Wspólne gotowanie.

Już jakiś czas temu zaprosiłam cię do wspólnego gotowania na Instagramie. Pierwszy raz gotowałyśmy razem podczas weekendu z Polką na koncie Polki na Obczyźnie. To zainspirowało mnie do tego, by rozpocząć cotygodniowy cykl kulinarny u mnie. Wiem, że chętnie zaglądasz do moich przepisów i wiem też, że cieszą się one dużym zainteresowaniem na Stories. Co tu dużo mówić, kuchnia to przecież niezwykle ważna część naszej codzienności. 

Przepisy, które będziemy robić w każdą środę na pewno będą wegańskie, ale absolutnie każdy mięsożerca będzie też mógł sobie je przygotować. Mało tego, myślę że podniebienie nie jednego mięsożercy będzie zachwycone.

kokosowe ziemniaki

#gotujzMartyną

W każdy poniedziałek na moim InstaStories możesz znaleźć ankietę z dwoma przepisami do wyboru. Ten, który wygra w ankiecie przygotuję w środę specjalnie dla ciebie. Następnie pojawi się wpis na blogu. Taki jak ten, który właśnie czytasz. Znajdziesz w nim przepis na przygotowane przez nas danie wraz z opcją wydruku, tak aby ci nigdzie nie zginęło.

Mam nadzieję, że cotygodniowe #gotujzMartyną sprawi nam wszystkim dużo frajdy i po twojej kuchni będzie unosił się ten sam aromatyczny zapach potrawy co u mnie. Ja nie mogę się już doczekać nadchodzących tygodni pełnych kylinarnych przygód!

W poniedziałek większość opowiedziała się za przepisem na kokosowe ziemniaki.

Nie ukrywam, że byłam przeszczęśliwa. Ziemniaki pożerać uwielbiam, ale jeśli jesteś tutaj dłużej, to na pewno dobrze o tym wiesz.

Kokosowe ziemniaki

Składniki:

80 g cebuli

ząbek czosnku

2 łyżki oleju

2 łyżeczki słodkiej papryki

łyżeczka mielonego imbiru

800 g ziemniaków

200 g pora

250 g pomidorów

200 ml mleka kokosowego

100 ml wody

szczypta peri peri

sól

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj. Wrzuć na rozgrzany olej i dodaj przyprawy – paprykę i imbir. Kiedy cebula się zeszkli dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, pomidory i pokrojony w półplasterki por. Podsmażaj wszystko razem kilka minut, a następnie wlej wodę i mleko kokosowe. Gotuj ok. 20 minut aż ziemniaki zmiękną, a sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i odrobiną peri peri.


Kokosowe ziemniaki
Prep Time
30 mins
Cook Time
30 mins
Total Time
1 hr
 

Składniki:

80 g cebuli

ząbek czosnku

2 łyżki oleju

2 łyżeczki słodkiej papryki

łyżeczka mielonego imbiru

800 g ziemniaków

200 g pora

250 g pomidorów

200 ml mleka kokosowego

100 ml wody

szczypta peri peri

sól

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj. Wrzuć na rozgrzany olej i dodaj przyprawy – paprykę i imbir. Kiedy cebula się zeszkli dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, pomidory i pokrojony w półplasterki por. Podsmażaj wszystko razem kilka minut, a następnie wlej wodę i mleko kokosowe. Gotuj ok. 20 minut aż ziemniaki zmiękną, a sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i odrobiną peri peri. 

Course: danie główne
Servings: 3
Author: Martyna

Komu humusik?