>> Przejdź do przepisu

 

 

Kiedyś umiałam w desery. Mleko, jajka, masło, cukier, mąka, owoce = piękne ciasto.

Masło, jajka, mleko…

Kiedy zaczęliśmy w domu gotować po wegańsku wiele moich zdolności kulinarnych odeszło w niepamięć. Nie umiałam na przykład zrobić placków ziemniaczanych, sosu do makaronu (no jak to tak bez śmietany!?) czy właśnie upiec ciasta. Pamiętam też, że nie umiałam usmażyć moich ukochanych boczniaków. W mojej wizji wegańskiej przyszłości, serce pękało mi na myśl, że już nigdy nie poczuję w ustach ich chrupiącej panierki. 

Z ciastami też nagle okazał się dramat. Nie mówię, że zawsze wyciągałam z piekarnika pięknie pachnący zakalec, ale zdarzało się to na tyle często, że zrezygnowałam z tej popołudniowej rozrywki jaką jest pieczenie ciasta. 

Przyznam szczerze, że w ankiecie na Instagramie, w której możesz wziąć udział w każdy poniedziałek, wrzuciłam deser, ale miałam nadzieję, że nie on cię zachęci. Stało się inaczej. 

I musiałam wymyślić jakiś deser na szybko.

Na szybko, bo robiłam go 2 dni przed przeprowadzką. Musiało być więc ekspresowo, żebym mogła dalej pakować pudła i prosto, bo większość składników, które mogłyby mi się przydać do deseru, było już dawno w kartonach…

Padło więc na wegańskie trufle czekoladowe z awokado.

I to będzie teraz mój hit. Robiłam je pierwszy raz w życiu, ale będę ciągle i wciąż.

Chyba nie ma prostszego wegańskiego deseru.

Łap przepis

Wegańskie trufle czekoladowe z awokado

150 gorzkiej czekolady

200 g awokado

80 g migdałów bez skórki, posiekanych

Obierz i zmiksuj awokado, a następnie wlej do niego rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Wszystko wymieszaj na gładką masę. Wstaw całość do lodówki na ok. 1h, żeby masa zastygła. Po tym czasie dłońmi formuj kulki i obtaczaj je w mielonych migdałach.

Gotowe trufle możesz trzymać w lodówce, ale myślę, że znikną, zanim postanowisz je tam wstawić…

A może masz ochotę na deser z figami?


 

Chcesz więcej prostych i smacznych wegańskiej przepisów? Koniecznie zajrzyj do mojego kulinarnego e-booka „Gotuj z Martyną”. Znajdziesz w nim moje sprawdzone obiady, sałatki i aromatyczne zupy, w sam raz na zbliżającą się jesień. Co razem zgotujemy?