Miłość ma
Koooocham to czerwoniutkie, okrąglutnie warzywo.
Jedną z moich ulubionych zup jest barszcz czerwony z ziemniakami. Od dziecka opróżniam słoiki wypełnione po brzegi ćwikłą. A z tych mniej oczywistych to piekę z nim ciasta i przygotowuję przepyszne pasty o cudownej barwie. Ta bulwa jest też idealnym składnikiem wegańskich burgerów lub można zrobić z niej domowe chipsy. A smoothie, w którego skład wchodzi właśnie ON? Obłęd! Akurat za wyciśniętym sokiem nie przepadam, choć może zrobię kolejne podejście i się wreszcie przekonam…
Burak.
Bo to o nim właśnie mowa w tym poście, wydaje się być taki nudny. A wcale nie jest! I jeszcze do tego burak to samo zdrowie.
Dlaczego warto jeść buraki?
- Przede wszystkim burak dobrze wpływa na nadciśnienie tętnicze i skutecznie pomaga je obniżyć, pomaga też zmniejszyć poziom cholesterolu oraz wzmacnia nasz układ krwionośny i zapobiega powstawaniu zakrzepów.
- Znajdują się w nim silne przeciwutleniacze, a także witaminy A, witaminy z grupy B, potas, magnez czy kwas foliowy. Nie jest obfity w żelazo, jednakże pomaga w wytwarzaniu czerwonych krwinek dzięki czemu pomaga w walce z anemią.
- Polecany jest kobietom w ciąży właśnie ze względu na zawartość kwasu foliowego oraz zapobieganiu anemii.
- Jest to jedno z najskuteczniejszych warzyw, które pomagają w walce z rakiem oraz zapobiegają jego powstawaniu.
- Buraki sprawdzają się także szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Łagodzą bowiem objawy chorób wirusowych, bakteryjnych oraz pomagają w walce z katarem i nieprzyjemnym kaszlem. Pomagają też w walce z migreną.
- A czy burak uratuje nam na żołądek? Ależ oczywiście – zgaga, przejedzenie czy nawet kac – burak ukoi wszelkie problemy.
- Dzięki temu, że buraki wspomagają pracę wątroby, nerek i jelit idealnie nadają się do zastosowania podczas detoksu. Pomagają usunąć szkodliwe toksyny z organizmu.
Skoro już wiesz, dlaczego warto jeść buraki, może dasz się skusić na tę ekspresową buraczaną sałatkę?
Ekspresowa sałatka z burakiem i ciecierzycą
Składniki:
250 g ugotowanych buraków
250 g marchewki
mała czerwona cebula
200 g ciecierzycy z puszki
100 g ulubionej sałaty
3 łyżki pokrojonych migdałów
dressing:
ząbek czosnku
łyżeczka syropu z agawy
2 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki pokrój w grube półplasterki, marchewkę w większe cząstki. Cebulę posiekaj i przelej wrzątkiem. Ciecierzycę odcedź i przepłucz. Wszystkie składniki wrzuć do miski i zalej dressingiem.
Na koniec posyp migdałami.



Składniki:
250 g ugotowanych buraków
250 g marchewki
mała czerwona cebula
200 g ciecierzycy z puszki
100 g ulubionej sałaty
3 łyżki pokrojonych migdałów
dressing:
ząbek czosnku
łyżeczka syropu z agawy
2 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki pokrój w grube półplasterki, marchewkę w większe cząstki. Cebulę posiekaj i przelej wrzątkiem. Ciecierzycę odcedź i przepłucz. Wszystkie składniki wrzuć do miski i zalej dressingiem.
Na koniec posyp migdałami.
Zachęcam też do wypróbowania moich dwóch ulubionych ziemniaczanych sałatek:
Funkcja trackback/Funkcja pingback