W kuchni wegańskiej chyba najbardziej popularne są pasty do chleba. No bo co tu położyć na pyszne chrupiące pieczywko, jeśli nie jemy masła, sera czy wędlin? Kiedy byłam na wegetarianizmie nigdy nie było z tym problemu. Weganizm zmusił nas jednak do wejścia na wyżyny kreatywności.
Najprostszym dla mnie sposobem na kanapkę jest rozgniecenie awokado, dodanie do niego czosnku, soli i kilku kropel cytryny. Na to rzucam pomidorka i śniadanie czy kolacja gotowe. Nie ukrywajmy jednak – żyć tak się nie da.
Dlatego mam zawsze w domu zapasy fasoli w puszce, które ekspresowo można zamienić w pyszną pastę, wystarczy wrzucić jedynie kilka dodatków. Sama bardzo lubię pastę z daktyli czy tapenadę. Ekspresowo można też przygotować buraczany hummus.
Dziś przybywam do ciebie z kolejną super szybką i super smaczną buraczaną pastą do chleba z ugotowanych buraków. U mnie wpada na listę ulubionych, a u ciebie?
Buraczana pasta do chleba
Składniki:
łyżka oleju
100 g czerwonej cebuli
50 g pestek słonecznika
50 g pestek dyni
250 g ugotowanych buraków
łyżka octu balsamicznego
łyżka octu jabłkowego
łyżeczka suszonej bazylii
sól
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę. Po 2 min. dorzuć pestki. Smaż jeszcze 2 minuty, a następnie wszystko zmiksuj razem na pastę. Dopraw solą do smaku.
Składniki:
łyżka oleju
100 g czerwonej cebuli
50 g pestek słonecznika
50 g pestek dyni
250 g ugotowanych buraków
łyżka octu balsamicznego
łyżka octu jabłkowego
łyżeczka suszonej bazylii
sól
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę. Po 2 min. dorzuć pestki. Smaż jeszcze
2 minuty, a następnie wszystko zmiksuj razem na pastę. Dopraw solą do smaku.