PRZEPISY
Pasta do chleba z curry
Przechodząc na weganizm najtrudniej jest znaleźć coś, czym można posmarować pieczywo. W sklepach króluje hummus w różnych smakach lub pasztety i wędliny o wątpliwej zawartości. W razie czego – jak najbardziej. Na co dzień – niekoniecznie. Zmiksować i rzucić na chleb...
Wegańska kalafiorowa z ryżem
Miesiąc. Minął właśnie miesiąc w naszym nowym domu na wschodzie Niemiec. Uwielbiam to, wiesz? Odkrywanie nowych miejsc, nowe spożywcze, targ w Polsce, nowi sąsiedzi, nowe trasy spacerowe. Cisza. Nadal nie mogę uwierzyć, że na osiedlu z wielkiej płyty mam więcej...
Wegańskie leczo z ananasem
Leczo z ananasem to kolejny przepis, który od dłuższego czasu pojawia się na naszym stole. Albo inaczej – pojawiał się, a potem o nim zapomniałam. Odkurzyłam go specjalnie na live z Hanką. Nie wiem czy wiesz, ale raz w miesiącu zapraszam na live na Instagramie...
Zupa z resztek. Micha wspomnień.
Zupa z resztek. Zupa z resztek powstała jeszcze w Chinach. Tuż przed naszym powrotem do Niemiec. Jak sama jej wyjątkowa nazwa mówi – powstała z resztek. Był to nasz ostatni obiad w naszym chińskim mieszkaniu przy ulicy Su Xiu Lu 88. Potem było jedzenie w knajpach,...
Wegańskie curry z dynią i nerkowcami.
Kiedy wpada mi do głowy pomysł, najczęściej bardzo szybko przechodzę do jego realizacji. Tak było, kiedy w pewien poranek pomyślałam o gotowaniu live. Ale nie sama. Bo sama gotowałam już wcześniej i nie było tej mocy, o której marzyłam. Chciałam zaprosić do...
Buraczana wegańska pasta do chleba
W kuchni wegańskiej chyba najbardziej popularne są pasty do chleba. No bo co tu położyć na pyszne chrupiące pieczywko, jeśli nie jemy masła, sera czy wędlin? Kiedy byłam na wegetarianizmie nigdy nie było z tym problemu. Weganizm zmusił nas jednak do wejścia na wyżyny...
Chipsy z jarmużu i sklepowe jedzenie.
Czy wiesz, jaki mamy w dzisiejszych czasach problem? Nie jadamy JEDZENIA. Jemy półprodukty, gotowce, doprawiamy wszystko mieszanką z torebki. Wchodzimy do marketu i przepadamy. Najnowsze owocowe kaszki, deserki, najsmaczniejsza wege pasta do chleba, kasza...
Świąteczny peeling. Prezent na ostatnią chwilę.
Prezent last minute. Zupełnie niespodziewanie okazało się, że jeszcze przed świętami spotkamy się z naszymi przyjaciółmi. Głupio tak bez świątecznego drobiazgu. U nas covidowy lockdown. Małe sklepy z uroczymi gadżetami zamknięte, online nie wyrobi na czas. Kupowanie...
Wegański bigos. Najsmaczniejszy.
Jeśli nie jesz mięsa od 20 lat, bigos nie jest czymś za czym tęsknisz. Nie jest też czymś, czego smak pamiętasz i wspominasz. Znasz potrawę, owszem, ale ni cię ziębi ni parzy. Zupełnie inaczej historia bigosowa wygląda u męża mego. Chodził za nim ten bigos i chodził....
Jedz powoli i bądź szczęśliwa.
Jedz powoli i bądź szczęśliwa! Ty i twój żołądek. Pewnie zauważyłaś jak mocno twój żołądek reaguje na to co dzieje się w twoim życiu. Brak apetytu bądź problemy z trawieniem, kiedy jesteś zestresowana, nawracające bóle brzucha. Szybki obiad pomiędzy jednym spotkaniem...
Makaron z brokułem i pomidorowo-czosnkową oliwą.
Marianowe gotowanie Lubię gotować w MarianieVanie. Głównie dlatego, że mam wtedy możliwość pokazania ci pięknej okolicy. Na żywo. Zawsze staram się bowiem znaleźć na tę okazję miejsce wyjątkowe. Wczoraj też było coś specjalnego. Bulbjerg to jedyny ptasi klif Danii. Ma...
Bób po chińsku. Mój ukochany.
Bobowa niespodzianka w chińskiej krainie. Jakież było moje zdziwienie, kiedy w jednej z naszych chińskich restauracji przez zupełny przypadek zamówilam wielki zapiekany półmisek bobu. Chodziliśmy tam wielokrotnie i nie mogę sobie przypomnieć momentu, w którym dostałam...