Przejdź do przepisu na buraczaną pastę do chleba

buraczana pasta do chleba

W kuchni wegańskiej chyba najbardziej popularne są pasty do chleba. No bo co tu położyć na pyszne chrupiące pieczywko, jeśli nie jemy masła, sera czy wędlin? Kiedy byłam na wegetarianizmie nigdy nie było z tym problemu. Weganizm zmusił nas jednak do wejścia na wyżyny kreatywności.

Najprostszym dla mnie sposobem na kanapkę jest rozgniecenie awokado, dodanie do niego czosnku, soli i kilku kropel cytryny. Na to rzucam pomidorka i śniadanie czy kolacja gotowe. Nie ukrywajmy jednak – żyć tak się nie da. 

Dlatego mam zawsze w domu zapasy fasoli w puszce, które ekspresowo można zamienić w pyszną pastę, wystarczy wrzucić jedynie kilka dodatków. Sama bardzo lubię pastę z daktyli czy tapenadę. Ekspresowo można też przygotować buraczany hummus.

Dziś przybywam do ciebie z kolejną super szybką i super smaczną buraczaną pastą do chleba z ugotowanych buraków. U mnie wpada na listę ulubionych, a u ciebie?

buraczana pasta do chleba

Buraczana pasta do chleba

Składniki:

łyżka oleju

100 g czerwonej cebuli

50 g pestek słonecznika

50 g pestek dyni

250 g ugotowanych buraków

łyżka octu balsamicznego

łyżka octu jabłkowego

łyżeczka suszonej bazylii

sól

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę. Po 2 min. dorzuć pestki. Smaż jeszcze 2 minuty, a następnie wszystko zmiksuj razem na pastę. Dopraw solą do smaku.


Buraczana pasta do chleba
Total Time
15 mins
 

Składniki:

łyżka oleju

100 g czerwonej cebuli

50 g pestek słonecznika

50 g pestek dyni

250 g ugotowanych buraków

łyżka octu balsamicznego

łyżka octu jabłkowego

łyżeczka suszonej bazylii

sól

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę. Po 2 min. dorzuć pestki. Smaż jeszcze 

2 minuty, a następnie wszystko zmiksuj razem na pastę. Dopraw solą do smaku.

Course: pasta
Author: Martyna