Zupa ta idealnie nadaje się na upalne lato. Jest lekka i pożywna. Cukinia, najlepiej z własnego ogrodu, to samo z ze szczypiorkiem i melisą. Nie ma większej frajdy niż przygotowywanie w kuchni dań z warzyw i owoców, które samemu się wyhodowało.
Aktualnie wszyscy “narzekają”, bo lato tym razem trwa tak długo, że owoce i warzywa rosną, jak szalone. Każdy w kuchni robi tylko przetwory. Tu przecier, tam dżem. Do kogo się nie ruszymy dostajemy pomidory z przydomowej szklarni, ogórki czy jabłka, gruszki, śliwki z przydomowych sadów, „bo ja już nie mam siły tego przerabiać”. Pojawił się już nawet winogron, który mogłabym jeść nieustannie i bardzo się cieszę, że się na niego jeszcze załapałam przed powrotem do Niemiec.
Tak więc, jeśli nie masz co zrobić z cukinią, to zupka ta poleca się nawet na upały.
Wegańska zupa z cukinią i ryżem
Składniki:
2 łyżki oleju
2 łyżki szczypiorku
mała cebula
łyżeczka mielonej kolendry
pół łyżeczki mielonego kuminu
łyżeczka skórki z cytryny
50 g ryżu
1 l bulionu warzywnego
350 g cukinii
puszka ciecierzycy (400g)
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
garść melisy
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę i szczypiorek podsmażaj przez kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodaj kolendrę i kumin, skórkę cytrynową, ryż i wszystko zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Cukinię pokrój w cienkie ćwiartki i 2/3 z pokrojonych plasterków dorzuć do garnka. Całość gotuj przez kolejne 10 min. Po tym czasie dodaj pozostałą cukinię wraz z osączoną z zalewy ciecierzycą, sokiem z cytryny i szczyptą pieprzu. Gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Zupę dopraw do smaku. Przed podaniem posyp melisą.
Składniki:
2 łyżki oleju
2 łyżki szczypiorku
mała cebula
łyżeczka mielonej kolendry
pół łyżeczki mielonego kuminu
łyżeczka skórki z cytryny
50 g ryżu
1 l bulionu warzywnego
350 g cukinii
puszka ciecierzycy (400g)
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
garść melisy
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę i szczypiorek podsmażaj przez kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodaj kolendrę i kumin, skórkę cytrynową, ryż i wszystko zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Cukinię pokrój w cienkie ćwiartki i 2/3 z pokrojonych plasterków dorzuć do garnka. Całość gotuj przez kolejne 10 min. Po tym czasie dodaj pozostałą cukinię wraz z osączoną z zalewy ciecierzycą, sokiem z cytryny i szczyptą pieprzu. Gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Zupę dopraw do smaku. Przed podaniem posyp melisą.
A może skusisz się też na zupę pieczarkową i zupę cebulową?
Funkcja trackback/Funkcja pingback