Siedzę przed vanem nad brzegiem morza. Na chorwackiej wyspie Krk. Jest upalny dzień kilka dni przed końcem czerwca. High season mówią, ale korona daje się tutaj we znaki i wszystkie plaże świecą pustkami. 

Szalejąca woda

Przede mną morskie fale rozbiają się o wystające z wody ostre kamienie. Wieje. Bardzo. Szum fal towarzyszy nam cały dzień. Jest tak wietrznie, że morze omal nie pochłonęło piesom namiotu wraz z ciężką matą chłodzącą w środku. Wszystko zwiewa i przewraca. Mata piknikowa próbuje unieść się w powietrze mimo ciężkich kamieni położonych na jej rogach. Zamykam się w vanie i patrzę przez okno na szalejące w oddali morskie bałwany. To niesamowite, jaką moc może mieć taka szalejąca woda. 

farsz do tortilli

Nie lubię wiatru.

Świta mi w głowie historia, że moja babcia też nie lubiła. I zastanawiam się czy mam tę niemiłość w genach. Od razu przypomina mi się nasza wycieczka do Sagres w Portugalii. Był maj 2015 roku. I wtedy też tak wiało. Pamiętam jak dudniły szyby w naszym pokoju hotelowym i pamiętam, że chciałam jedynie uciekać z tego wietrznego miasteczka. 

Tak jak chcę uciec stąd. Oddalić się, odpocząć, odetchnąć już od tego hałasu. Niektórych taki wiatr podobno uspokaja, a na mnie działa jakoś drażniąco.

Przygotowujemy farsz do tortilli, żeby chociaż na chwilę przestać myśleć o tym jak wieje. Może w innej części wyspy będzie lepiej…

farsz do tortilli

Farsz do tortilli. Wegański.

Składniki:

3 łyżki oleju

200 g cebuli

4 ząbki czosnku (ok.10g)

200 g zielonej papryki

puszka (400g) pomidorów (w całości)

puszka (150g) kukurydzy 

puszka (400g) czarnej fasoli

opakowanie (40g) przyprawy do fajita

200 g ugotowanej żółtej soczewicy

Jako dodatek:

awokado

sok z cytryny

wegańska śmietana

Przygotowanie:

Ugotuj soczeiwcę. Odstaw. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmażaj na rozgrzanych trzech łyżkach oleju przez ok. 3 minuty. W międzyciasie pokrój w kostkę paprykę i dodaj do garnka. Smaż razem kolejne 3 minuty. Dodaj pomidory z puszki oraz odsączone kukurydzę i czarną fasolę. Wsyp przyprawę do fajita. Dokładnie wymieszaj. Przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj soczewicę. Wymieszaj, ewentualnie dopraw do smaku. Placki tortilli podgrzewaj pojedynczo n suchej patelni. Posmaruj rozgniecionym i skropionym sokiem z cytryny awokado. Połóż farsz. Możesz podawać z kleksem śmietany.


Farsz do tortilli.
Prep Time
50 mins
Cook Time
30 mins
 

Składniki:

3 łyżki oleju

200 g cebuli

4 ząbki czosnku (ok.10g)

200 g zielonej papryki

puszka (400g) pomidorów (w całości)

puszka (150g) kukurydzy

puszka (400g) czarnej fasoli

opakowanie (40g) przyprawy do fajita

200 g ugotowanej żółtej soczewicy

Jako dodatek:

awokado

sok z cytryny

wegańska śmietana

Przygotowanie:

Ugotuj soczeiwcę. Odstaw. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmażaj na rozgrzanych trzech łyżkach oleju przez ok. 3 minuty. W międzyciasie pokrój w kostkę paprykę i dodaj do garnka. Smaż razem kolejne 3 minuty. Dodaj pomidory z puszki oraz odsączone kukurydzę i czarną fasolę. Wsyp przyprawę do fajita. Dokładnie wymieszaj. Przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj soczewicę. Wymieszaj, ewentualnie dopraw do smaku. Placki tortilli podgrzewaj pojedynczo n suchej patelni. Posmaruj rozgniecionym i skropionym sokiem z cytryny awokado. Połóż farsz. Możesz podawać z kleksem śmietany.

Course: danie główne
Servings: 3
Author: Martyna

W podobnych klimatach – moja ulubiona zupa meksykańska, która już zdążyła podbić wasze serca!

Nie zapomnij też o czekającym na ciebie zupełnie ZA DARMO wakacyjnym e-booku kulinarnym. Złap!