Przepis na wegański tagine.
Składniki:
2 łyżki oliwy
200 g cebuli
150 g marchwi
150 g czerwonej papryki
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki kuminu
łyżeczka wędzonej papryki
1/4 łyżeczki cynamonu
2 ząbki czosnku
1 cm imbiru
2 łyżki przecieru pomidorowego
500 ml bulionu
250 g pieczarek
250 g groszku cukrowego
puszka ciecierzycy
50 g suszonych fig
20 g świeżej kolendry
sól
sok z limonki
Przygotowanie:
Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę marchew i paprykę. Po chwili przykryj i gotuj 5 minut pod przykryciem. Przygotuj sobie mieszankę z przypraw i czosnku, imbiru oraz koncentratu pomidorowego. Dodaj do garnka. Dokładnie wymieszaj i zalej bulionem. Dodaj pieczarki, groszek cukrowy (w całości) i ciecierzycę. Gotuj ok. 20 minut. Na koniec dodaj pokrojone w paseczki figi posiekaną kolendrę. Gotuj jeszcze krótką chwilę. Dopraw do smaku solą i sokiem z limonki.