Na ten przepis czekało pół Instagrama.

Przejdź do przepisu.

Od początku epidemii Michał kręci pizzę. Dorobił się przyrządów ułatwiających pracę przy pizzy i chyba niedługo będzie mógł napisać książkę.

Dieta pizzowa. Jemy pizzy dużo i jemy pizzę często. Zawsze wrzucałam naszą pizzę na Insta, z moim ulubionym #everydayispizzaday. Wiadomo przecież, że to prawda!

Koło pizzy trudno przejść obojętnie nawet jeśli ogląda się ją jedynie na zdjęciach. By pociekła nam ślinka wcale nie trzeba czuć jej zapachu wypełniającego pokój. Dlatego skutecznie udało mi się narobić ci ochoty na te włoskie placki.

Testowaliśmy różne ciasta. Wypiekaliśmy pizzę na drożdżach i na zakwasie. Robiliśmy pizzę ekspresową lub taką, na której wyrośnięcie w procesie fermentacji trzeba było czekać kilka dni. W mojej poniedziałkowej ankiecie zapytałam, którą pizzę chcesz razem ze mną przygotować. Zdecydowaną większością głosów wygrała pizza à la neapolitańska i to właśnie przepis na nią możesz dziś wypróbować. 

Przygotowanie tej pizzy składa się z trzech etapów oddzielonych od siebie o ok. 5 godzin. Musisz więc dobrze to rozplanować.

Pizza à la neapolitańska

Składniki na ciasto (2 kulki po 300g):

360 g mąki tipo 00 (ew. pszennej 550)

230 g wody

11 g soli

pół łyżeczki suchych drożdży

Składniki na sos:

puszka pomidorów (idealne to pomidory San Marzano lub puszka krojonych pomidorów)

2 ząbki czosnku

2 łyżki świeżej bazylii

łyżka oliwy

sól, pieprz

Dodatkowo:

łyżka oliwy

ulubione składniki na pizzę

Przygotowanie:

Odmierz składniki na ciasto. 11 g soli rozpuść w 230 g letniej wody i wlej do miksera. Dodaj 100 g mąki i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj pół łyżeczki drożdży i dobrze wymieszaj. Powoli miksując dodawaj pozostałe 260 g mąki. Ciasto powinno wyrabiać się ok. 10 minut. Jeśli robisz to ręcznie (idealnie) powinno trwać to ok. 15-20 minut. Aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włóż do delikatnie wysmarowanej oliwą miski, przykryj szczelnie i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 4 godziny. 

Wyjmij ciasto na wysypany mąką blat i podziel na dwie równe części. Zakładaj ciasto z każdego rogu do środka aby utworzyć jednolitą kulę. Nie zgniataj, by nie wyciskać z ciasta powietrza. Przykryj szczelnie, by uchronić je przed wyschnięciem (np. przykryj miską) i odstaw na kolejne 5-6 godzin. 

W międzyczasie przygotuj sos – w misce zagnieć dłonią: pomidory z puszki, posiekane 2 łyżki bazylii, przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, łyżkę oliwy, sól i pieprz do smaku. Dodaj trochę cukru, jeśli pomidory są zbyt kwaśne. 

Pół godziny wcześniej nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury (góra/dół). Jeśli nie masz kamienia do pizzy, możesz użyć odwróconej blachy z piekarnika. Umieść ją na samym spodzie. Kratkę natomiast umieść na poziomie drugim od góry. 

Delikatnie przełóż ciasto na blat z mąką, oprósz kulę z góry i zaczynając od środka do brzegu spłaszczać ciasto, tak aby nie zniszczyć brzegów. Kiedy masz wystarczająco miejsca, by położyć tam rękę, możesz dłońmi zacząć rozciągać środek ciasta. Gotowy placek powinien mieć ok. 30 cm. Jeśli nie masz łopatki do pizzy użyj dużej drewnianej deski do krojenia oprószonej mąką, z której pizza będzie się mogła łatwo zsunąć. I przenieś na nią swoje ciasto. Teraz działaj szybko. Nie pozwól, by pizza namokła od sosu i składników. Posmaruj ją sosem pomidorowym i dodaj swoje ulubione dodatki, ale nie przesadź z ilością. Na koniec całość polej łyżką oliwy.  

Zsuń ostrożnie pizzę na blachę. Piecz ok. 6-8 minut, a następnie przełóż ją na wyższy poziom (można przełączyć piekarnik na opcję grilla), by ładnie ją przyrumienić (ok. 2 minuty). Nie spuszczaj z oka pizzy, by nie zwęglić tego pięknego placuszka. 

Wyjmij i odstaw na chwilę na kratkę, by mogła pooddychać. Pokrój.


Pizza à la neapolitańska
Prep Time
12 hrs
Cook Time
10 mins
 

Składniki na ciasto (2 kulki po 300g):

360 g mąki tipo 00 (ew. pszennej 550)

230 g wody

11 g soli

pół łyżeczki suchych drożdży

Składniki na sos:

puszka pomidorów (idealne to pomidory San Marzano lub puszka krojonych pomidorów)

2 ząbki czosnku

2 łyżki świeżej bazylii

łyżka oliwy

sól, pieprz

Dodatkowo:

łyżka oliwy

ulubione składniki na pizzę

Przygotowanie:

Odmierz składniki na ciasto. 11 g soli rozpuść w 230 g letniej wody i wlej do miksera. Dodaj 100 g mąki i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj pół łyżeczki drożdży i dobrze wymieszaj. Powoli miksując dodawaj pozostałe 260 g mąki. Ciasto powinno wyrabiać się ok. 10 minut. Jeśli robisz to ręcznie (idealnie) powinno trwać to ok. 15-20 minut. Aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włóż do delikatnie wysmarowanej oliwą miski, przykryj szczelnie i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 4 godziny. 

Wyjmij ciasto na wysypany mąką blat i podziel na dwie równe części. Zakładaj ciasto z każdego rogu do środka aby utworzyć jednolitą kulę. Nie zgniataj, by nie wyciskać z ciasta powietrza. Przykryj szczelnie, by uchronić je przed wyschnięciem (np. przykryj miską) i odstaw na kolejne 5-6 godzin. 

W międzyczasie przygotuj sos – w misce zagnieć dłonią: pomidory z puszki, posiekane 2 łyżki bazylii, przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, łyżkę oliwy, sól i pieprz do smaku. Dodaj trochę cukru, jeśli pomidory są zbyt kwaśne. 

Pół godziny wcześniej nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury (góra/dół). Jeśli nie masz kamienia do pizzy, możesz użyć odwróconej blachy z piekarnika. Umieść ją na samym spodzie. Kratkę natomiast umieść na poziomie drugim od góry. 

Delikatnie przełóż ciasto na blat z mąką, oprósz kulę z góry i zaczynając od środka do brzegu spłaszczać ciasto, tak aby nie zniszczyć brzegów. Kiedy masz wystarczająco miejsca, by położyć tam rękę, możesz dłońmi zacząć rozciągać środek ciasta. Gotowy placek powinien mieć ok. 30 cm. Jeśli nie masz łopatki do pizzy użyj dużej drewnianej deski do krojenia oprószonej mąką, z której pizza będzie się mogła łatwo zsunąć. I przenieś na nią swoje ciasto. Teraz działaj szybko. Nie pozwól, by pizza namokła od sosu i składników. Posmaruj ją sosem pomidorowym i dodaj swoje ulubione dodatki, ale nie przesadź z ilością. Na koniec całość polej łyżką oliwy.  

Zsuń ostrożnie pizzę na blachę. Piecz ok. 6-8 minut, a następnie przełóż ją na wyższy poziom (można przełączyć piekarnik na opcję grilla), by ładnie ją przyrumienić (ok. 2 minuty). Nie spuszczaj z oka pizzy, by nie zwęglić tego pięknego placuszka. 

Wyjmij i odstaw na chwilę na kratkę, by mogła pooddychać. 

Course: danie główne
Servings: 2
Author: Martyna