
Przeczytałam ostatnio, że długie wpisy poprzedzające przepis nie są mile widziane. Że kiedy się odwiedza bloga kulinarnego, to chce się prosto ruszyć do przepisu, a nie czytać eseje o danej potrawie czy życiu blogera. Ciekawa jestem co ty o tym myślisz.
Będąc zupełnie szczerą to sama też nie czytam opowieści, kiedy szukam sałatki na lunch. Scrolluję w dół do składników i przygotowania.
Sama piszę zawsze kilka słów i od dwóch dni zastanawiam się po co. Czy ktoś to czyta? Tak więc, jeśli czytasz daj proszę znać. Będę wiedziała czy tworzyć te eseje czy nie.
A teraz bez zbędnego przedłużania – wegańska pasta grzybowa.
Lista składników może przerażać, ale nie bój się tej pasty. Ze składnikami można trochę pożonglować. W nawiasach podpowiadam jak.

Wegańska pasta grzybowa
Składniki:
10 g suszonych grzybów
100 g nasion słonecznika
łyżka margaryny
łyżka oliwy chili (lub oliwa i płatki chili)
250 g pieczarek
70 g selera naciowego (można pominąć)
200 g cebuli
łyżeczka ziół prowansalskich
3 łyżki sosu sojowego
100 ml mleka roślinnego
pół łyżeczki pasty tamarin (lub sok z cytryny)
sól, pieprz
3 łyżki bułki tartej
łyżka oliwy truflowej (można pominąć)
łyżka mrożonej natki pietruszki
łyżka płatków drożdżowych
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw do namoczenia na min. 30 minut. Z nasionami postąp tak samo. Na patelni rozgrzej margarynę i oliwę chili, i dorzuć pokrojone w plastry pieczarki. Smaż ok. 10 minut mieszając jak najrzadziej. Następnie dodaj posiekany seler, cebulę i namoczone grzyby (wodę zachowaj). Zmniejsz ogień i chwilę smaż. Następnie dodaj łyżkę sosu sojowego i 5 łyżek wody z grzybów. Po kolejnych 10 minutach smażenia wrzuć do miksera razem z odsączonym słonecznikiem, 100 ml mleka, 2 łyżkami sosu sojowego, połową łyżeczki pasty tamarin i pieprzem. Zmiksuj. Dodaj 3 łyżki bułki tartej, łyżkę oliwy truflowej, łyżkę płatków drożdżowych oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj ponownie.

Składniki:
10 g suszonych grzybów
100 g nasion słonecznika
łyżka margaryny
łyżka oliwy chili (lub oliwa i płatki chili)
250 g pieczarek
70 g selera naciowego (można pominąć)
200 g cebuli
łyżeczka ziół prowansalskich
3 łyżki sosu sojowego
100 ml mleka roślinnego
pół łyżeczki pasty tamarin (lub sok z cytryny)
pieprz
3 łyżki bułki tartej
łyżka oliwy truflowej (można pominąć)
łyżka mrożonej natki pietruszki
łyżka płatków drożdżowych
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw do namoczenia na min. 30 minut. Z nasionami postąp tak samo. Na patelni rozgrzej margarynę i oliwę chili, i dorzuć pokrojone w plastry pieczarki. Smaż ok. 10 minut mieszając jak najrzadziej. Następnie dodaj posiekany seler, cebulę i namoczone grzyby (wodę zachowaj). Zmniejsz ogień i chwilę smaż. Następnie dodaj łyżkę sosu sojowego i 5 łyżek wody z grzybów. Po kolejnych 10 minutach smażenia wrzuć do miksera razem z odsączonym słonecznikiem, 100 ml mleka, 2 łyżkami sosu sojowego, połową łyżeczki pasty tamarin i pieprzem. Zmiksuj. Dodaj 3 łyżki bułki tartej, łyżkę oliwy truflowej, łyżkę płatków drożdżowych oraz natkę pietruszki. Wymieszaj ponownie.
Inne pasty do chleba, które u mnie znajdziesz: