Domowe ciacha – najlepsze!
Kto z nas nie lubi świeżych, domowych ciasteczek? Chyba ciężko znaleźć taką osobę. Jeszcze ciepłe, właśnie wyjęte z piekarnika, pięknie pachnące…
Ja myślę, że nasze psiaki myślą dokładnie tak samo! Kiedy piekę te ciasteczka moim dziewczynkom, gwiazdy stoją w kuchni przy piekarniku i czekają. Skąd wiedzą, że to coś dla nich? Nie wiem. Psy mają jakiś zmysł wyczuwania, że szykuje się coś dobrego.
Znielubiona ryba…
Molly i Mei Mei nie są jakimiś wielkimi fankami ryb. Smakołyki z rybą to tak właściwie mogłyby nie istnieć. Mam jednak kilka przepisów z tuńczykiem, od których nie mogą się oderwać.
Jednym z nich są te właśnie smakołyki z tuńczykiem….
Smakołyki z tuńczykiem, które sprawiają,
że ogon się urywa ze szczęścia!
Składniki:
320 g mąki
3 łyżki startego Parmezanu
100 g marchwi
2 jajka
puszka tuńczyka w sosie własnym
Przygotowanie:
W misce zmieszaj mąkę ze tartym na drobnych oczkach serem. Dodaj startą na dużych oczkach marchew i jajka. Na koniec wrzuć tuńczyka razem z zalewą. Wszystko dokładnie ugnieć na gładką masę. Na stolnicy rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego ciasteczka w dowolnej formie. Piecz przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C (bez termoobiegu). Po tym czasie, wyłącz piekarnik, uchyl go i susz ciasteczka jeszcze przez kolejne 10 godzin.
Składniki:
320 g mąki
3 łyżki startego Parmezanu
100 g marchwi
2 jajka
puszka tuńczyka w sosie własnym
Przygotowanie:
W misce zmieszaj mąkę ze tartym na drobnych oczkach serem. Dodaj startą na dużych oczkach marchew i jajka. Na koniec wrzuć tuńczyka razem z zalewą. Wszystko dokładnie ugnieć na gładką masę. Na stolnicy rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego ciasteczka w dowolnej formie. Piecz przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C (bez termoobiegu). Po tym czasie, wyłącz piekarnik, uchyl go i susz ciasteczka jeszcze przez kolejne 10 godzin.
Przeczytaj też, co możesz przygotować swojemu psiakowi na pyszny obiad.