makaron z grillowaną cukinią

Zaczyna się sezon grillowy. Taki makaron może okazać się trochę daniem z resztek. Odpalasz w weekend grilla, a masz w domu cukinię i nie masz na nią pomysłu? Pokrój ją sobie na szybko w plasterki i zgrilluj. W poniedziałek w ekspresowym tempie przygotujesz ten makaron z grillowaną cukinią.

Zdrowo, smacznie i ekspresowo to tak, jak lubię najbardziej. Szczególnie teraz, kiedy coraz mniej czasu mamy ochotę spędzać w kuchni przy garach.

W przepisie jest papryczka chili – użyj jej według uznania. Możesz też zastąpić świeżą papryczkę płatkami. To wszystko rzecz gustu. A ma być przecież tak, jak lubisz najbardziej.

Jeśli chcesz rzucić okiem na filmik z naszego gotowania, zapraszam cię na Instagram.

makaron z grillowaną cukinią
makaron z grillowaną cukinią

Makaron z grillowaną cukinią

Składniki:

500 g cukinii

4 łyżki oliwy

10 g czosnku

2 łyżki nasion słonecznika

pół łyżeczki soli

200 g długiego makaronu

150 g pomidora

10 g papryki chili (lub płatków chili)

10 g natki pietruszki

2 łyżki płatków drożdżowych

łyżka octu balsamicznego

sól, pieprz

Przygotowanie:

Cukinię pokrój w plastry. Wrzuć do miski i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Grilluj ok. 3 minuty z każdej strony. Na suchej patelni upraż słonecznik. Przeciśnij przez praskę czosnek i rozetrzyj z pół łyżeczki soli. Posiekaj drobno pomidora, wypestkowaną papryczkę chili i natkę pietruszki. Dodaj wszystko do miski z cukinią. Wlej pozostałe 2 łyżki oliwy i dokładnie wymieszaj. Wrzuć do garnka z osączonym i ugotowanym makaronem. Wsyp 2 łyżki płatków drożdżowych, wlej łyżkę octu balsamicznego oraz dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dokładnie wymieszaj. Podawaj posypane uprażonym słonecznikiem.


Makaron z grillowaną cukinią
Prep Time
20 mins
Cook Time
25 mins
Total Time
45 mins
 

Składniki:

500 g cukinii

4 łyżki oliwy

10 g czosnku

2 łyżki nasion słonecznika

pół łyżeczki soli

200 g długiego makaronu

150 g pomidora

10 g papryki chili (lub płatków chili)

10 g natki pietruszki

2 łyżki płatków drożdżowych

łyżka octu balsamicznego

sól, pieprz

Przygotowanie:

Cukinię pokrój w plastry. Wrzuć do miski i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Grilluj ok. 3 minuty z każdej strony. Na suchej patelni upraż słonecznik. Przeciśnij przez praskę czosnek i rozetrzyj z pół łyżeczki soli. Posiekaj drobno pomidora, wypestkowaną papryczkę chili i natkę pietruszki. Dodaj wszystko do miski z cukinią. Wlej pozostałe 2 łyżki oliwy i dokładnie wymieszaj. Wrzuć do garnka z osączonym i ugotowanym makaronem. Wsyp 2 łyżki płatków drożdżowych, wlej łyżkę octu balsamicznego oraz dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dokładnie wymieszaj. Podawaj posypane uprażonym słonecznikiem.

Course: danie główne
Author: Martyna

A jeśli masz ochotę na zupę z cukinią, to na moim blogu możesz znaleźć dwie: