pasta grzybowa

Przeczytałam ostatnio, że długie wpisy poprzedzające przepis nie są mile widziane. Że kiedy się odwiedza bloga kulinarnego, to chce się prosto ruszyć do przepisu, a nie czytać eseje o danej potrawie czy życiu blogera. Ciekawa jestem co ty o tym myślisz.

Będąc zupełnie szczerą to sama też nie czytam opowieści, kiedy szukam sałatki na lunch. Scrolluję w dół do składników i przygotowania.

Sama piszę zawsze kilka słów i od dwóch dni zastanawiam się po co. Czy ktoś to czyta? Tak więc, jeśli czytasz daj proszę znać. Będę wiedziała czy tworzyć te eseje czy nie.

A teraz bez zbędnego przedłużania – wegańska pasta grzybowa.

Lista składników może przerażać, ale nie bój się tej pasty. Ze składnikami można trochę pożonglować. W nawiasach podpowiadam jak.

pasta grzybowa

Wegańska pasta grzybowa

Składniki:

10 g suszonych grzybów 

100 g nasion słonecznika

łyżka margaryny

łyżka oliwy chili (lub oliwa i płatki chili)

250 g pieczarek

70 g selera naciowego (można pominąć)

200 g cebuli

łyżeczka ziół prowansalskich

3 łyżki sosu sojowego

100 ml mleka roślinnego

pół łyżeczki pasty tamarin (lub sok z cytryny)

sól, pieprz

3 łyżki bułki tartej

łyżka oliwy truflowej (można pominąć)

łyżka mrożonej natki pietruszki

łyżka płatków drożdżowych

Przygotowanie:

Suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw do namoczenia na min. 30 minut. Z nasionami postąp tak samo. Na patelni rozgrzej margarynę i oliwę chili, i dorzuć pokrojone w plastry pieczarki. Smaż ok. 10 minut mieszając jak najrzadziej. Następnie dodaj posiekany seler, cebulę i namoczone grzyby (wodę zachowaj). Zmniejsz ogień i chwilę smaż. Następnie dodaj łyżkę sosu sojowego i 5 łyżek wody z grzybów. Po kolejnych 10 minutach smażenia wrzuć do miksera razem z odsączonym słonecznikiem, 100 ml mleka, 2 łyżkami sosu sojowego, połową łyżeczki pasty tamarin i pieprzem. Zmiksuj. Dodaj 3 łyżki bułki tartej, łyżkę oliwy truflowej, łyżkę płatków drożdżowych oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj ponownie. 


Wegańska pasta grzybowa
Prep Time
30 mins
Cook Time
30 mins
 

Składniki:

10 g suszonych grzybów 

100 g nasion słonecznika

łyżka margaryny

łyżka oliwy chili (lub oliwa i płatki chili)

250 g pieczarek

70 g selera naciowego (można pominąć)

200 g cebuli

łyżeczka ziół prowansalskich

3 łyżki sosu sojowego

100 ml mleka roślinnego

pół łyżeczki pasty tamarin (lub sok z cytryny)

pieprz

3 łyżki bułki tartej

łyżka oliwy truflowej (można pominąć)

łyżka mrożonej natki pietruszki

łyżka płatków drożdżowych

Przygotowanie:

Suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw do namoczenia na min. 30 minut. Z nasionami postąp tak samo. Na patelni rozgrzej margarynę i oliwę chili, i dorzuć pokrojone w plastry pieczarki. Smaż ok. 10 minut mieszając jak najrzadziej. Następnie dodaj posiekany seler, cebulę i namoczone grzyby (wodę zachowaj). Zmniejsz ogień i chwilę smaż. Następnie dodaj łyżkę sosu sojowego i 5 łyżek wody z grzybów. Po kolejnych 10 minutach smażenia wrzuć do miksera razem z odsączonym słonecznikiem, 100 ml mleka, 2 łyżkami sosu sojowego, połową łyżeczki pasty tamarin i pieprzem. Zmiksuj. Dodaj 3 łyżki bułki tartej, łyżkę oliwy truflowej, łyżkę płatków drożdżowych oraz natkę pietruszki. Wymieszaj ponownie. 

Course: pasta
Author: Martyna


Inne pasty do chleba, które u mnie znajdziesz: