Przejdź do przepisu

Gdzie się podziały moje daktyle?
Wyszedłem z domu tylko na chwilę.
Wyszedłem z domu wracam po chwili,
patrzę – o rety! Nie ma daktyli!

Gdzie się podziały moje daktyle?
Może je zjadły straszne goryle?
Z okropnym rykiem do domu wpadły,
moje daktyle bezczelnie zjadły!

A te goryle, gdzie się podziały?
Czy je przepędził króliczek mały?
Przyleciał w żółtym aeroplanie,
sprawił gorylom potężne lanie!

Daktyle

Znasz ten wierszyk Danuty Wawiłow? Znałam go w dzieciństwie na pamięć. Zresztą, uwielbiałam wierszyki i niektóre nawet teraz w środku nocy mogłabym recytować… Ten np. o Stefku…

O większego trudno zucha,
Jak był Stefek Burczymucha,
– Ja nikogo się nie boję!
Choćby niedźwiedź… to dostoję!

daktyle

Cóż, jednak daktylowy wierszyk nie przerodził się w jakąś szczególną miłość do daktyli… A jak u ciebie jest z uwielbieniem tych maleńkich owoców? 

Przemycamy

Samych nie jadam, natomiast staram się przemycać daktyle do mojej diety. Daktyle są bowiem bardzo zdrowe. Są niesamowitym źródłem energii, jeśli więc czujesz jej spadek, sięgnij po daktyle – od razu poczujesz się lepiej. Jeśli żyjesz w stresie, twoje nerwy także ukoi daktyl. Są one źródłem witaminy B i wspomagają funkcje układu nerwowego. Oprócz tego zawierają taurynę, która jest świetnym środkiem nasennym. Jeśli potrzebujesz więc wypocząć, sięgnij właśnie po to małe cudeńko. 

Daktyle chronią też przed miażdżycą, chorobami serca czy zakrzepami. Poprawią twoje funkcje trawienne, zwiększą twoją odporność. Są bogate w żelazo, czyli jedząc je możesz ustrzec się przed anemią. 

To co, przekonałam cię, że warto sięgnąć po garść daktyli? Mam nadzieję! Bo mam dla ciebie dzisiaj fajną pastę, której są głównym składnikiem.

daktyle

Wegańska pasta z daktylami

Składniki:

120 g suszonych daktyli

4 łyżki posiekanej zielonej cebulki

kawałek imbiru

100 g nerkowców

łyżeczka zielonej pasty curry

sok z jednej limonki

2 łyżki powideł śliwkowych

4 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą i podawaj z ulubionym pieczywem.


Wegańska pasta z daktylami
Prep Time
15 mins
 

Składniki:

120 g suszonych daktyli

4 łyżki posiekanej zielonej cebulki

kawałek imbiru

100 g nerkowców

łyżeczka zielonej pasty curry

sok z jednej limonki

2 łyżki powideł śliwkowych

4 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą i podawaj z ulubionym pieczywem.

Course: pasta
Author: Martyna

Na świeżym chlebie smakować też będą: