Przepis na wegański tagine.

Składniki:

2 łyżki oliwy

200 g cebuli

150 g marchwi

150 g czerwonej papryki

pół łyżeczki kurkumy

pół łyżeczki kuminu

łyżeczka wędzonej papryki

1/4 łyżeczki cynamonu

2 ząbki czosnku

1 cm imbiru

2 łyżki przecieru pomidorowego

500 ml bulionu

250 g pieczarek

250 g groszku cukrowego

puszka ciecierzycy

50 g suszonych fig

20 g świeżej kolendry

sól

sok z limonki

 

Przepis na wegański tagine.

Przygotowanie:

Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę marchew i paprykę. Po chwili przykryj i gotuj 5 minut pod przykryciem. Przygotuj sobie mieszankę z przypraw i czosnku, imbiru oraz koncentratu pomidorowego. Dodaj do garnka. Dokładnie wymieszaj i zalej bulionem. Dodaj pieczarki, groszek cukrowy (w całości) i ciecierzycę. Gotuj ok. 20 minut. Na koniec dodaj pokrojone w paseczki figi posiekaną kolendrę. Gotuj jeszcze krótką chwilę. Dopraw do smaku solą i sokiem z limonki.