Tekst wprowadzający i przepis pochodzą z książki Marta Dymek „Jadłonomia”.
Zachowałam oryginalną pisownię tekstu.
Zobacz moją recenzję „Jadłonomii”.
Taką pastę jadłam po raz pierwszy kilka lat temu w jednej z modnych wegańskich restauracji w Berlinie. Do dzisiaj pamiętam, jak zamurowało mnie po pierwszym kęsie: ona naprawdę nie jest zrobiona z jajek?!
Składniki:
1 kostka tofu (180 g)
3 łyżki majonezu
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki musztardy
1-1 ½ łyżeczki czarnej soli (kala namak)
1 łyżeczka płatków drożdżowych
łyżeczki syropu z agawy albo miodu, ewentualnie szczypta cukru pudru
spora szczypta kurkumy
spora szczypta czarnego pieprzu
Przygotowanie:
W szklance wymieszać majonez, musztardę, czarną sól, płatki drożdżowe, syrop z agawy, kurkumę i pieprz.
Tofu pokroić na kilka kawałków, dodać zawartość szklanki i zmiksować blenderem na gładką pastę.
Na koniec wmieszać szczypiorek. Jeść z ulubionym pieczywem i świeżymi pomidorami albo dodatkową porcją szczypiorku.
Spróbujcie też dodać do tej pasty trochę curry i wypestkowanej papryczki chili albo ½ łodygi selera naciowego i kawałek piklowanego ogórka.
Składniki:
1 kostka tofu (180 g)
3 łyżki majonezu
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki musztardy
1-1 ½ łyżeczki czarnej soli (kala namak)
1 łyżeczka płatków drożdżowych
łyżeczki syropu z agawy albo miodu, ewentualnie szczypta cukru pudru
spora szczypta kurkumy
spora szczypta czarnego pieprzu
Przygotowanie:
W szklance wymieszać majonez, musztardę, czarną sól, płatki drożdżowe, syrop z agawy, kurkumę i pieprz.
Tofu pokroić na kilka kawałków, dodać zawartość szklanki i zmiksować blenderem na gładką pastę.
Na koniec wmieszać szczypiorek. Jeść z ulubionym pieczywem i świeżymi pomidorami albo dodatkową porcją szczypiorku.
Spróbujcie też dodać do tej pasty trochę curry i wypestkowanej papryczki chili albo ½ łodygi selera naciowego i kawałek piklowanego ogórka.
A może masz ochotę na tapenadę z karczochami?
Funkcja trackback/Funkcja pingback