Nie mam grilla
Bo wiesz jak to jest?
A co ja będę na tym grillu robić? A jakbym jadła mięso to kiełbaska hyc na grilla, a tak? A gdybym jadła ser to halloumi hyc na grilla, a tak? A przecież jesteśmy tylko we dwójkę to po co nam? I tak dalej…
W ubiegłym roku wbijaliśmy się na grilla do sąsiadów. Coś tam powoli zaczęliśmy kombinować z tym wegańskim bbq, ale tylko dla siebie. No a potem sąsiedzi się wyprowadzili. Na szczęście mamy nowych i też zaprosili nas na wspólne grillowanie. Ci poszli o krok dalej i oprócz sałatki z fetą, którą przygotowali, ukłonili się w stronę weganizmu. Wegański grill okazał się mega smaczny nie tylko dla nas, ale również dla mięsożerców. Wszyscy pękaliśmy w szwach po tej kolacji. A pieczarki z tofu rozeszły się jak świeże bułeczki.
Następnego dnia zamówiliśmy wreszcie grilla dla siebie. Po czterech latach! Czekam na dostawę i mam nadzieję na weekendową ucztę bbq we własnym ogrodzie. No i będą przepisy. Więcej pomysłów na wegańskiego grilla i ogrodowy slow life.
Pieczarki z tofu idealne na wegańskiego grilla
Będą smakowały nie tylko weganiście. Tofu brzmi przerażająco dla tych, który nie mają do czynienia z tym stworem częściej. Ale dobrze doprawione tofu, nie tylko wędzone, będzie smakować każdemu.
Składniki:
100 g naturalnego tofu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
łyżka płatków migdałowych
łyżeczka startego imbiru
łyżka posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki pasty chili
olej
sól, pieprz
10 dużych pieczarek
Przygotowanie:
Tofu pokrusz w palcach i wrzuć do miski. Mieszaj na gładką masę wraz ze szczypiorkiem, pokruszonymi płatkami migdałowymi, imbirem, natką i pastą chili. Dopraw odrobiną soli.
Pieczarki umyj i pozbądź się ogonków. Posmaruj kapelusze olejem, a następnie ułóż je na natłuszczonej tacy do grillowania. Do wnętrza pieczarek wsyp po szczypcie soli i pieprzu. Wypełnij grzyby pastą z tofu i wrzuć na grilla. Grilluj przez 10-15 minut, aż całość pięknie się zarumieni.
Składniki:
100 g naturalnego tofu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
łyżka płatków migdałowych
łyżeczka startego imbiru
łyżka posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki pasty chili
olej
sól, pieprz
10 dużych pieczarek
Przygotowanie:
Tofu pokrusz w palcach i wrzuć do miski. Mieszaj na gładką masę wraz ze szczypiorkiem, pokruszonymi płatkami migdałowymi, imbirem, natką i pastą chili. Dopraw odrobiną soli.
Pieczarki umyj i pozbądź się ogonków. Posmaruj kapelusze olejem, a następnie ułóż je na natłuszczonej tacy do grillowania. Do wnętrza pieczarek wsyp po szczypcie soli i pieprzu. Wypełnij grzyby pastą z tofu i wrzuć na grilla. Grilluj przez 10-15 minut, aż całość pięknie się zarumieni.
A jeśli zamiast pieczarek masz chętkę na bakłażana, zapraszam tutaj.