Miłość ma

Koooocham to czerwoniutkie, okrąglutnie warzywo.

Jedną z moich ulubionych zup jest barszcz czerwony z ziemniakami. Od dziecka opróżniam słoiki wypełnione po brzegi ćwikłą. A z tych mniej oczywistych to piekę z nim ciasta i przygotowuję przepyszne pasty o cudownej barwie. Ta bulwa jest też idealnym składnikiem wegańskich burgerów lub można zrobić z niej domowe chipsy. A smoothie, w którego skład wchodzi właśnie ON? Obłęd! Akurat za wyciśniętym sokiem nie przepadam, choć może zrobię kolejne podejście i się wreszcie przekonam…

dlaczego warto jeść buraki

Burak.

Bo to o nim właśnie mowa w tym poście, wydaje się być taki nudny. A wcale nie jest! I jeszcze do tego burak to samo zdrowie.

Dlaczego warto jeść buraki?

  • Przede wszystkim burak dobrze wpływa na nadciśnienie tętnicze i skutecznie pomaga je obniżyć, pomaga też zmniejszyć poziom cholesterolu oraz wzmacnia nasz układ krwionośny i zapobiega powstawaniu zakrzepów.
  • Znajdują się w nim silne przeciwutleniacze, a także witaminy A, witaminy z grupy B, potas, magnez czy kwas foliowy. Nie jest obfity w żelazo, jednakże pomaga w wytwarzaniu czerwonych krwinek dzięki czemu pomaga w walce z anemią.
  • Polecany jest kobietom w ciąży właśnie ze względu na zawartość kwasu foliowego oraz zapobieganiu anemii.
  • Jest to jedno z najskuteczniejszych warzyw, które pomagają w walce z rakiem oraz zapobiegają jego powstawaniu.
  • Buraki sprawdzają się także szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Łagodzą bowiem objawy chorób wirusowych, bakteryjnych oraz pomagają w walce z katarem i nieprzyjemnym kaszlem. Pomagają też w walce z migreną.
  • A czy burak uratuje nam na żołądek? Ależ oczywiście – zgaga, przejedzenie czy nawet kac – burak ukoi wszelkie problemy.
  • Dzięki temu, że buraki wspomagają pracę wątroby, nerek i jelit idealnie nadają się do zastosowania podczas detoksu. Pomagają usunąć szkodliwe toksyny z organizmu.

Skoro już wiesz, dlaczego warto jeść buraki, może dasz się skusić na tę ekspresową buraczaną sałatkę?

dlaczego warto jeść buraki

Ekspresowa sałatka z burakiem i ciecierzycą

Składniki:

250 g ugotowanych buraków

250 g marchewki

mała czerwona cebula

200 g ciecierzycy z puszki

100 g ulubionej sałaty

3 łyżki pokrojonych migdałów

dressing:

ząbek czosnku

łyżeczka syropu z agawy

2 łyżki oliwy

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

Przygotowanie:

Buraki pokrój w grube półplasterki, marchewkę w większe cząstki. Cebulę posiekaj i przelej wrzątkiem. Ciecierzycę odcedź i przepłucz. Wszystkie składniki wrzuć do miski i zalej dressingiem.

Na koniec posyp migdałami.


Ekspresowa sałatka z burakiem i ciecierzycą
Prep Time
20 mins
 

Składniki:

250 g ugotowanych buraków

250 g marchewki

mała czerwona cebula

200 g ciecierzycy z puszki

100 g ulubionej sałaty

3 łyżki pokrojonych migdałów

dressing:

ząbek czosnku

łyżeczka syropu z agawy

2 łyżki oliwy

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

Przygotowanie:

Buraki pokrój w grube półplasterki, marchewkę w większe cząstki. Cebulę posiekaj i przelej wrzątkiem. Ciecierzycę odcedź i przepłucz. Wszystkie składniki wrzuć do miski i zalej dressingiem.

Na koniec posyp migdałami.

Course: sałatka
Author: Martyna

Zachęcam też do wypróbowania moich dwóch ulubionych ziemniaczanych sałatek: