Ulubiona książka kucharska…

Czy masz swoją ulubioną książkę kucharską z wegańskimi przepisami? Ja bardzo często sięgam do La Veganista. Nikole Just, blogerka i autorka tej pozycji, stała się również bardzo popularna w Polsce i jak można podejrzeć na jej stronie, gotowała nawet w Dzień Dobry TVN. Na swojej półce mam dwie jej książki. W jednej z nich jest znajdziemy nawet przepisy na polskie dania! Bardzo lubię sięgać do tych pozycji i mam kilka ulubionych przepisów.

Przechodząc do sedna…

Zupa z brązową soczewicą, którą chciałam się dziś z tobą podzielić, jest zdrowa, pożywna i łatwa w przygotowaniu. Sama jestem absolutną fanką wędzonego tofu, ponieważ nadaje ono każdej potrawie wyjątkowego smaku. Może dlatego właśnie jest to jedno z dań, do których często wracam.  Taka zupa smakuje nie tylko w zimowe wieczory, więc nie musisz się obawiać, że będzie za ciężka na letni obiad. Jeśli wypróbujesz, gwarantuję ci, że będziesz do tego przepisu wracać o każdej porze roku.

zupa z brązową soczewicą

Zupa z brązową soczewicą czeka aż ją wypróbujesz!

Składniki:

350 g brązowej soczewicy

2,5 l bulionu warzywnego

3 łyżki oleju

duża cebula

200 g wędzonego tofu

250 g ziemniaków

150 g korzenia selera

250 g marchewki

łyżka przecieru pomidorowego

łyżka mąki

pół łyżki suszonego tymianku

pół łyżki suszonego rozmarynu

łyżka musztardy

3 łyżki sosu sojowego

łyżka brązowego cukru

szczypta cynamonu

5 łyżek octu ryżowego

sól, pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę gotuj w bulionie, przez ok. 15 minut. Kiedy już upewnisz się, że soczewica jest miękka odcedź ją, pozostawiając bulion, który przyda ci się później. W garnku rozgrzej olej i przez 3 minuty podsmażaj na nim pokrojone w kostkę tofu. Dodaj posiekaną cebulę, podsmaż krótką chwilę a następnie dodaj przecier pomidorowy. Smaż dalej 2-3 minuty, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej pozostawiony wcześniej bulion, soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i selera, zioła, musztardę, sos sojowy i cukier. Gotuj wszystko na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Na koniec zupę dopraw cynamonem, solą, pieprzem i octem.


Zupa z brązową soczewicą
Prep Time
30 mins
Cook Time
40 mins
Total Time
1 hr 10 mins
 


Składniki:

350 g brązowej soczewicy

2,5 l bulionu warzywnego

3 łyżki oleju

duża cebula

200 g wędzonego tofu

250 g ziemniaków

150 g korzenia selera

250 g marchewki

łyżka przecieru pomidorowego

łyżka mąki

pół łyżki suszonego tymianku

pół łyżki suszonego rozmarynu

łyżka musztardy

3 łyżki sosu sojowego

łyżka brązowego cukru

szczypta cynamonu

5 łyżek octu ryżowego

sól, pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę gotuj w bulionie, przez ok. 15 minut. Kiedy już upewnisz się, że soczewica jest miękka odcedź ją, pozostawiając bulion, który przyda ci się później. W garnku rozgrzej olej i przez 3 minuty podsmażaj na nim pokrojone w kostkę tofu. Dodaj posiekaną cebulę, podsmaż krótką chwilę a następnie dodaj przecier pomidorowy. Smaż dalej 2-3 minuty, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej pozostawiony wcześniej bulion, soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i selera, zioła, musztardę, sos sojowy i cukier. Gotuj wszystko na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Na koniec zupę dopraw cynamonem, solą, pieprzem i octem.

Course: zupa
Servings: 6
Author: Nicole

Jeśli masz ochotę na więcej pysznych zup z tofu, polecam ci również serdecznie zupę kokosową z tofu.