PRZEPISY
Świąteczny peeling. Prezent na ostatnią chwilę.
Prezent last minute. Zupełnie niespodziewanie okazało się, że jeszcze przed świętami spotkamy się z naszymi przyjaciółmi. Głupio tak bez świątecznego drobiazgu. U nas covidowy lockdown. Małe sklepy z uroczymi gadżetami zamknięte, online nie wyrobi na czas. Kupowanie...
Wegański bigos. Najsmaczniejszy.
Jeśli nie jesz mięsa od 20 lat, bigos nie jest czymś za czym tęsknisz. Nie jest też czymś, czego smak pamiętasz i wspominasz. Znasz potrawę, owszem, ale ni cię ziębi ni parzy. Zupełnie inaczej historia bigosowa wygląda u męża mego. Chodził za nim ten bigos i chodził....
Jedz powoli i bądź szczęśliwa.
Jedz powoli i bądź szczęśliwa! Ty i twój żołądek. Pewnie zauważyłaś jak mocno twój żołądek reaguje na to co dzieje się w twoim życiu. Brak apetytu bądź problemy z trawieniem, kiedy jesteś zestresowana, nawracające bóle brzucha. Szybki obiad pomiędzy jednym spotkaniem...
Makaron z brokułem i pomidorowo-czosnkową oliwą.
Marianowe gotowanie Lubię gotować w MarianieVanie. Głównie dlatego, że mam wtedy możliwość pokazania ci pięknej okolicy. Na żywo. Zawsze staram się bowiem znaleźć na tę okazję miejsce wyjątkowe. Wczoraj też było coś specjalnego. Bulbjerg to jedyny ptasi klif Danii. Ma...
Bób po chińsku. Mój ukochany.
Bobowa niespodzianka w chińskiej krainie. Jakież było moje zdziwienie, kiedy w jednej z naszych chińskich restauracji przez zupełny przypadek zamówilam wielki zapiekany półmisek bobu. Chodziliśmy tam wielokrotnie i nie mogę sobie przypomnieć momentu, w którym dostałam...
Wegański krem z pomidorów z cukinią.
Wegański krem z pomidorów z cukinią Składniki: łyżka oleju 120 g czerwonej cebuli 100 g marchwi 320 g cukinii 320 g pomidorów 1l bulionu warzywnego łyżka słodkiej papryki łyżeczka mrożonego koperku łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz łyżka sosu sojowego...
Sałatka z ciecierzycą i awokado.
#gotujzMartyną A we wspólnym gotowaniu na Instagramie w tym tygodniu wygrała letnia sałatka z ciecierzycą i awokado. Cytryna i świeżość mięty nadają jej iście wakacyjny posmak. Przygotujesz ją w każdej kuchni, a nawet w plenerze. Dostałam wiadomość, że pierwsze...
Pizza à la neapolitańska we własnym domu.
Na ten przepis czekało pół Instagrama. Od początku epidemii Michał kręci pizzę. Dorobił się przyrządów ułatwiających pracę przy pizzy i chyba niedługo będzie mógł napisać książkę. Dieta pizzowa. Jemy pizzy dużo i jemy pizzę często. Zawsze wrzucałam naszą pizzę na...
Co ma wspólnego pasta grzybowa z esejem?
Przeczytałam ostatnio, że długie wpisy poprzedzające przepis nie są mile widziane. Że kiedy się odwiedza bloga kulinarnego, to chce się prosto ruszyć do przepisu, a nie czytać eseje o danej potrawie czy życiu blogera. Ciekawa jestem co ty o tym myślisz. Będąc zupełnie...
Wegańskie muffinki à la brownie.
Dzisiaj na portalu Polki na Obczyźnie pojawił się wpis o weganiźmie. Dołożyłam też do niego swoją historię, ktorą możesz przeczytać TUTAJ. Każdy przecież ma jakąś. Historię. Każdy miał jakiś powód do tego, by zastanowić się nad zmianą diety. Jakiejkolwiek. Wkurzają...
Spacer przez austriacki Tyrol i coś na rozgrzewkę.
Niedawno wybraliśmy się do Austrii. Scheffau, bo tam wylądowaliśmy, okazało się idealnym miejscem dla spacerowiczów (ja i psy), narciarzy (Michał) oraz ludzi lubiących dobrze zjeść (ja i Michał). Scheffau to maleńkie miasteczko austriackim Tyrolu. Na aplikacji...
Co wyniesiemy z tej lekcji? Sałatka z kaszą bulgur.
Na co masz czas podczas tego szalonego koronawirusowego okresu? Masz ten komfort i możesz być u siebie? Czy nadal musisz wychodzić do pracy? A może masz możliwość pracy z domu? Jeśli tak to na pewno odszedł ci czas poświęcany na dojazdy, szykowania się w biegu do...