
Bobowa niespodzianka w chińskiej krainie.
Jakież było moje zdziwienie, kiedy w jednej z naszych chińskich restauracji przez zupełny przypadek zamówilam wielki zapiekany półmisek bobu. Chodziliśmy tam wielokrotnie i nie mogę sobie przypomnieć momentu, w którym dostałam ten bób po chińsku po raz pierwszy. Nie skłamię jednak mówiąc, że od tamtej pory zamawialiśmy to danie ZAWSZE. A bywaliśmy w „Camelu” bardzo często. Nigdzie indziej bowiem grzyby mung nie smakowały tak wyraziście, żadna fasolka z bakłażanem nie była tak idealna, no i żadna inna restauracja nie podawała wypiekanego w wielkich piecach placków chlebowych. Nie wiem ani jak trafiliśmy na bób, ani jak w ogóle trafiliśmy do tej restauracji, ale tęsknię ogromnie. I gdyby tylko ktoś dał mi możliwość teleportacji, to już siedziałabym tam przy wielkim 10-osobowym okrągłym stole, popijała zimne, zielone piwo Tsingtao i opychała się chińszczyzną.
Kiedyś, w innej chińskiej restauracji też udało nam się trafić na bobowe danie. Takie z czosnkiem i zieloną cebulką. Tak nas zaciekawiło, że postanowiłam zrobić je w domu. I jest. Od tamtej pory, kiedy tylko dorwę się do świeżego bobu (co w Niemczech jest niestety niemożliwe), minimum raz przygotowuję go w ten sposób.
Danie w 5 minut. A jakie pyszne!



Bób po chińsku
Składniki:
500 g ugotowanego bobu
2-3 zielone cebulki
2 łyżki margaryny
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
płatki chili
Przygotowanie:
Bób ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i 2 łyżki margaryny. Wrzuć ugotowany bób, posiekaną zieloną cebulkę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dopraw płatkami chili tak jak lubisz. Bób smaż na patelni do momentu, aż ładnie się zrumieni.
Podawaj na ciepło.



Składniki:
500 g ugotowanego bobu
2-3 zielone cebulki
2 łyżki margaryny
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
płatki chili
Przygotowanie:
Bób ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i 2 łyżki margaryny. Wrzuć ugotowany bób, posiekaną zieloną cebulkę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dopraw płatkami chili tak jak lubisz. Bób smaż na patelni do momentu, aż ładnie się zrumieni.
Podawaj na ciepło.
Moje Chiny możesz podejrzeć tutaj.