W weekend 23-25 listopada 2018, w niemieckim miasteczku Ravensburg już po raz siódmy odbędą się kulinarne targi Gusto…

Gusto

Gusto

to coroczne kulinarne wydarzenie poświęcone jest produktom lokalnym, produktom z upraw ekologicznych oraz produktom bio. Odwiedzający targi mogą spróbować nowych smaków oraz znaleźć inspiracje do gotowania dań z lokalnych produktów. Dzięki ponad setce wystawców, zwiedzający mogą udać się w kulinarną podróż dookoła jeziora Bodeńskiego. Na targach można spróbować tradycyjnych wyrobów niemieckich, takich jak np. Maultaschen czy Schupfnudeln, a także dań kuchni śródziemnomorskiej, z salami i antipasti w roli głównej.

Wystawcy nie ograniczają się tylko do pokazywania własnych wyrobów, lecz zachęcają do bliższego poznania ich historii oraz procesu produkcji. Można dowiedzieć się więcej o mleku od krów karmionych siemieniem lnianym oraz nauczyć się, jak wygląda proces tłoczenia oleju rzepakowego. Na ofercie wystawowej nie zawiodą się również miłośnicy sera, którzy mogą skosztować świeżej Gorgonzoli, austriackiego Bergkäse, czy przepięknie prezentującego się szwajcarskiego specjału Tete de Moine. Wybór jest naprawdę różnorodny. Równie interesującą częścią targów jest możliwość degustacji świeżych miodów, wszelkiego rodzaju past roślinnych, różnorodnych musztard czy bardzo nietypowej marmolady z siana. Bardzo ciekawe jest też stoisko z kuchnią bezmięsną, proponujące wegańską wersję Käsespaetzle, gulaszu, knedli czy serowej zupy. Thomas Glässing zawsze udowadnia, że potrafi wyczarować w swojej kuchni cuda.

Amatorzy napojów alkoholowych mają oczywiście okazję spróbować regionalnych trunków. Jednym z nich jest powstały z bodeńskich jabłek cydr „Adam & Eva”. Produkt ten zdobył nawet brązowy medal „International Cider Award”.

Gusto

Gusto

Gusto

Smokehouse

Ci, którzy mają ochotę na spróbowanie wyśmienitych mięs, mogą wybrać się do „Smokehouse”, czyli punktu magazynu kulinarnego Food&Fire, który w specjalnej konstrukcji z kontenerów, organizuje imponujacych rozmiarów barbeqcue, gdzie serwowane są soczyste żeberka oraz cieniutko pokrojoną suszoną szynkę. Nie brakuje też pokazów przyrządzania potraw na grillu i regionalnego piwa. 

Pokazy

Podczas targów odbywają się też inne pokazy kulinarne. Jedni opowiadają o serze, inni o mięsie. Na scenie gości nie tylko grill i kuchnia niemiecka, ale też kuchnia tajska czy hiszpańska.  W ubiegłym roku Sascha Fischer, szef restauracji z Ravensburga, stworzył na oczach publiczności knedle z czerwonych buraków z fetą, pianką z Parmezanu oraz rukolą. Astrid Kamke natomiast przygotowała wegańskie curry z ciecierzycą. Każdy ze zwiedzających ma szansę przyjrzeć się z bliska pracy szefów kuchni oraz spróbować tego, co zostało przez nich przygotowane. 

Gusto

Ciekawa jestem, co przyniesie ta edycja targów. I w sumie to wcale nie miałam jechać, ale jakoś tak mnie teraz naszła ochota na te wszystkie pyszności…