Ulubiona książka kucharska…
Czy masz swoją ulubioną książkę kucharską z wegańskimi przepisami? Ja bardzo często sięgam do La Veganista. Nikole Just, blogerka i autorka tej pozycji, stała się również bardzo popularna w Polsce i jak można podejrzeć na jej stronie, gotowała nawet w Dzień Dobry TVN. Na swojej półce mam dwie jej książki. W jednej z nich jest znajdziemy nawet przepisy na polskie dania! Bardzo lubię sięgać do tych pozycji i mam kilka ulubionych przepisów.
Przechodząc do sedna…
Zupa z brązową soczewicą, którą chciałam się dziś z tobą podzielić, jest zdrowa, pożywna i łatwa w przygotowaniu. Sama jestem absolutną fanką wędzonego tofu, ponieważ nadaje ono każdej potrawie wyjątkowego smaku. Może dlatego właśnie jest to jedno z dań, do których często wracam. Taka zupa smakuje nie tylko w zimowe wieczory, więc nie musisz się obawiać, że będzie za ciężka na letni obiad. Jeśli wypróbujesz, gwarantuję ci, że będziesz do tego przepisu wracać o każdej porze roku.
Zupa z brązową soczewicą czeka aż ją wypróbujesz!
Składniki:
350 g brązowej soczewicy
2,5 l bulionu warzywnego
3 łyżki oleju
duża cebula
200 g wędzonego tofu
250 g ziemniaków
150 g korzenia selera
250 g marchewki
łyżka przecieru pomidorowego
łyżka mąki
pół łyżki suszonego tymianku
pół łyżki suszonego rozmarynu
łyżka musztardy
3 łyżki sosu sojowego
łyżka brązowego cukru
szczypta cynamonu
5 łyżek octu ryżowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę gotuj w bulionie, przez ok. 15 minut. Kiedy już upewnisz się, że soczewica jest miękka odcedź ją, pozostawiając bulion, który przyda ci się później. W garnku rozgrzej olej i przez 3 minuty podsmażaj na nim pokrojone w kostkę tofu. Dodaj posiekaną cebulę, podsmaż krótką chwilę a następnie dodaj przecier pomidorowy. Smaż dalej 2-3 minuty, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej pozostawiony wcześniej bulion, soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i selera, zioła, musztardę, sos sojowy i cukier. Gotuj wszystko na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Na koniec zupę dopraw cynamonem, solą, pieprzem i octem.
Składniki:
350 g brązowej soczewicy
2,5 l bulionu warzywnego
3 łyżki oleju
duża cebula
200 g wędzonego tofu
250 g ziemniaków
150 g korzenia selera
250 g marchewki
łyżka przecieru pomidorowego
łyżka mąki
pół łyżki suszonego tymianku
pół łyżki suszonego rozmarynu
łyżka musztardy
3 łyżki sosu sojowego
łyżka brązowego cukru
szczypta cynamonu
5 łyżek octu ryżowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę gotuj w bulionie, przez ok. 15 minut. Kiedy już upewnisz się, że soczewica jest miękka odcedź ją, pozostawiając bulion, który przyda ci się później. W garnku rozgrzej olej i przez 3 minuty podsmażaj na nim pokrojone w kostkę tofu. Dodaj posiekaną cebulę, podsmaż krótką chwilę a następnie dodaj przecier pomidorowy. Smaż dalej 2-3 minuty, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej pozostawiony wcześniej bulion, soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i selera, zioła, musztardę, sos sojowy i cukier. Gotuj wszystko na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Na koniec zupę dopraw cynamonem, solą, pieprzem i octem.
Jeśli masz ochotę na więcej pysznych zup z tofu, polecam ci również serdecznie zupę kokosową z tofu.