makaron z brokułem

Marianowe gotowanie

Lubię gotować w MarianieVanie. Głównie dlatego, że mam wtedy możliwość pokazania ci pięknej okolicy. Na żywo. Zawsze staram się bowiem znaleźć na tę okazję miejsce wyjątkowe. Wczoraj też było coś specjalnego. Bulbjerg to jedyny ptasi klif Danii. Ma 47 metrów wysokości i rozpościera się z niego oszałamiający widok na Morze Północne. 

Takiego wiatru nie doświadczyłam jednak nigdy wcześniej w moim życiu. Nigdzie. Teraz w duchu śmieję się, kiedy myślę sobie o innych „wietrznych” dniach, które kiedykolwiek drażniły moją głowę, włosy i uszy. W portugalskim Sagres na przykład czy ostatnio na chorwackiej wyspie Krk.

Widok na filmiku, który możesz obejrzeć na Instagramie jest więc słaby, żeby nie powiedzieć, żaden. Bo wszystko łącznie z makaronem fruwałoby chyba dookoła. Możesz natomiast usłyszeć świszczący wiatr. Wprawne oko pewnie też dostrzeże ruchy auta na tym szalejącym wietrze. Aż dziw, że obyło się bez choroby morskiej na pokładzie naszego statku.

ALE! Makaron z brokułem i pomidorowo-czosnkową oliwą polecam z czystym sumieniem, a i miejsce do odwiedzin niczego sobie. Można przespacerować się po krawędzi klifu bądź zejść na dół na plażę i tam zajrzeć pod strome ściany wapiennej skały, wewnątrz której ptaki wychowują swoje potomstwo. 

Tylko nie zapomnij o ciepłym swetrze i porządnej czapce odpornej na zdmuchnięcia. 

Makaron z brokułem i pomidorowo-czosnkową oliwą

Składniki:

250 g brokułu

25 g czosnku

5 łyżek oliwy

płatki chili (wg. uznania)

250 g pomidorków koktajlowych

łyżka posiekanej bazylii

200 g makaronu tagliatelle

50 g orzechów włoskich

5 g płatków drożdżowych

Przygotowanie:

Brokuł podziel na małe różyczki. Do garnka wlej 5 łyżek oliwy i dodaj do niej pokrojone w plasterki 25 g czosnku oraz płatki chili. Podgrzewaj razem przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj 250 g przekrojonych na połówki pomidorków koktajlowych i łyżkę posiekanej bazylii. Smaż razem ok. 3 min. Posiekaj 50 g orzechów i wymieszaj je z 5g płatków drożdżowych. W międzyczasie ugotuj makaron. 3 minuty przed końcem gotowania dorzuć do niego brokuł. Odcedź. Wymieszaj z pomidorowo-czosnkową oliwą i do wszystkiego dodaj orzechy z płatkami.


Makaron z brokułem i pomidorowo-czosnkową oliwą
Total Time
20 mins
 

Składniki:

250 g brokułu

25 g czosnku

5 łyżek oliwy

płatki chili (wg. uznania)

250 g pomidorków koktajlowych

łyżka posiekanej bazylii

200 g makaronu tagliatelle

50 g orzechów włoskich

5 g płatków drożdżowych

Przygotowanie:

Brokuł podziel na małe różyczki. Do garnka wlej 5 łyżek oliwy i dodaj do niej pokrojone w plasterki 25 g czosnku oraz płatki chili. Podgrzewaj razem przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj 250 g przekrojonych na połówki pomidorków koktajlowych i łyżkę posiekanej bazylii. Smaż razem ok. 3 min. Posiekaj 50 g orzechów i wymieszaj je z 5g płatków drożdżowych. W międzyczasie ugotuj makaron. 3 minuty przed końcem gotowania dorzuć do niego brokuł. Odcedź. Wymieszaj z pomidorowo-czosnkową oliwą i do wszystkiego dodaj orzechy z płatkami.

Course: danie główne
Servings: 2
Author: Martyna