Przejdź do przepisu

 

Zupa ta idealnie nadaje się na upalne lato. Jest lekka i pożywna. Cukinia, najlepiej z własnego ogrodu, to samo z ze szczypiorkiem i melisą. Nie ma większej frajdy niż przygotowywanie w kuchni dań z warzyw i owoców, które samemu się wyhodowało.

Aktualnie wszyscy “narzekają”, bo lato tym razem trwa tak długo, że owoce i warzywa rosną, jak szalone. Każdy w kuchni robi tylko przetwory. Tu przecier, tam dżem. Do kogo się nie ruszymy dostajemy pomidory z przydomowej szklarni, ogórki czy jabłka, gruszki, śliwki z przydomowych sadów, „bo ja już nie mam siły tego przerabiać”. Pojawił się już nawet winogron, który mogłabym jeść nieustannie i bardzo się cieszę, że się na niego jeszcze załapałam przed powrotem do Niemiec.

Tak więc, jeśli nie masz co zrobić z cukinią, to zupka ta poleca się nawet na upały.

Wegańska zupa z cukinią i ryżem

Wegańska zupa z cukinią i ryżem  

Składniki:

2 łyżki oleju

2 łyżki szczypiorku

mała cebula

łyżeczka mielonej kolendry

pół łyżeczki mielonego kuminu

łyżeczka skórki z cytryny

50 g ryżu

1 l bulionu warzywnego

350 g cukinii

puszka ciecierzycy (400g)

2 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz

garść melisy

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę i szczypiorek podsmażaj przez kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodaj kolendrę i kumin, skórkę cytrynową, ryż i wszystko zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Cukinię pokrój w cienkie ćwiartki i 2/3 z pokrojonych plasterków dorzuć do garnka. Całość gotuj przez kolejne 10 min. Po tym czasie dodaj pozostałą cukinię wraz z osączoną z zalewy ciecierzycą, sokiem z cytryny i szczyptą pieprzu. Gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Zupę dopraw do smaku. Przed podaniem posyp melisą.


Wegańska zupa z cukinią i ryżem
Prep Time
30 mins
Cook Time
20 mins
Total Time
50 mins
 

Składniki:

2 łyżki oleju

2 łyżki szczypiorku

mała cebula

łyżeczka mielonej kolendry

pół łyżeczki mielonego kuminu

łyżeczka skórki z cytryny

50 g ryżu

1 l bulionu warzywnego

350 g cukinii

puszka ciecierzycy (400g)

2 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz

garść melisy

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę i szczypiorek podsmażaj przez kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodaj kolendrę i kumin, skórkę cytrynową, ryż i wszystko zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Cukinię pokrój w cienkie ćwiartki i 2/3 z pokrojonych plasterków dorzuć do garnka. Całość gotuj przez kolejne 10 min. Po tym czasie dodaj pozostałą cukinię wraz z osączoną z zalewy ciecierzycą, sokiem z cytryny i szczyptą pieprzu. Gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Zupę dopraw do smaku. Przed podaniem posyp melisą.

Course: zupa
Servings: 4
Author: Martyna

A może skusisz się też na zupę pieczarkową i zupę cebulową?