Gdzie się podziały moje daktyle?
Wyszedłem z domu tylko na chwilę.
Wyszedłem z domu wracam po chwili,
patrzę – o rety! Nie ma daktyli!
Gdzie się podziały moje daktyle?
Może je zjadły straszne goryle?
Z okropnym rykiem do domu wpadły,
moje daktyle bezczelnie zjadły!
A te goryle, gdzie się podziały?
Czy je przepędził króliczek mały?
Przyleciał w żółtym aeroplanie,
sprawił gorylom potężne lanie!
Daktyle
Znasz ten wierszyk Danuty Wawiłow? Znałam go w dzieciństwie na pamięć. Zresztą, uwielbiałam wierszyki i niektóre nawet teraz w środku nocy mogłabym recytować… Ten np. o Stefku…
O większego trudno zucha,
Jak był Stefek Burczymucha,
– Ja nikogo się nie boję!
Choćby niedźwiedź… to dostoję!
Cóż, jednak daktylowy wierszyk nie przerodził się w jakąś szczególną miłość do daktyli… A jak u ciebie jest z uwielbieniem tych maleńkich owoców?
Przemycamy
Samych nie jadam, natomiast staram się przemycać daktyle do mojej diety. Daktyle są bowiem bardzo zdrowe. Są niesamowitym źródłem energii, jeśli więc czujesz jej spadek, sięgnij po daktyle – od razu poczujesz się lepiej. Jeśli żyjesz w stresie, twoje nerwy także ukoi daktyl. Są one źródłem witaminy B i wspomagają funkcje układu nerwowego. Oprócz tego zawierają taurynę, która jest świetnym środkiem nasennym. Jeśli potrzebujesz więc wypocząć, sięgnij właśnie po to małe cudeńko.
Daktyle chronią też przed miażdżycą, chorobami serca czy zakrzepami. Poprawią twoje funkcje trawienne, zwiększą twoją odporność. Są bogate w żelazo, czyli jedząc je możesz ustrzec się przed anemią.
To co, przekonałam cię, że warto sięgnąć po garść daktyli? Mam nadzieję! Bo mam dla ciebie dzisiaj fajną pastę, której są głównym składnikiem.
Wegańska pasta z daktylami
Składniki:
120 g suszonych daktyli
4 łyżki posiekanej zielonej cebulki
kawałek imbiru
100 g nerkowców
łyżeczka zielonej pasty curry
sok z jednej limonki
2 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą i podawaj z ulubionym pieczywem.
Składniki:
120 g suszonych daktyli
4 łyżki posiekanej zielonej cebulki
kawałek imbiru
100 g nerkowców
łyżeczka zielonej pasty curry
sok z jednej limonki
2 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą i podawaj z ulubionym pieczywem.
Na świeżym chlebie smakować też będą:
Funkcja trackback/Funkcja pingback