Kłopotliwy weganizm

Kiedy przeszłam na weganizm, pojawił się u mnie kłopot ze śniadaniami. Wstawałam rano, przymierając głodem, zaglądałam do lodówki, a tam nicość. Światło…

Nie było, tak jak zwykle w lodówce zapasów sera, więc nie miałam co położyć na kanapkę. Jeśli jeszcze do tego, po drodze, wyszło mi awokado, to już w ogóle była czarna rozpacz. Bo ja to rano bez śniadania w ogóle nie mogę przeżyć. Max o 8.00 mój brzuszek musi zostać czymś napełniony.

Nowa organizacja

Szybko musiałam nauczyć się więc nowej organizacji. Okazało się, że żeby rano mieć co jeść, trzeba było najczęściej już dzień wcześniej o tym pomyśleć. Wieczorem, nie ma że boli, do kuchni i do miksowania jakiejś pasty kanapkowej.

No chyba że, chodzi o wegańską pastę do chleba z białej fasoli. O niej nie trzeba myśleć już dzień wcześnie, tylko szybciutko o 7.30 wszystkie składniki można wrzucić do blendera, później hyc ją do lodówki na troszkę, my w tym czasie do ogarnięcia siebie i już za chwilę pyszne, przegryzione śniadanie gotowe.

Świetna jest ta pasta, taka ekspresowa. No i całkiem smaczna też jest.

Wegańska pasta do chleba z białej fasoli to gwarancja

ekspresowego i smacznego smarowidła

Składniki:

puszka białej fasoli

mała cebula

ząbek czosnku

kilka listków bazylii

2 łyżki ulubionych kiełków

łyżka koncentratu pomidorowego

łyżka sosu sojowego

łyżeczka sosu Sambal oelek

płatki drożdżowe do smaku

sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku płatkami drożdżowymi, ewentualnie dodaj odrobinę soli i pieprzu. Odstaw do lodówki na jakiś czas, aby pasta się przegryzła.


Pasta do chleba z białej fasoli
Total Time
15 mins
 

Składniki:

puszka białej fasoli

mała cebula

ząbek czosnku

kilka listków bazylii

2 łyżki ulubionych kiełków

łyżka koncentratu pomidorowego

łyżka sosu sojowego

łyżeczka sosu Sambal oelek

płatki drożdżowe do smaku

sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku płatkami drożdżowymi, ewentualnie dodaj odrobinę soli i pieprzu. Odstaw do lodówki na jakiś czas, aby pasta się przegryzła.

Course: pasta
Author: Martyna

Inne ekspresowe pasty do chleba, które pojawiły się na moim blogu: