokie Tatry i gulasz, czyli życie w MarianieVanie
Wysokie Tatry Pierwsi turyści przyjechali w Wysokie Tatry już w XVI wieku jednak okolicą zainteresowano się tak na prawdę dopiero dwa wieki później. Nie było dróg, jedynie trasy uformowane przez myśliwych. Ludzie przybywali na koniach lub pieszo. Pierwszy pociąg...
Sałatka z burakami i bobem, w sam raz na lato
Emigracyjna tęsknota... Bób, to chyba jedna z moich większych emigracyjnych bolączek i tęsknot. Lato bez bobu to dla mnie jak basen bez wody... W ubiegłym roku miałam dużo szczęścia, bo lato obrodziło w dwie rundy bobu i cały sierpień, podczas pobytu w Polsce, mogłam...
Sos do szparagów – cytrynowy, wegański
Sos do szparagów o smaku cytrynowym. Lubię ten czas w roku, kiedy przed wjazdem do „mojego” rolnika pojawia się wielki szyld z napisem SPARGEL, szparagi. Czuję wtedy niemal wiosnę w powietrzu, nawet jeśli pogoda za oknem wydaje się iście jesienna, a temperatura na...
Wegański sos do szparagów. Z musztardą.
W poszukiwaniu sosu idealnego... Udając, że przyszła już do nas wiosna, założyliśmy lekkie kurtki, spodnie do wędrówki i z samego rana wybraliśmy się nad jezioro Bodeńskie. Okazało się, że na naszej trasie trochę wieje, czasem kropi, a temperatura to 1°C. Co prawda w...