Który z psów nie lubi plaży?
Który nie poszalałby w piachu, nie poganiał za patykiem czy za piłką? Te odważniejsze chętnie pewnie popluskałyby się w morzu. Te, którym szum fal i napadające na nie bałwany nie przeszkadzałyby w zabawie. Molly i Mei Mei do tych odważnych nie należą, ale wiatr we włosach, w sierści w tym przypadku, ogromne przestrzenie, żeby się wybiegać, to już bardziej ich styl. Myślę, że psom w ogóle niewiele więcej jest potrzebne do szczęścia. Wbieganie do wody, wybieganie z niej z całą prędkością, tarzanie się w piachu i otrzepywanie w pobliżu właściciela. To przecież brzmi jak świetna zabawa!
Mei Mei na przykład uwielbia pokryć się cała piachem tak, że później auto nasze jest jedną wielką piaskownicą. Nie mamy jednak serca odebrać jej tej przyjemności. Przyjemności posiadania piachu w nosie, w oczach i na języku…

Wyjedź nad wodę!
Zaplanuj więc weekend nad wodą. Twój pies będzie przeszczęśliwy.
A może zamiast nadmorskiej plaży wybrać jakąś plażę nad jeziorem lub nad rzeką? Na pewno jest jakaś w waszej okolicy. Jednodniowy wypad nad wodę to w sam raz aktywność na jeden z wiosennych dni. Ćwierkające ptaki, ogrzewanie w promieniach słonecznych i cieszenie się ze wzrostu temperatury. Ja już chcę się obudzić z tego zimowego snu.
Marzec, kwiecień to idealne miesiące na takie wyprawy. Tym bardziej, że większość zakazów dotyczących obecności psa na plaży dotyczy dopiero sezonu letniego. Teraz i na jesień najczęściej można bez problemu zajrzeć na większość plaż i tych nadmorskich, i tych nad jeziorami.
My mamy swoją ulubioną plażę, taką wypasioną, że hej. Znajdziesz ją we Włoszech, nad jeziorem Garda. Przeczytasz o niej tutaj.
A jeśli do tej wycieczki nad wodę pomyślisz jeszcze o ciasteczkach z boczkiem i zabierzesz je jako przekąskę, to już w ogóle twój futrzak oszaleje z radości.



Ciasteczka z boczkiem
Składniki:
250 g boczku
150 g masła orzechowego
300 g mąki
200 ml wody
Przygotowanie:
Boczek pokrój drobno i podsmaż na patelni. Następnie odłóż na bok. Wymieszaj w misce masło orzechowe, mąkę i wodę. Na koniec dodaj ostudzony boczek. Rozwałkuj ciasto i wykrój z niego ciasteczka o dowolnym kształcie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 20 minut. Wyłącz piekarnik, a ciasteczka pozostaw w nim do ostygnięcia i dobrego wysuszenia. Najlepiej aby przeleżały tam przez noc.



Składniki:
250 g boczku
150 g masła orzechowego
300 g mąki
200 ml wody
Przygotowanie:
Boczek pokrój drobno i podsmaż na patelni. Następnie odłóż na bok. Wymieszaj w misce masło orzechowe, mąkę i wodę. Na koniec dodaj ostudzony boczek. Rozwałkuj ciasto i wykrój z niego ciasteczka o dowolnym kształcie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 20 minut. Wyłącz piekarnik, a ciasteczka pozostaw w nim do ostygnięcia i dobrego wysuszenia. Najlepiej aby przeleżały tam przez noc.
A może masz ochotę na odwiedzenie psiej plaży na Lazurowym Wybrzeżu? Możesz o niej przeczytać na moim blogu – plaża dla psów na Côte d’Azur.



Funkcja trackback/Funkcja pingback