Wiosna

Za oknem słońce. Piękne, pierwsze wiosenne dni właśnie nastały. Temperatury wzrastają do niemal 20°C. Sąsiedzi wylegują się w ogródku. Mimo, że zima nie była zbytnio zimowa, wszyscy spragnieni są ciepła i promieni słonecznych. Ci z lewej robią remonty, ci z prawej urządzają sobie spotkania rodzinne. 

Na naszych zazwyczaj pustych, leśnych ścieżkach pełno ludzi. Ludzi z dziećmi, z kijkami, na rowerach. Zazwyczaj w grupkach. W końcu wczoraj zamknięto szkoły i sklepy, co tu robić… 

Kiedy patrzysz przez okno, wszystko wygląda jak zwykle. Ludzie są zrelaksowani, szczęśliwi i uśmiechnięci. Zachowują się, jakby nic się nie działo. 

hummus buraczany

Codzienność w czasie pandemii

A przecież dzieje się. Trwa pandemia koronawirusa. Liczby zwalają z nóg. Europa oszalała. Świat się zatrzymał, zamknął. Nie wiadomo, jakie będzie jutro. Ale nie oszukujmy się, raczej mało kolorowe.

Przeraża nas to, co widzimy za oknem. Nie wychodzimy do ogródka, żeby nie psuć sobie nerwów, że z prawej korona-party, a z lewej budownicze-korona-party. Denerwuję się, że na spacerach z psami muszę mijać ludzi, choć nigdy ich nie spotykam. A już na pewno nie w takiej ilości. Drażni mnie, że muszę szerokim łukiem omijać grupki dzieci na rowerkach. Dzieci, które powinny siedzieć w domu, a nie być na spacerze ze swoją babcią. Jestem wściekła, że w inteligentnym (wydawałoby się) społeczeństwie, nikt nie potrafi się dostosować do zasad i przez tę lekkomyślność wszyscy stracimy. 

Zaszywam się w domu. Zamykam drzwi. Łapię oddech. 

Jak dobrze, że nie muszę wychodzić na zewnątrz. 

Robię hummus buraczany.


Hummus buraczany

Składniki:

puszka ciecierzycy (240 g odsączonej) 

200 g ugotowanych buraków

2 łyżki oliwy

3 ząbki czosnku 

1 łyżka tahini 

sok z połowy cytryny 

sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Prep Time
10 mins
 

Składniki:

puszka ciecierzycy (240 g odsączonej) 

200 g ugotowanych buraków

2 łyżki oliwy

3 ząbki czosnku 

1 łyżka tahini 

sok z połowy cytryny 

sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Course: kanapki, pasta
Author: Martyna

A gdyby tak leczo?