Jedz powoli i bądź szczęśliwa! Ty i twój żołądek.
Pewnie zauważyłaś jak mocno twój żołądek reaguje na to co dzieje się w twoim życiu. Brak apetytu bądź problemy z trawieniem, kiedy jesteś zestresowana, nawracające bóle brzucha. Szybki obiad pomiędzy jednym spotkaniem a drugim, w drodze, w przerwie między urywającymi się telefonami, jednym rozbitym kolanem a drugim.
Zwolnij.
Jedz powoli.
Przejdź do przepisuPróbowałaś kiedyś jeść powoli, w spokoju i bez rozpraszaczy? Przeżuwać długo i dokładnie?
Czy wiesz, że gryzienie jest pierwszym etapem trawienia? Powinno się brać do ust małe kawałki jedzenia i bardzo dobrze je rozgryzać. Im więcej czasu temu poświęcimy i dokładniej rozdrobnimy nasze jedzenie tym łatwiejszą pracę będzie miał nasz żołądek i nasze jelita. Podczas gryzienia, nasza ślina powoduje, że pokarm staje się bardziej elastyczny i jest go łatwiej połknąć. W ślinie znajduje się także enzym amylaza, który jest niezwykle ważny w procesie trawienia.
Jeść uważnie…
Być uważnym. Nie czytać w międzyczasie gazety czy książki, a już na pewno nie oglądać telewizji ani skrollować smartfona. Jeść z przyjemnością. Skupić się na tu i teraz. Jeść świadomie i gryźć świadomie. Dzięki temu będziesz mieć czas by smakować swoje potrawy, a samo jedzenie stanie się dla ciebie przyjemnością. Wyobraź sobie delektowanie się ciachem czekoladowym dwa razy dłużej niż zazwyczaj. Cieszenie się każdym jego kęsem. Ja tam w to wchodzę bez zastanowienia!
Wolniejsze jedzenie pomaga w chudnięciu
Jedząc szybko nie wiesz nawet ile zjadłaś. Czy wiesz, że aby sygnał o najedzeniu się dotarł z żołądka do mózgu potrzebne jest aż 20 minut? Czy zdarzyło ci się kiedyś być odciągniętą od posiłku na ok. 10-15 minut, a po powrocie okazywało się, że nie jesteś już głodna? Właśnie o tym mówię. Dzięki wolniejszemu jedzeniu do zaspokojenia głodu wystarczają nam mniejsze porcje, mózg bowiem dostanie informację o pełnym brzuszku, kiedy ty jeszcze będziesz jeść.
Jedz posiłek tyle czasu, ile zajęło jego przygotowanie. Tak mówią. Spróbujesz?
Słoneczna sałatka z soczewicą i mango
Składniki:
mango
puszka soczewicy
pół czerwonej cebuli
łyżka posiekanej kolendry
mała puszka kukurydzy
czerwona papryka
2 małe pomidory
Dressing:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z limonki
łyżeczka cukru pudru
szczypta suszonego czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mango, paprykę i pomidory pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Kukurydzę i soczewicę odcedź z zalewy. Wszystkie składniki, wraz z kolendrą, wymieszaj w dużej misce. Zalej przygotowanym dressingiem. Dopraw do smaku.
Składniki:
mango
puszka soczewicy
pół czerwonej cebuli
łyżka posiekanej kolendry
mała puszka kukurydzy
czerwona papryka
2 małe pomidory
Dressing:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z limonki
łyżeczka cukru pudru
szczypta suszonego czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mango, paprykę i pomidory pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Kukurydzę i soczewicę odcedź z zalewy. Wszystkie składniki, wraz z kolendrą, wymieszaj w dużej misce. Zalej przygotowanym dressingiem. Dopraw do smaku.