PRZEPISY
Balijski deser dadar gulung. Ania, Bali.
Co powiesz na balijski deser? W naszej wegańskiej podróży przez świat #weganizujemyświat tym razem lecimy na Bali! Azjatycka kuchnia tak zachwyca, że ciężko się z nią rozstać. Tym razem moją gościnią jest Ania Błażejewska. Ania kocha podróże! I to właśnie one...
Wegańska zupa phở. Anna, Wietnam.
Dziś kolejna odsłona #weganizujemyświat. Tym razem wybierzemy się w kulinarną wyprawę do Azji. Moje zaproszenie przyjęła tym razem Ania. Mówi o sobie, że jest powsinogą. Jej emigracyjna ścieżka wiodła przez wiele krajów: Szwajcarię, Niemcy, Tajlandię, Wietnam i...
Wegański kapuśniak z tofu
Pyszny wegański kapuśniak z tofu to zupa, do której bardzo chętnie wracamy zimą. Myślę, że też ją polubisz! Wegański kapuśniak z tofu Składniki: 4 łyżki oleju 130 g cebuli 100 g marchwi 50 g selera naciowego 250 g czerwonej papryki 2 łyżeczki majeranku 600 g...
Wegańskie spätzle. Kasia, Niemcy.
Dziś ruszamy z cyklem #weganizujemyświat. Będzie pysznie i kolorowo. Jestem tego pewna. I nie mogę się doczekać tych wszystkich dań, które się tutaj pojawią! Na pierwszy ogień Kasia i Kornel (i Komo). W sumie cykl ten powstał trochę z ich pomysłu, bo u nich na...
Wegańskie pesto z jarmużu.
Kiedy mieszkałam na południu Niemiec właściwie nigdy nie jadłam jarmużu. W ostatnim roku trafiłam na te piękniaste zielone liście, gdzieś w bio sklepie, otwartym raz w tygodniu... Było nam więc z jarmużem średnio po drodze... Natomiast w Polsce, jarmuż stał się...
Pasta do chleba z curry
Przechodząc na weganizm najtrudniej jest znaleźć coś, czym można posmarować pieczywo. W sklepach króluje hummus w różnych smakach lub pasztety i wędliny o wątpliwej zawartości. W razie czego – jak najbardziej. Na co dzień – niekoniecznie. Zmiksować i rzucić na chleb...
Wegańska kalafiorowa z ryżem
Miesiąc. Minął właśnie miesiąc w naszym nowym domu na wschodzie Niemiec. Uwielbiam to, wiesz? Odkrywanie nowych miejsc, nowe spożywcze, targ w Polsce, nowi sąsiedzi, nowe trasy spacerowe. Cisza. Nadal nie mogę uwierzyć, że na osiedlu z wielkiej płyty mam więcej...
Wegańskie leczo z ananasem
Leczo z ananasem to kolejny przepis, który od dłuższego czasu pojawia się na naszym stole. Albo inaczej – pojawiał się, a potem o nim zapomniałam. Odkurzyłam go specjalnie na live z Hanką. Nie wiem czy wiesz, ale raz w miesiącu zapraszam na live na Instagramie...
Zupa z resztek. Micha wspomnień.
Zupa z resztek. Zupa z resztek powstała jeszcze w Chinach. Tuż przed naszym powrotem do Niemiec. Jak sama jej wyjątkowa nazwa mówi – powstała z resztek. Był to nasz ostatni obiad w naszym chińskim mieszkaniu przy ulicy Su Xiu Lu 88. Potem było jedzenie w knajpach,...
Wegańskie curry z dynią i nerkowcami.
Kiedy wpada mi do głowy pomysł, najczęściej bardzo szybko przechodzę do jego realizacji. Tak było, kiedy w pewien poranek pomyślałam o gotowaniu live. Ale nie sama. Bo sama gotowałam już wcześniej i nie było tej mocy, o której marzyłam. Chciałam zaprosić do...
Buraczana wegańska pasta do chleba
W kuchni wegańskiej chyba najbardziej popularne są pasty do chleba. No bo co tu położyć na pyszne chrupiące pieczywko, jeśli nie jemy masła, sera czy wędlin? Kiedy byłam na wegetarianizmie nigdy nie było z tym problemu. Weganizm zmusił nas jednak do wejścia na wyżyny...
Chipsy z jarmużu i sklepowe jedzenie.
Czy wiesz, jaki mamy w dzisiejszych czasach problem? Nie jadamy JEDZENIA. Jemy półprodukty, gotowce, doprawiamy wszystko mieszanką z torebki. Wchodzimy do marketu i przepadamy. Najnowsze owocowe kaszki, deserki, najsmaczniejsza wege pasta do chleba, kasza...