Tekst wprowadzający i przepis pochodzą z książki Magdaleny Pieńkos „Kuchnia wegańska”. Zachowałam oryginalną pisownię tekstu.
Zobacz moją recenzję „Kuchni wegańskiej”.
Dahl to pochodzące z Azji aromatyczne i zawiesiste danie, coś w pół drogi pomiędzy zupą i gulaszem. Syci, pobudza i rozgrzewa apetycznymi przyprawami. Warto sięgnąć po ten przepis w pochmurne, zimne i deszczowe dni. Doskonale smakuje z pachnącym ryżem, ale równie dobrze można go zjeść bez dodatków lub z indyjskim chlebkiem naan.
Składniki:
(3-4 porcje)
2 łyżki oleju kokosowego
1 średnia cebula
1 łyżka drobno posiekanego imbiru
2 ząbki czosnku
1 świeża czerwona papryczka chili
1 pomidor
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżka ziaren gorczycy
1 szklanka czerwonej soczewicy
3 szklanki wody
2 łyżki sosu sojowego
1 szklanka mleka kokosowego
½ łyżeczki pokruszonej, ostrej papryczki chili
świeża kolendra
1½–2 szklanki ryżu basmati lub jaśminowego
limonka (opcjonalnie)
Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym na średnim ogniu smaż drobno pokrojone cebulę, czosnek, i imbir, do momentu aż zmiękną (nie doprowadź do zbrązowienia cebuli i czosnku). Dodaj drobno pokrojony pomidor, papryczkę pokrojoną w cienkie półplasterki, kurkumę i ziarna gorczycy. Dopraw kilkoma szczyptami soli i duś około 5 min, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj soczewicę, wodę i sos sojowy. Gdy zacznie bulgotać, zmniejsz ogień. Gotuj około 20 min, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania wlej mleko kokosowe. Soczewica powinna się rozpadać i nabrać żółtego koloru. Na końcu dodaj poszatkowaną kolendrę (kilka listków odłóż do dekoracji). W międzyczasie przygotuj ryż. Wypłucz go pod bieżącą wodą i gotuj w lekko osolonej wodzie w proporcji: 1 porcja ryżu na 1½ porcji wody. Wodę z ryżem doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 min. Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw na 5 min. Nie podnoś w tym czasie pokrywki. Dahl podawaj z ryżem, dodatkową porcją mleka kokosowego i wyciśniętym sokiem z limonki.
Składniki:
(3-4 porcje)
2 łyżki oleju kokosowego
1 średnia cebula
1 łyżka drobno posiekanego imbiru
2 ząbki czosnku
1 świeża czerwona papryczka chili
1 pomidor
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżka ziaren gorczycy
1 szklanka czerwonej soczewicy
3 szklanki wody
2 łyżki sosu sojowego
1 szklanka mleka kokosowego
½ łyżeczki pokruszonej, ostrej papryczki chili
świeża kolendra
1½–2 szklanki ryżu basmati lub jaśminowego
limonka (opcjonalnie)
Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym na średnim ogniu smaż drobno pokrojone cebulę, czosnek, i imbir, do momentu aż zmiękną (nie doprowadź do zbrązowienia cebuli i czosnku). Dodaj drobno pokrojony pomidor, papryczkę pokrojoną w cienkie półplasterki, kurkumę i ziarna gorczycy. Dopraw kilkoma szczyptami soli i duś około 5 min, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj soczewicę, wodę i sos sojowy. Gdy zacznie bulgotać, zmniejsz ogień. Gotuj około 20 min, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania wlej mleko kokosowe. Soczewica powinna się rozpadać i nabrać żółtego koloru. Na końcu dodaj poszatkowaną kolendrę (kilka listków odłóż do dekoracji). W międzyczasie przygotuj ryż. Wypłucz go pod bieżącą wodą i gotuj w lekko osolonej wodzie w proporcji: 1 porcja ryżu na 1½ porcji wody. Wodę z ryżem doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 min. Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw na 5 min. Nie podnoś w tym czasie pokrywki. Dahl podawaj z ryżem, dodatkową porcją mleka kokosowego i wyciśniętym sokiem z limonki.