Dieta dla naszego mózgu

Czy wiesz, że nasz mózg pobiera aż 20-25% energii z tego co jemy?

Dlatego tak ważna jest dieta odpowiednia dla naszego mózgu i tak ważne jest to, co znajduje się na naszych talerzach każdego dnia. Jedzenie, obok picia, to niezwykle istotny czynnik naszego dobrego samopoczucia i naszego zdrowia. Dobrze zbilansowana dieta pomoże nam lepiej zapamiętywać i poprawi naszą koncentrację. Szczególnie potrzebne są nam witaminy z grupy B, C oraz E.

Czym będzie więc dieta dla naszego mózgu?

Warto wzbogacić nasz jadłospis w warzywa, owoce, orzechy (szczególnie włoskie), suchą fasolę, groch, nasiona słonecznika, rodzynki, siemię lniane oraz kasze. 

Nie możemy zapominajmy też o zdrowych tłuszczach – olej z pestek winogron czy olej lniany, a tak że oliwa z oliwek.

Zawarte w pieczywie pełnoziarnistym foliany biorą udział w budowie czerwonych krwinek, które poprawiają przepływ tlenu w organizmie, w tym także dotlenianiu naszego mózgu. Borówki natomiast ochronią go i poprawią naszą pamięć. Mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne oraz mogą obniżyć ryzyko chorób, np. choroby Alzheimera. Każdego dnia zjedz kilka kostek gorzkiej czekolady, ale unikaj tej z dodatkiem cukru. Sięgnij po taką o 72% zawartości kakao. Flawonoidy kakaowe, które się w niej znajdują i magnez pomogą zwiększyć funkcjonowanie twojego mózgu.

Niedobór lecytyny sprawia, że jesteśmy ospali i spadają nam zdolności pamięciowe. Uzupełnisz ją jedząc orzeszki ziemne, soję, kiełki pszenicy czy zielone warzywa.

Ważne są także węglowodany (m.in. brązowy ryż, ziemniaki), żelazo (m.in. suszone figi, morele, szpinak), potas (m.in. soczewica, awokado, melon) czy cynk (m.in. migdały, pestki dyni).

Oprócz zdrowej diety pamiętać powinnyśmy o nawadnianiu organizmu w ciągu dnia, spacerach i dotlenianiu organizmu, ćwiczeniach głowy i wysypianiu się. Unikajmy słodyczy, dużej ilości kawy i mocnej herbaty, napojów słodzonych, alkoholu i tytoniu. Wtedy na pewno długo będziemy cieszyć się zdrowym mózgiem! 

Zupa ziemniaczana z kukurydzą

Składniki:

2 łyżki oleju 

100 g cebuli 

3 ząbki czosnku (ok. 10 g)

500 g ziemniaków

200 g marchwi

płatki chili (według uznania)

mała puszka kukurydzy (140 g po odsączeniu)

1l bulionu warzywnego

zielona cebulka (ok. 30 g)

łyżeczka wędzonej papryki

łyżka płatków drożdżowych

sól do smaku

Przygotowanie:

500 g ziemniaków i 200 g marchwi pokrój w kostkę. 100 g cebuli posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na dwóch łyżkach oleju, na średnim ogniu podsmażaj najpierw przez minutę cebulę, a następnie dodaj czosnek. Po kolejnej minucie dodaj marchew, ziemniaki i płatki chili. Smaż 3 minuty i wrzuć 3/4 puszki kukurydzy odsączonej z zalewy. Zalej 1l bulionu, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj łyżkę płatków drożdżowych. Wymieszaj.

W międzyczasie pokrój zieloną cebulkę i wymieszaj w misce razem z pozostałą kukurydzą oraz łyżeczką wędzonej papryki. 

Odlej 3/4 zupy i zmiksuj ją na gładką masę, wlej z powrotem do garnka. Jeśli trzeba, dopraw do smaku. Na patelni, na odrobinie oleju podsmaż pozostałą kukurydzę z miseczki. 

Zupę podawaj posypaną podsmażoną kukurydzą. 


Zupa ziemniaczana z kukurydzą
Prep Time
15 mins
Cook Time
25 mins
 

Składniki:

2 łyżki oleju 

100 g cebuli 

3 ząbki czosnku (ok. 10 g)

500 g ziemniaków

200 g marchwi

płatki chili (według uznania)

mała puszka kukurydzy (140 g po odsączeniu)

1l bulionu warzywnego

zielona cebulka (ok. 30 g)

łyżeczka wędzonej papryki

łyżka płatków drożdżowych

sól

Przygotowanie:

500 g ziemniaków i 200 g marchwi pokrój w kostkę. 100 g cebuli posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na dwóch łyżkach oleju, na średnim ogniu podsmażaj najpierw przez minutę cebulę, a następnie dodaj czosnek. Po kolejnej minucie dodaj marchew, ziemniaki i płatki chili. Smaż 3 minuty i wrzuć 3/4 puszki kukurydzy odsączonej z zalewy. Zalej 1l bulionu, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj łyżkę płatków drożdżowych. Wymieszaj.

W międzyczasie pokrój zieloną cebulkę i wymieszaj w misce razem z pozostałą kukurydzą oraz łyżeczką wędzonej papryki. 

Odlej 3/4 zupy i zmiksuj ją na gładką masę, wlej z powrotem do garnka. Jeśli trzeba, dopraw do smaku. Na patelni, na odrobinie oleju podsmaż pozostałą kukurydzę z miseczki. 

Zupę podawaj posypaną podsmażoną kukurydzą. 

Course: zupa
Author: Martyna